După analizele la laborator: Manu, infectată cu management defectuos

530

Nicoleta Manu, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, este grav bolnavă. Angajata Tetraedru Medical Consulting suferă de management defectuos, iar “boala” a fost confirmată nu numai de specialiştii laboratorului SJU, ci şi de comisia de la Ministerul Sănătăţii care a pus diagnosticul fostului manager în raportul trimis “pacientei” chiar pe data de 12 februarie, când Manu făcea figuraţie în faţa presei locale negând că ar şti care au fost concluziile verificării Corpului de Control trimis în ograda sa de ministrul Eugen Nicolăescu. Manu s-a dus să se trateze însă la Bucureşti, loc în care are încredere că analizele ce-i vor fi făcute de şeful ei direct, Dorel Dumitraş, îi vor ascunde maladia incurabilă şi netratabilă cu care aceasta s-a molipsit.

Ca să nu îi dea iar “boala” lui Marius Sponoche, actualul manager al SJU Târgu-Jiu, care a fost infectat cu “maladia” şi la Spitalul Cernavodă în 2012, Nicoleta Manu şi-a luat bagajele de la unitatea medicală din municipiu şi a plecat să se “interneze” la Bucureşti. Aici va intra în carantină direct sub îngrijirea lui Dorel Dumitraş, şeful său, care o va trata pentru a o pregăti apoi pentru o altă misiune spitalicească pe unde Tetraedru va mai pune mâna pe vreun contract de management. Până atunci însă, în urma Nicoletei Manu, managerul dezastru al Tetraedru, rămân oalele sparte, adică concluziile din raportul Ministerului Sănătăţii care constată că fostul manager are probleme serioase de sănătate.
Mai precis, vâlva făcută în mass-media legată de testele HIV şi VDRL s-a bazat doar pe interesul lui Manu de a îndrepta atenţia opiniei publice spre lucruri ireale. A pătat imaginea spitalului cu un scandal în loc să verifice dacă sunt corecte cele precizate în raportul comisiei interne constituită de ea, lucruri de altfel absolut gratuite şi neadevărate.
De altfel, în raportul dosit conducerii CJ Gorj, de Nicoleta Manu, se precizează destul de clar următoarele legat de testele HIV: “Din analiză nu se poate concluziona că s-a eliberat un număr de rezultate fără ca acestea să aibă ca suport existenţa testelor în magazie(rezultate fără acoperire/false prin lipsa testelor)”. Acelaşi lucru, cu punct şi virgulă, este scris în raportul de control al MS şi după verificarea testelor VDRL, fapt care denotă că Nicoleta Manu are serioase probleme cu vederea sau auzul, mai ales că personalul laboratorului a contestat verbal şi în faţa fostului manager că lipsa sau falsificarea celor peste 500 de analize de la laboratul SJU este reală.

Plângerea lui Manu pentru Udriştoiu, hârtie igienică
De altfel, să nu uităm, că atât de pornită a fost Manu să demonstreze aşa-zisele legalităţi de la laborator încât i-a făcut o plângere penală şefului acestuia, dr. Aurelian Udriştoiu, pe motiv că acesta ar fi semnat fişele de analize în cauză. Cum analizele s-a demonstrat că s-au făcut corect, că nu există teste falsificate, plângerea lui Manu la adresa lui Udriştoiu este ineficientă. Poliţia poate încheia ancheta în acest dosar doar pe baza raportului Ministerului Sănătăţii care atestă că nu există analize fără acoperire ori analize false la laboratorul SJU.
În schimb, raportul o incriminează pe Manu în dosarul penal avut de aceasta, urmare a plângerii penale a dr. Udriştoiu. Raportul demonstrează încă o dată că Manu a fost în stare inclusiv să inventeze ilegalităţi pe care să le arunce în cârca şefului de laborator, asta după ce l-a ameninţat în mod concret că îl lasă fără funcţie. Să nu uităm că Udriştoiu, era în opinia lui Manu, prima piedică de trecut în privatizarea laboratorului.
Manu va mai trece pe la Târgu-Jiu măcar pentru a da ochii cu anchetatorii în faţa cărora scutirile “medicale” nu au efect.

Intrările de teste în laborator, verificate pe 3 ani
Chiar dacă a avut o comisie de verificare prietenă, de teama anchetatorilor, reprezentantele MS nu au putut vicia raportul de control. În două zile, comisia a luat la puricat calculatoarele din laborator, toate documentele şi intrările de teste din perioada 2012- ianuarie 2014. Nu s-au constatat decât deficienţe minore, relatate la momentul respectiv de Gorjeanul, şi, interesant, cei doi manageri ai SJU s-au incriminat singuri. S-a constatat management defectuos la SJU astfel: “Din analizele deficienţelor constatate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, reiese că acestea au apărut ca urmare a unui management defectuos bazat pe lipsă de comunicare şi pe implicarea tuturor factorilor de conducere în perioada supusă controlului”.

