La Rânca – Zăpadă multă, turişti puţini

585

Cel de-al doilea week-end al lunii martie a fost unul bogat în zăpadă, dar sărac în turişti. La Rânca, stratul de zăpadă depus în ultima săptămână depăşeşte 50 de centimetri şi se pare că va rezista, deoarece meteorologii anunţă o răcire a vremii. Salvamontiştii spun că deşi a nins mult şi s-a aşternut un strat de zăpadă destul de mare, nu există risc de avalanşă în zonele frecventate de turişti.

Calendaristic, suntem în prima lună de primăvară. Practic, la Rânca este iarnă în adevăratul sens al cuvântului. În ultima săptămână a nins, stratul de zăpadă fiind consistent. La sfârşitul săptămânii trecute au funcţionat toate pârtiile din staţiune, inclusiv cea de la Telescaun. Cu toate acestea, turiştii nu s-au grăbit să urce la munte, cel mai probabil ei lăsându-se influenţaţi de condiţiile meteo de la poalele muntelui, care erau nu tocmai plăcute. “Au mers toate pârtiile, inclusiv cea cu telescaun. Turişti puţini, deşi vremea a fost bună la munte, soare, dar vremea închisă de jos i-a făcut pe mulţi să stea acasă. În ultima săptămână, s-au aşternut 50 centimetri de zăpadă peste stratul cel vechi. Drumul a fost deschis perfect”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Niciun risc de avalanşă
În pofida faptului că stratul de zăpadă depus în ultimele zile este destul de mare, se pare că turiştii care vor merge la Rânca nu riscă să fie surprinşi de vreo avalanşă. „Nu este nici un risc de avalanşă în zonele frecventate de turişti”, confirmă Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Riscul producerii unei avalanşe pe crestele munţilor din Rânca există, dar salvamontiştii gorjeni au marcat zona periculoasă, astfel încât turiştii să fie avertizaţi şi să nu se aventureze în acel sector.
Pentru următoarea perioadă, veştile sunt bune, zăpada fiind destul de mare. „Se mai răceşte vremea puţin, deci sunt şanse să reziste”, a conchis şeful Salvamont Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here