Campania de recoltare a cerealelor păioase, la final

627

Campania de recoltare a cerealelor păioase la Gorj este pe final. În timp ce campania de recoltare a orzului de pe suprafeţele cultivate din judeţul nostru s-a încheiat, pe ultima sută de metri cu definitivarea recoltării sunt şi culturile de grâu secară şi cele de ovăz.

Fermierii şi micii producători agricoli de la nivelul judeţului Gorj se pregătesc să încheie campania de recoltare a cerealelor păioase. Ba mai mult, concomitent cu recoltatul cerealelor se desfăşoară şi eliberarea terenurilor de paie şi resturi vegetale, precum şi pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. “În ceea ce priveşte stadiul recoltării cerealelor păioase de la nivelul judeţului Gorj, acesta este la final. Dintr-o suprafaţă totală de 9.509 hectare ocupată cu grâu, a fost recoltată o suprafaţă de 9.380 de hectare. Este vorba despre un procent de 98%, cu o producţie de 3158 de kg la hectar. La triticale, din 1.754 de hectare, s-au recoltat 1.670 de hectare, în procent de 95%, rezultând o producţie de 3300 kg la hectar. La ovăz, din cele 2.861 de ha s-au recoltat 2.010 hectare, procent de 70%, o producţie de 1.500 kg la ha, iar orzoaică de primăvară, din 81 de hectare au fost recoltate 81 ha, procent 100% cu o producţie de aproximativ 250 kg pe hectar. Se observă o scădere a producţiei cerealelor păioase din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, care au afectat culturile. În comparaţie cu anul trecut producţia este asemănătoare, putea fi şi mai bună dacă nu erau aceste ploi. O dată cu terminarea recoltării, fermierii vor intra la eliberarea terenului şi pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor de toamnă”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Inundaţiile au scăzut producţia de cereale păioase
Conducerea  Direcţiei Agricole Gorj, spunea la data de 1 august că peste 200 de hectare de teren agricol au fost afectate de inundaţii din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Astfel, inundaţiile au distrus 100 de hectare cu porumb,  30 de hectare cu triticale care nu au apucat să fie treierate şi 70 de hectare păşuni şi fâneţe.
Cele mai grave probleme privind culturile distruse de ploi sunt în localităţile Novaci, Polovragi şi Cărbuneşti. “La nivelul judeţului Gorj, problemele cele mai mari au fost localizate pe Valea Gilortului, începând de la Novaci, Polovragi ajungând până la Cărbuneşti. Au fost afectate în jur de 200 de hectare. Estimativ din monitorizarea noastră şi datele estimate de ISU Gorj, aproximativ 100 de hectare afectate sunt cu porumb, vreo 30 de hectare cu triticale care nu au apucat să fie treierate şi 70 de hectare păşuni şi fâneţe. În ceea ce priveşte grădinile oamenilor, în acest moment este greu de realizat o centralizare pentru că acolo au fost practic cel mai mult afectate grădinile oamenilor au fost umplute de apă la nivel de un metru. Prin retragerea apelor să vedem ce se poate face”, a menţionat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here