Dovleacul, un remediu delicious

598
dovleacCând eram mici obişnuiam să facem tot felul de farse adulţilor. Scobeam bostanii şi le dădeam un zâmbet, de cele mai multe ori inspirat din filmele de groază. Totuşi când “opera de artă” mai necesită doar mici retuşuri, ne îngrămădeam cu toţii să decidem unde o punem.

Adesea bostanii scobiţi se odihneau pe prispă, acolo era locul strategic, de unde toţi i-ar fi văzut. şi credeţi-mă, să vedeţi noaptea nişte bostani care-ţi zâmbesc sadic şi mai au şi o lumânare, nu era o imaginea prea plăcută. În momentul respectiv îţi doreai doar să ajungi mai repede acasă. Erau câţiva dintre oameni care gustau gluma noastră şi chiar ne felicitau pentru strădania depusă pentru cioplirea bostanilor.

Dincolo de utilizarea bostanului pentru seara magică de Halloween, acesta este un aliment foarte sănătos. Servit copt, sub formă de plăcintă, bostanul este bogat în nutrienţi. Atât pulpa cât şi seminţele sunt bogate în antioxidanţi, minerale şi vitamine. De exemplu ştiaţi că dovleacul este sărac în grăsimi, calorii, dar conţine nutrienţi care luptă împotriva bolilor? Motiv pentru care se poate include cu succes în multe planuri de slăbit. Curioşi să aflaţi mai multe? Dovleacul conţine: carotenoizi, fibre, vitamina C şi E, potasiu, magneziu şi acid pantotenic.
Carotenozii din dovleac (alfa-caroten si beta-caroten) în organism se transformă în vitamina A. Ce-i cu asta? Vitamina A ajută vederea şi sistemul imunitar. Ceea ce s-ar putea traduce prin scăderea riscului de a contacta boli. Iar beta-carotenul joacă rol de antiinflamator. Acesta reduce leziunile de la nivelul epidermei, apărute în urma expunerii excesive la soare. Despre alfa-carotenoizi se presupune că aceştia întârzie procesul de îmbătrânire, reduc riscul de dezvoltare al tumorii şi cataractei. Şi pentru că vă spuneam ceva mai devreme de faptul că bostanul întăreşte sistemul imunitar, aflaţi că previne şi bolile de inimă.
Dar ce-aţi zice de o dietă pe bază de dovleac? Hmm sună bine, nu? Bogat în fibre, reduce nivelul de colesterol rău, reglează glicemia din sânge, ajută digestia şi le întinde o mână de ajutor tuturor acelora care suferă din cauza şunculiţelor care au început să se înmulţească. Să nu uităm de antioxidanţii din dovleac: vitamina C şi E. Prima dintâi, luptă cu domnul colesterol. După ce-l stabilizează, se mobilizează pentru reducerea tensiunii sângelui şi scăderea riscului de boli la inimă. Vitamina E în schimb, promovează sănătatea pielii, scade riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer şi Alzheimer.
De asemenea conţine şi potasiu, lucru pentru care mă văd nevoită să citesc câte ceva din cartea sa de vizită. Bun, deci domnul potasiu, regăsit prin altele în dovleac, intervine în menţinerea balanţei fluidelor din corp. Întăreşte oasele, scade tensiunea şi este implicat în producerea de energie. Vitamina B5 se laudă şi ea cu câteva beneficii: păstrează balanţa hormonilor şi combate stresul. Iar magneziul, normalizează funcţiile inimii.
Cum se poate servi
Proaspăt sau la conservă, piureul de dovleac poate fi adăugat în: supe, brioşe, în pâine, budinci, plăcinte. În timp ce seminţele pot fi servite pe post de gustare sau presărate peste salată sau adăugate în ghiveci (de legume). Iar uleiul din seminţe de dovleac poate fi folosit atât la gătit cât şi în salate.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here