ANRP şi Prefectura Gorj le-au dat şah moştenitorilor lui Chifu

586

Procesul deschis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP) în 2011 la Judecătoria Târgu-Jiu cu moştenitorii lui Grigore Chifu, cei care şi-au adjudecat în mod ilegal 500 de hectare din Muntele Dumitra, s-a încheiat, pe fond, la finalul săptămânii trecute, cu o victorie a ANRP şi a Prefecturii Gorj, intervenient în nume propriu în acest litigiu de fond funciar. Astfel, după doi ani şi jumătate de la iniţierea procesului, instanţa le-a dat dreptate celor două instituţii care au demonstrat cu documente că moştenitorii lui Chifu, pentru care mai multe persoane publice au acum calitatea de urmăriţi penal, nu aveau dreptul să-şi adjudece întreaga suprafaţă din muntele gorjenesc, teren pe care l-au vândut apoi afaceristului Liviu Pătraşcu din Curtea de Argeş.

ANRP a deschis procesul pentru cei 500 de hectare din Muntele Dumitra în februarie 2011, chemând la bară atât Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privată asupra Terenurilor Gorj, cât şi Direcţia Silvică, dar şi Comisia Locală pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar Bumbeşti-Jiu. ANRP-ului i s-a alătura Prefectura Gorj care a sesizat, de asemenea, că moştenitorii lui Grigore Chifu, (Radu, Iulia şi Aurelia Chifu), au făcut dovada proprietăţii doar pe jumătate din Muntele Dumitra, dar l-au revendicat pe tot. Asta reiese, de altfel şi din raportul de verificare al Corpului de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor, care a analizat în noiembrie 2010 dosarul “Dumitra”, luând la purecat activitatea Comisiei Judeţene Gorj şi cea a Comisiilor Locale Bumbeşti- Jiu, Tismana, Crasna şi Muşeteşti pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor. „Din documentele doveditoare a dreptului de proprietate rezultă că suprafaţa totală de pădure preluată de stat de la moştenitorii lui Chifu Grigore, prin efectul art. 3 din Constituţia Republicii Populare Române, publicată în Monitorul Oficial nr. 87 bis din 13.04.1948, a fost de 530 ha”, se arăta în raportul în cauză. „Din procesele verbale ale şedinţelor Comisiei Locale Bumbeşti-Jiu din datele de 29.08.2005 şi 09.12.2005 reies inadvertenţe referitoare la întinderea amplasamentului solicitat de moştenitori, respectiv în procesul verbal din data de 29.08.2005 este evidenţiată suprafaţa de 528 ha, iar în procesul verbal din data de 09.12.2005 este evidenţiată suprafaţa de 1044 ha pădure”, se mai arată în documentul care a stat la baza procesului câştigat, abia acum pe fond, de ANRP şi Prefectura Gorj.

Documentul care i-a transformat în urmăriţi penal pe componenţii comisiilor
Corpul de Control a găsit nereguli atunci şi la Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Privată asupra Terenurilor Gorj, motiv pentru care componenţii acestui organism, dar şi cei de la Bumbeşti-Jiu, pritre care şi actualul primar Constantin Bobaru, sunt urmăriţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. „Deşi Comisia Judeţeană Gorj nu a realizat o verificare temeinică asupra legalităţii propunerii Comisiei Locale Bumbeşti- Jiu, transmisă cu sinteza nr. 2551/03.03.2006, a emis Hotărârea nr. 3900/17.03.2006, prin care a validat această propunere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra suprafeţei totale de 960 ha teren cu vegetaţie forestieră în Muntele Dumitra”, (restul de 40 de hectare până la 1000 au fost retrocedate anterior moştenitorilor lui Grigore Chifu), se mai arată în documentul edificator pentru instanţă. De altfel, la solicitarea Corpului de Control, s-a cerut încă din 2010 sesizarea procurorilor în legătură cu demersul ilegal al funcţionarilor din cele două comisii, acuzaţi de fals intelectual, dar şi sesizarea DGIPI în acest dosar. Parchetul a fost sesizat, a cercetat dosarul, a dat NUP celor învinuiţi în dosar, ca în vara acestui an Judecătoria Târgu-Jiu să reîntoarcă dosarul la Parchetul Local pentru începerea urmăririi penale pentru 25 de persoane, majoritatea funcţionari publici ai Prefecturii Gorj, de la câteva primării din judeţ şi de la Ocolul Silvic Bumbeşti-Jiu. Unul dintre urmăriţii penal este şi Doru Gheorghe Epure, consilier la ITRSV Vâlcea, considerat creierul afacerii, dar şi fostul prefect de Gorj, Ştefan Popescu-Bejat.

Pătraşcu priveşte detaşat demersul magistraţilor
La termenul din 26 septembrie, adică la cel de joi, Judecătoria Târgu-Jiu admite acţiunea ANRP şi a Prefecturii Gorj, intervenient în nume propriu la proces. Sentinţa poate fi atacată însă cu apel ceea ce denotă că procesul este departe de finalizare dar a pornit cu dreptul pentru cele două instituţii care taxează eroarea făcută în 2006. Deocamdată, afaceristul Liviu Pătraşcu, cel care a cumpărat drepturile litigioase asupra Muntelui Dumitra de la moştenitorii lui Grigore Chifu, nu este afectat. El îşi vede pe mai departe de tăierea celor mai frumoase păduri din Gorj, de la Tismana şi Crasna, care i-au fost oferite în schimbul neatingerii de aria protejată de pe Defileul Jiului. Când se va finaliza însă procesul, moştenitorii lui Chifu, dar şi Pătraşcu vor fi obligaţi să plătească cumva dauna făcută Gorjului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here