Sindicaliştii gorjeni din sănătate, la îngropăciunea sistemului condus de Nicolăescu

349

În cursul zilei de sâmbătă, mii de angajaţi ai sistemului sanitar au mărşăluit în Capitală, nemulţumiţi fiind de situaţia actuală a sănătăţii şi de recentele propuneri legislative. Sindicaliştii cer demisia sau demiterea ministrului Eugen Nicolăescu. Ei spun că nimic din ce au discutat cu ministrul nu s-a întâmplat.

Câteva mii de persoane din sistemul sanitar au protestat, sâmbătă, în Bucureşti într-un “Marş al tăcerii”. La marş au participat atât medici, cât şi studenţi medicinişti, dar şi asistenţi din toată ţara şi din aproape toate centrele universitare. Din judeţul nostru s-au deplasat în Capitală câteva zeci de persoane. „Au fost prezenţi la acest marş 45 de membri Sanitas şi în jur de 20 de la Colegiul Medicilor Gorj. Protestul a fost organizat ca o înmormântare a sistemului sanitar condus de Eugen Nicolăescu. Am ieşit în stradă pentru că nimic din ce am discutat cu domnia sa nu s-a întâmplat”, a confirmat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Demisia lui Nicolăescu sau grevă în sistem
Pentru sindicalişti vorbele nu mai reprezintă nicio garanţie; ei nu mai cred în promisiuni şi spun că vor ca Eugen Nicolăescu să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii. „Trebuie să plece de la Ministerul Sănătăţii, altfel ne va duce în grevă, aşa cum de altfel şi-a exprimat dorinţa la ultima întâlnire a Biroului Executiv al Federaţiei Sanitas. Eu sper să urmeze demisia sau demiterea lui Nicolăescu. Pe data de 14 noiembrie vom avea Consiliul Naţional al Federaţie şi vom decide ce vom face în continuare”, a precizat Valentin Popa, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj.
“Marşul tăcerii” a pornit de la Guvern, din Piaţa Victoriei, a trecut pe lângă Ministerul Finanţelor şi a avut ca destinaţie Palatul Parlamentului.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate
Membrii SANITAS cer alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate. De asemenea, ei solicită asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale, dar şi menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor, în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în regim public. Alte revendicări ale reprezentanţilor SANITAS sunt: creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Asistenţă Socială; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizării specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here