„Organizarea activităţilor de salvare în România”, prezentată de Sabin Cornoiu la FIPS

531

Cea de-a doua ediţie a reuniunii europene a  Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Schi (FIPS) s-a desfăşurat în acest week-end, în staţiunea Montgenevre din Franţa. Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de specialişti în salvarea de pe pârtiile de schi, dar şi în zona montană din afara acestora. Au participat peste 20 de ţări din Europa între care şi România, dar şi ţări precum Australia, Canada şi Chile. Din ţara noastră s-au deplasat în Franţa cinci salvamontişti, doi fiind din judeţul nostru; este vorba despre Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj şi Cătălin Dascălu, şef serviciu. Sabin Cornoiu a prezentat „Organizarea activităţii de salvare în România”.

Timp de trei zile, specialişti în salvare pe pârtiile de schi şi în zona montană din afara acestora, au participat la reuniunea europeană a FIPS din Franţa. Au fost prezenţi peste 100 de salvatori pe pârtiile de schi, salvatori montani, producători de echipamente de salvare şi intervenţie, producători de elemente de siguranţă pentru pârtiile de schi, medici, cercetători în domeniul zăpezii.

Activităţi practice şi prezentări teoretice
Participanţii la reuniunea FIPS au discutat şi au diseminat informaţii şi bune practici privind cele mai noi tehnici de salvare pe pârtiile de schi amenajate şi în afara acestora, avalanşe: salvare, căutare, declanşare controlată şi managementul medical al accidentaţilor. „Zilnic s-a lucrat practic în teren, cu exersarea metodelor de salvare specifice în fiecare ţară, plus prezentări în sală. Eu am prezentat „Organizarea activităţii de salvare în România”. În total au fost peste o sută de participanţi din peste 20 de ţări, România fiind prezentă cu cinci reprezentanţi din Hunedoara, Braşov, Prahova şi Gorj”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Cea de-a doua ediţie a reuniunii europene a  Federaţiei Internaţionale a Patrulelor de Schi (FIPS) a reprezentat o bună oportunitate pentru salvatorii români de a fi la curent şi a-şi adapta tehnica de intervenţie în funcţie de ultimele noutăţi în domeniu. Taxele de participare la această acţiune au fost suportate de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here