Campania „C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură” – Anca Elena Cojocaru şi “lecţia” de poezie

365

page01Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu a găzduit marţi, 28 februarie 2012, începând cu orele 17.00, în cadrul Campaniei “C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură”, lansarea cărţii “Noi de lapte” (Editura Princeps Edit, Iaşi, 2011), autoare fiind Anca Elena Cojocaru, astăzi o apreciată poetă târgujiană.

Despre versurile scrise de Anca Elena Cojocaru, criticul literar Ion Popescu-Brădiceni afirmă în prefaţa cărţii “Noi de lapte” că “reprezintă încă o nesperată, dar aşteptată promisiune a Şcolii de Literatură de la Târgu-Jiu. Se afirmă încă de la început printr-un stil de înalt intelectualism, moderat însă atent de ispita unui „realism” elementar (al elementelor fundamentale: marea, cerul, pământul, divinitatea)”. La manifestarea de la Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” au fost prezenţi peste 60 de elevi şi cadre didactice care au asistat la o „lecţie” de poezie oferită de Anca Elena Cojocaru şi amfitrionul evenimentului, profesorul Andrei Popete-Pătraşcu. Poeta le-a vorbit tinerilor despre importanţa lecturii, dar şi despre lipsa de interes a unora dintre aceştia faţă de literatură, fiind optimistă însă că există şi suficient de mulţi care să aprecieze valoarea cărţilor. “Visele ne menţin în formă şi ne dau tot timpul un motiv de a lupta, de a merge mai departe, de a ne bucura de atingerea imposibilului imaginar. Ele, aceste infime pânze încă nepictate, ne oferă prilejul de a ne descoperi valoarea, capacităţile, puterea determinării şi bucuria realizării traseului existenţial, printr-o artă a propriului sine”, le-a destăinuit Anca, secretul său, elevilor de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

Ce este poezia pentru Anca Elena Cojocaru?

Aceasta le-a vorbit tinerilor şi despre ce înseamnă pentru ea poezia: “Am scris foarte mult, doar pentru mine, în poezie găsind o evadare în lumea mea interioară, în care analizam orice întâmplare, emoţie şi eveniment ce îmi marca oarecum starea. Majoritatea poeziilor pe care le page02scriu sunt rezultatul modului meu de a empatiza cu ceilalţi. Sunt rezultatul sentimentelor pe care cred că le-aş putea trăi, dacă aş fi în pielea lor. Versurile pe care le-am scris sunt oarecum complexe, metaforice, greu digerabile de unii, însă îmi doresc să ofer o structură interioară de calitate, sufletelor celorlalţi. Ador diversitatea şi diversitatea mă inspiră, în tot ceea ce fac.” Despre lansarea cărţii „Noi de lapte”, Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu a declarat că reprezintă unul din evenimentele importante ale Campaniei “C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură”: “Ne-am dorit încă din momentul când am aflat că Anca îşi va lansa primul volum de poezii să organizăm şi aici, la liceul pe care ea l-a absolvit în urmă cu cinci ani, un eveniment prin care să marcăm debutul său editorial. În cadrul campaniei care se desfăşoară în liceul nostru, lansarea cărţii „Noi de lapte” reprezintă primul eveniment literar de anvergură al manifestărilor pe care le propunem iubitorilor de lectură. Ne bucură şi ne onorează în acelaşi timp prezenţa poetei Anca Elena Cojocaru în mijlocul nostru şi faptul că a acceptat să îşi promoveze volumul de debut şi la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu”.

Scurte marginalii la volumul de versuri “Noi de lapte”

Prezentă la evenimentul oferit de Anca Elena Cojocaru a fost şi mai tânăra poetă Andreea Denisa Vlădulescu, elevă în clasa a X-a, profilul matematică-informatică, la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, cea care debuta în cadrul Salonului Editorial C.N.E.T. în urmă cu două luni, când propunea cititorilor târgujieni volumul de versuri „Emoţiile unei bule de acid” (Editura Contrafort, Craiova, 2011). Aceasta a vorbit colegilor săi despre cartea de poezii a Ancăi Elena Cojocaru, afirmând că: „Poezia pe care Anca o propune cititorilor săi are ritm și un decupaj sensibil, tehnica fiind la fel de eficientă ca la textualiști, doar că imaginile sunt relaxate. Este volumul său de debut, unul al recuzitei simbolice, mărturie a sensibilității moderne. Simțul poetic se aventurează până „Dincolo de noi”, universul său devenind oniric: „Ninge cu minuni de lapte / Aș dansa cu tine-n fulgi / Ce din zahăr ne presar / O străduță de hârtie / Unde scriam fără teamă felicitări”. Autoarea apelează la modalitatea de redare a peisajului liric folosind tehnicile afective și coerența imaginilor: „Mă izbesc zâmbind de mal / Îți șoptesc iubirea mea / Sentimente de coral / Infinite molecule” (Marea), cartea sa, inspirat intitulată „Noi de lapte” evidențiindu-se prin expresivitatea unui ton calm, dar mereu transcendent.” Elevă a scriitorului şi criticului literar Zenovie Cârlugea, Andreea Denisa Vlădulescu a învăţat să îşi exprime într-uo manieră critică părerile despre creaţia literară, iar scurtele sale marginalii la cartea propusă de Anca Elena Cojocaru îi recomandă calităţile.

O întâlnire de suflet

Aşa cum a promis, Anca Elena Cojocaru a donat o parte din banii obţinuţi până acum pe cartea „Noi de lapte”, Campaniei „C.N.E.T. (Re)întoarcerea la lectură: „Am dorit să contribui şi eu la această campanie, ştiind cât de mult s-au implicat organizatorii de aici, elevii şi profesorii, care doresc să promoveze reîntoarcerea la lectură şi importanţa acesteia în rândul tinerilor. Este important ca elevii să înţeleagă rolul pe care cartea îl joacă în formarea propriei persoane. Suficienţi au învăţat să exploreze „virtual” literatura, într-o eră a informaţiei în care creativitatea şi descoperirea trebuie să fie abordate la un nivel evolutiv, dar nu este suficient, fără conştientizarea rolului şi locului pe care aceasta îl ocupă.” Anca Elena Cojocaru a primit din partea domnului prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, o „Diplomă de onoare” pentru implicarea în campanie şi cărţi ale autorilor de la C.N.E.T. (Zenovie Cârlugea, Gheorghe Nichifor, Andrei Popete-Pătraşcu, Andreea Denisa Vlădulescu şi Oana Florea). Prezent la eveniment a fost şi prof. Cornel Pecingină, fostul dascăl al tinerei poete. Acesta i-a urat multă inspiraţie şi în continuare versuri pe măsura talentului. La final, Anca Elena Cojocaru a oferit autografe şi a făcut fotografii cu elevii de la colegiul pe care îl absolvea cu cinci ani în urmă, declarând cu nostalgie că a avut şi acum, la revenire, aceleaşi emoţii pe care le-a trăit şi atunci când a păşit pentru întâia oară pe coridoarele liceului. O felicităm şi noi pentru acest debut, mărturisind dorinţa de a vedea publicat cât mai curând şi cel de-al doilea volum de versuri al poetei Anca Elena Cojocaru.

Minodora SUCEA, Andrei Popete-Pătraşcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here