Datornica UATAA Motru cumpără 55.000 de tone de cărbune de la CEO

235

Cărbunele de la carierele din zona Motru va fi folosit, şi în această iarnă, de Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă(UATAA) Motru pentru încălzirea apartamentelor din municipiu, în ciuda faptului că UATAA are neachitate spre Complexul Energetic Oltenia(CEO) 60 de miliarde de lei vechi. Debitele s-au acumulat însă şi pentru că beneficiarii de apă caldă şi căldură, persoane fizice şi juridice din Motru, nu şi-au plătit, spre asociaţiile de proprietari sau direct la UATAA, agentul termic consumat, acumulând spre societate datorii de 160 de miliarde de lei vechi. Conducerea UATAA Motru speră ca să încaseze însă o parte din banii datoraţi de cetăţeni până la finalul anului pentru ca unitatea să-şi achite, la rândul său, combustibilii folosiţi pentru furnizarea căldurii şi apei calde. Din acest motiv, pe lângă cele 55.000 de tone de cărbune ce vor fi cumpărate de la CEO, UATAA a mai contractat şi cantitatea de 1.300 de tone de păcură, necesară pe tot sezonul rece, motrenii urmând să primească căldură, oficial, cu începere din 1 noiembrie.

Motru este singura localitate din Gorj în care populaţia încă mai este branşată la sistemul termoficat al oraşului. Mai precis 7.700 de apartamente din oraş se încălzesc şi au apă caldă nu pe baza centralelor de apartament, ci a celor de cartier, care sunt alimentate de UATAA. De asemenea, 100 de agenţi economici din oraş depind de agentul termic furnizat de Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă a localităţii.
Mai precis peste 90% din motreni sunt racordaţi la sistemul centralizat al oraşului, asta deşi numeroşi beneficiari s-au dovedit de-a lungul timpului rău-platnici pentru apa şi căldura consumată. Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru, susţine că în ciuda datoriilor acumulate de 160 de miliarde de lei vechi, societatea nu îi va lăsa pe cetăţeni în această iarnă fără căldură, găsind posibilităţile necesare de a contracta cărbune şi păcură pentru tot sezonul rece.

Tona de cărbune 55,1 lei
Astfel, de la carierele din zona Motru se va achiziţiona cantitatea de 55.000 de tone de cărbune pentru ca în perioada 1 noiembrie-31 martie cetăţenii oraşului să nu sufere de lipsa apei calde şi a căldurii. Solicitarea este binevenită pentru CEO care vinde cărbune tot mai puţin pe piaţă şi la preţuri mici. De altfel, UATAA va achiziţiona tona de cărbune cu preţul de 55,1 lei fără TVA, a anunţat Corcoaţă care susţine că Primăria Motru supraveghează de aproape necesarul UATAA pentru sezonul rece.
Astfel, este cert că UATAA nu îi va lăsa pe motreni fără apă caldă şi căldură în această iarnă, deşi unitatea trece printr-o perioadă financiară grea, cauzată şi de lipsa banilor pentru agentul termic furnizat, de la cetăţeni. De altfel o parte dintre rău-platnici au fost executaţi pentru sumele datorate UATAA. “Lunar încasăm diverse sume de bani de la executor”, explică Corcoaţă care ţine să sublinieze că în ciuda perioadei dificile traversate UATAA a făcut şi investiţii.

Conducte din 1960
“S-au investit cinci miliarde de lei vechi, numai anul acesta, în reviziile şi reparaţiile de la UATAA”, a menţionat directorul Corcoaţă care susţine că aceste investiţii au fost absolut necesare în condiţiile în care în reţeaua de termoficare se foloseau ţevi vechi de peste 5 decenii. Şi în ce priveşte personalul, Corcoaţă susţine că unitatea nu are lipsă de angajaţi, motiv pentru care nu se aşteaptă la incidente în furnizarea căldurii pentru populaţie, în această iarnă.

Caloriferele, calde şi din 15 octombrie
De altfel, dacă va fi necesar, căldura va încălzi caloriferele motrenilor şi de la jumătatea lunii viitoare. Asta dacă temperaturile vor scădea foarte mult, iar mercurul din termometre va impune furnizarea de urgenţă a căldurii. “Dacă va fi foarte frig vom da căldură populaţiei şi din 15-20 octombrie. Ne gândim şi la şcolari şi preşcolari şi la alte instituţii care depind de noi”, a completat directorul UATAA Motru, care a făcut totuşi un apel către asociaţiile de proprietari legat de plata datoriilor pentru căldură şi apă caldă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here