Dosarul electronic stârneşte nemulţumiri în rândul asiguraţilor

564

Nici nu a intrat bine vigoare şi deja stârneşte nemulţumiri din partea asiguraţilor. Este vorba despre dosarul electronic, care se pare că nu este deloc pe placul gorjenilor. Oamenii se tem că, odată ajunse în sistemul informatic, datele lor ar putea fi accesate de către persoane neavizate, chiar dacă ele sunt confidenţiale, teoretic. Nemulţumirile lor au ajuns la urechile medicilor, aceştia dându-le dreptate. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj spune că până în prezent niciunul dintre pacienţii săi nu a solicitat activarea dosarului electronic.

Dosarul electronic este deja funcţional, iar iniţierea sa se face printr-o consultaţie, indiferent dacă aceasta se face la medicul de familie, în ambulatoriu sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele, sunt adunate în dosarul pacientului. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.
În pofida asigurărilor pe care le dau specialiştii în privinţa siguranţei confidenţialităţii datelor din dosarul electronic, pacienţii nu sunt deloc încântaţi de idee. Ei consideră că, odată ajunse în spaţiul virtual, informaţiile cuprinse în dosarul electronic pot fi accesate şi de persoane neavizate. „Într-adevăr, cel puţin teoretic, ni se garantează confidenţialitatea acestor date, dar practic lucrurile nu stau chiar aşa. Să nu uităm că au existat situaţii în care diverşi specialişti în informatică au spart chiar şi conturi unde erau secrete de stat, dar nişte dosare electronice”, susţine un asigurat.

Moisescu: „Proprietatea datelor trebuie să fie a pacientului”
Temerile asiguraţilor au ajuns şi la urechile medicilor. Preşedintele AMPF Gorj spune că a preferat să îşi informeze corect şi complet pacienţii, iar activarea dosarului electronic rămâne la latitudinea lor. „Dosarul electronic este valabil şi funcţional, dar eu nu am avut niciun pacient care să solicite activarea lui. Eu le spun realitatea oamenilor şi apoi dacă ei vor să le introduc datele în sistem, o fac; dacă nu, nu. Proprietatea asupra datelor din dosar trebuie să fie a pacientului, dar cine poate garanta confidenţialitatea lor practică, pentru că teoretic se spune că nimeni nu are acces la aceste date fără acceptul pacientului, însă nu se ştie dacă este chiar aşa. Eu cred ca acest dosar electronic ar trebui să fie la dispoziţia medicilor din spitale, acolo fiind şi util pentru că există o evidenţă a bolnavului internat. Propunerea mea ar fi ca dosarul electronic să fie numai în spitale, nu în mediul virtual”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Dosarul electronic, o realitate
La dosarul electronic au acces proprietarii datelor, adică pacienţii şi medicii curanţi. Accesul la dosarul electronic de sănătate se poate face fără acceptul pacientului doar într-o singură zonă, cea de urgenţă, iar restul, numai cu acordul acestuia. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică. Accesul se poate face pe baza a două chei: cardul de asigurări de sănătate, introdus în cititor sau matricea de securitate, şi semnătura electronică. Matricea de securitate este elementul alternativ la card, care reprezintă combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Aceasta va fi dată pacientului de către orice medic, inclusiv de spital, ambulatoriu sau de familie. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.