Vlădoianu, la fel de vinovat ca şi Manu
Cristi Vlădoianu, primul manager al SJU Târgu-Jiu, este astfel în egală măsură vinovat de dezastrul făcut de Tetraedru la spitalul municipal, asta deoarece trebuie precizat că verificarea MS nu s-a limitat numai la “afacerea laboratorul”, ci a verificat şi alte aspecte din unitatea medicală. Mai mult, Vlădoianu este prins pe picior greşit, exclusiv, deoarece a semnat documente fără viză de control financiar şi fără aprobarea Consiliului Judeţean Gorj.

Contract pe 5 ani pentru automate de cafea la spital
Mai precis, Corpul de Control al MS, scoate în evidenţă că Vlădoianu a încheiat fără aprobările de mai sus un contract pe 5 ani cu firma Nova Prompt SRL, privind închirierea de spaţii în cele trei locaţii ale spitalului pentru automate de cafea şi băuturi calde. Firma ar urma să achite SJU Târgu-Jiu, suma de 72.000 de lei pe întreaga perioadă.

Personalul laboratorului ia în calcul un proces cu Manu
Motivaţi de raportul Corpului de Control, dar şi de auditul CJ Gorj care a relevat în mare parte tot ceea ce au constatat cei de la Bucureşti, unii angajaţi ai Laboratorului SJU iau în calcul să se îndrepte în instanţă împotriva Nicoletei Manu. Fostul manager le-a făcut zile negre în urma acuzele nefondate la adresa lor şi i-a ameninţat încă de la prima întâlnire că îi va “împuţina”.

Călinoiu acuză de neseriozitate managerul Tetraedru
Nu numai angajaţii laboratorului sunt supăraţi pe Manu, şi preşedintele Ion Călinoiu susţine că din motive pe care nu le poate face publice, fostul manager s-a folosit de scandalul în media, creat artificial. Călinoiu a explicat ieri presei că a cerut rezilierea contractului, la finalul săptămânii trecute, pe cale amiabilă. Deşi şeful Tetraedru a fost iniţial de acord cu semnarea unui acord care avea ca obiect încetarea înainte de termen a tuturor formelor juridice ce stau la exercitarea actului management privat de la SJU, până astăzi nu a transmis CJ Gorj actul semnat.
“Ulterior s-a constatat refuzul acestuia prin netransmiterea în termenul stabilit a documentelor semnate”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Gorj, susţinut de Călinoiu care l-a acuzat de neseriozitate pe Dumitraş.
Călinoiu s-a mirat şi că raportul Corpului de Control, deţinut de Manu din 12 februarie, nu i-a fost transmis şi lui, ajungând să-l deţină de la Colegiul Medicilor care, asemenea fostului manager, a intrat în posesia documentului transmis de Ministerul Sănătăţii. Ambele aspecte sunt considerate “aspecte de neseriozitate” ale Tetraedru. “Ieri am intrat în posesia raportului pe care l-am solicitat Colegiului Medicilor. Mi-a fost transmis de la Colegiul Medicilor prin adresă oficială”, a afirmat Ion Călinoiu. “Cele sesizate de managerul Manu nu au fost de nici un fel constatate sau scoase în evidenţă în raport. Ba din contră, se spune că la laborator nu sunt nici un fel de elemente care să dovedească că acele analize HIV au fost făcute în mod obiectiv. Acelaşi lucru l-a spus şi auditul”, a explicat şeful judeţului subliiind managementul defectuos de la SJU, trecut în raport.

Sponoche, manager până la evaluare
Călinoiu a explicat şi numirea lui Sponoche, relatată deja de Gorjeanul în numărul trecut, subliniind că nu putea refuza propunerea Tetraedru. Preşedintele a avut grijă să spună însă că evaluarea va duce la schimbarea managerului actual, semn că rămânerea acestuia pe post va fi mai mult decât limitată. Până atunci însă, Sponoche are aceleaşi drepturi pe care le-a avut Nicoleta Manu şi anterior Cristi Vlădoianu la cârma SJU.

În loc de concluzii…
Subliniem în acest context că sesizările Gorjeanul, din ultimele săptămâni, cu privire la activitatea Nicoletei Manu îndreptate doar asupra laboratorului s-au confirmat. S-a confirmat de asemenea încercarea acesteia de a-l demoraliza pe dr.Udriştoiu, şeful de laborator, pentru a i se uşura misiunea de externalizare a acestui compartiment al spitalului municipal. Aşteptăm şi concluziile anchetatorilor în dosarul făcut la solicitarea lui Aurelian Udriştoiu care vor mai dovedi, încă o dată(de parcă ar mai fi necesar) că Manu nu şi-a atinsul unicul scop avut la Târgu-Jiu acela de a “rezolva” problema laboratorului în interesul firmei care o plăteşte, Tetraedru Medical Consulting şi care a mâncat deja din banii gorjenilor aprope un miliard şi jumătate de lei vechi, pentru desfăşurarea unui management curat defectuos.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here