Agricultura montană din Gorj, susţinută din fonduri UE

659

Un proiect european care are ca grup ţintă mai multe judeţe din zonele montane, a fost câştigat de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Harghita şi este implementat împreună cu agenţiile partenere din alte 15 judeţe ale ţării, printre care se numără şi Gorjul.

Proiectul  intitulat „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, este finanţat de Comisia Europeană prin Programul de sprijinire activităţilor aferente promovării politicii agrare comune şi este  derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Harghita în parteneriat cu agenţiile de protecţia mediului din zonele montane, respectiv Covasna, Hunedoara, Braşov, Bistriţa Năsăud, Suceava, Alba, Caraş Severin, Sibiu, Neamţ, Gorj, Cluj, Mureş, Vrancea, Bacău, Buzău şi cu Agenţia Naţională de Protecţia Mediului.
„Obiectivul proiectului este acela  de a informa fermierii din zonele montane despre principiile de finanțare ale Politicii Agrare Comune, despre măsurile speciale privind susținerea ajungerii pe piață a produselor, iar pe de altă parte scopul este de a conștientiza fermierii despre importanța agriculturii sustenabile (din zona montană) în ocrotirea calității mediului”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj.

Buget de 60.000 lei
Conform reprezentanţilor APM de la nivelul judeţului nostru, după semnarea contractului, va fi numită o unitate de implementare formată din trei persoane: manager de proiect, asistent manager și responsabil financiar. Proiectul are un buget pentru fiecare judeţ în parte de 61.064,42 lei şi va fi finalizat la anul.
Prin implementarea acestui proiect, se impune organizarea unor grupuri de fermieri din zonele montane defavorizate, în vederea colectării, procesării şi vânzării produselor din zonă, în perspectiva unei agriculturi sustenabile în domeniul mediului, dar şi conştientizarea la nivel local asupra utilizării fondurilor europene proiectate pentru sistemul agricol tradiţional, de agromediu.
Pentru susţinerea proiectului, se vor organiza campanii de promovare în vederea îmbunătăţirii imaginii zonelor agricole montane şi a fermierilor care activează acolo, se vor organiza seminarii prin care fermierii să fie învăţaţi cum să îşi lanseze şi să îşi promoveze produsele procesate în zonele montane. De asemenea, se vor elabora propuneri pentru rezolvarea problemelor de mediu şi agricultură din zonele de munte, dar şi referitoare la politicile de finanţare, care vor fi transmise Directoratului Agriculturii şi de Mediu din cadrul Uniunii Europene şi ministerelor Agriculturii şi Mediului din România.  Cu ocazia lansării Proiectului „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, este pentru prima dată când toate judeţele aflate în zonele montane implementează împreună un proiect european.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here