Propunere de reeditare – „ALFABETUL minunat” al poetului Adrian Frăţilă – „Învăţătorul” celor mici şi pitici

1828

Am în faţă o bijuterie de cărticică intitulată „Alfabetul minunat”, semnată de poetul târgujian Adrian Frăţilă şi apărută cu ceva ani în urmă la Editura DIAFORA, mai precis prin 1998.

Aşa cum şi scrie pe prima pagină, de gardă, scuzaţi pleonasmul, este vorba despre „ALFABETUL minunat de-nvăţat , de colorat şi de caligrafiat”. Pe lângă versurile inspirate şi accesibile celor mici şi pitici, desenele sunt după ilustraţiile color ale primei ediţii, realizate de graficianul Laurenţiu Sîrbu.
Cum spuneam, este vorba despre o cărticică de numai 34 de pagini, incluzând şi copertele, cu un efect deosebit asupra celor care intră în posesia ei. Aşa, de pildă, prin luna noiembrie, pe când nepoţelul meu Ştefan Predoşanu încă nu împlinise patru anişori i-am oferit-o. Ca dar din partea bunicului său, bun amic cu autorul şi poetul apreciat ca un „clasic în viaţă” Adrian Frăţilă. Căci, nu-i aşa, dar din dar se face Raiul. Ei bine, de sărbătorile Crăciunului am avut plăcuta surpriză să aflu că nepoţelul meu, Ştefănel, ştia deja să citească. Fără să fi fost forţat de părinţi, care-au fost totuşi obligaţi să-i răspundă la întrebări. Ce-i asta, mamă? Şi tot aşa, de la A la Z, a învăţat să citească. De scris caligrafic va avea timp, ceva mai încolo. Peste un an-doi.
alfabetul 1Ca să vă faceţi o idee de drăgălăşenia versurilor şi a cărţii, vă rog să-mi permiteţi a cita măcar două strofe, de fapt, primele: „Iată, eu sunt Ion-Creion,/ Şi-am zburat cu un balon/ Peste munţi, peste câmpii/ Ca să vă aduc, copii,/ Carte pentru învăţat/ ALFABETUL MINUNAT.// Cartea ce v-o dau conţine/ Litere – şi mari, şi mici -;/ Ele-s litere latine/ Şi le-avem de la bunici.”
În actualele condiţii, când din şcoli lipsesc Abecedarele, retipărirea acestei cărţi extraordinare ar fi o mană cerească. Iată de ce cred că ar fi absolut necesară ca o editură serioasă, cu drag de copii şi cu şansa unui profit sigur, ar trebui să reediteze cartea. Neapărat, va fi necesar să-l contacteze pe autorul ei – Adrian Frăţilă, la telefonul 0742-111.220. Tinerele generaţii de copii ar avea numai de câştigat. Şi cei din clasele pregătitoare, dar şi cei din clasa întâia.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here