Primar și viceprimar, judecați până s-au prescris faptele!

1715

Celeritatea, în justiția gorjeană, pare doar un concept expirat. Altfel, nu este posibil să se ajungă în situația în care să se pronunțe o primă soluție într-un dosar când faptele deja s-au prescris. Judecătorii Tribunalului Gorj au încetat, marți, procesul penal în care inculpați sunt fostul primar și fostul viceprimar al comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, respectiv Dumitru Oprea, precum și câțiva oameni de afaceri. Magistrații au constatat că a intervenit prescripția răspunderii penale pentru toate infracțiunile pentru care aceștia erau acuzați. Foști șefi ai administrației locale de la Bâlteni și oamenii de afaceri din siajul acestora au fost deferiți justiției pentru fapte comise în 2015. Inițial, Tribunalul Gorj îi achitase pe aceștia pentru o parte din infracțiuni iar pentru restul, se împlinise deja termenul de prescripție până la pronunțarea soluției, însă, în iunie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova, a retrimis dosarul spre rejudecare instanței gorjene.

Tribunalul Gorj a decis, marți, încetarea procesului penal împotriva fostului primar al comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale pentru toate infracțiunile de care era acuzat.
Și în cazul fostului viceprimar Dumitru Oprea, soluția adoptată de judecători este identică: ,,Încetează procesul penal (…) ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale”. Oamenii de afaceri Luminiţa şi Ştefan Geamănu, precum și Bogdan Sergiu Oarfă, au scăpat și ei de acuzațiile penale. Totuși, magistrații au admis acţiunea civilă exercitată de UAT Bâlteni şi a obligat, în solidar, ca fostul primar Păsărin, fostul viceprimar Oprea și soții Geamănu să plătească 29.117 de lei administrației locale cu titlu de daune materiale. Judecătorii au dispus confiscarea de la inculpata Luminița Geamănu a sumei de 22.320 lei.
Magistrații au admis și acțiunea ANAF-Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova-A.J.F.P. Gorj şi l-a obligat pe fostul primar Păsărin, în solidar cu fosta sa firmă Solaris SRL, prin lichidatorul judiciar, la plata sumei de 730.266 lei reprezentând obligație fiscală principală datorată. De asemenea, i-a obligat pe oamenii de afaceri din dosar la plata sumei de 69.211 lei reprezentând obligație fiscală principală datorată.

Acuzații
Procurorii l-au acuzat, în 2015, pe Gheorghe Păsărin, fostul primar de Bâlteni, de comiterea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Acesta era suspectat că, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, ar fi aprobat achiziţionarea, de către primărie, în mod nereal, a cantităţii de 1.800 de tone de nisip, de la firma care i-a aparținut viceprimarului. De asemenea, viceprimarul din Bâlteni, Dumitru Oprea, fost de atunci urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Anchetaţi au fost şi oamenii de afaceri Luminiţa şi Ştefan Geamănu, acuzaţi de comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală. Totodată, Bogdan Sergiu Oarfă, administrator de firmă, a fost acuzat de evaziune fiscală. Procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova au stabilit că „în perioada 29.08.2013 – 22.11.2013, în calitate de primar al comunei Bâlteni şi ordonator principal de credite, a semnat şi aprobat un referat de necesitate şi o factură prin care a atestat în mod nereal faptul că Primăria Bâlteni a achiziţionat de la SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent, dispunând totodată plata necuvenită către societate în sumă de 82.584 de lei. Banii obţinuţi în acest mod au fost introduşi în circuitul legal, iar cu suma virată SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL s-au achitat obligaţii legale ale societăţii“, potrivit Parchetului Curţii de Apel Craiova. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Gorj abia pe 27 decembrie 2018, iar judecata la instanța de fond a durat exact patru ani. În decembrie 2022, toți inculpații au fost achitați pentru unele fapte, iar pentru altele judecătorii au constatat că a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale. În iunie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a desființat decizia Tribunalului Gorj și a retrimis dosarul spre rejudecare. După încă un an de judecată, magistrații Tribunalului Gorj vor pronunța, din nou, o soluție, așa cum au stabilit la începutul acestei luni. Cazul nu este definitiv închis, pentru că urmează apelul la Curtea de Apel Craiova, iar cel mai probabil un verdict final va fi dat după un deceniu de la comiterea faptelor pentru care fostul primar și fostul viceprimar de la Bâlteni au fost trimiși în judecată.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here