Marocan şi albanez, însuraţi în oraşul lui Brâncuşi

421

nuntaCununiile mixte oficializate de către autorităţile târgujiene în anul 2010 au fost în număr de nouă. Dintre acestea, şapte au fost încheiate între partenere din Republica Moldova şi bărbaţi târgujieni, iar în cazul unuia dintre aceste cupluri, ambii parteneri erau originari de peste Prut.

Potrivit Claudiei Iscru, şefa Serviciului Stare Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, unul dintre cuplurile ce făceau parte din categoria căsătorii mixte era din Republica Moldova, însă ambii parteneri au dobândit cetăţenie română şi şi-au legat destinele în oraşul lui Brâncuşi. „În cazul celorlalte două căsătorii mixte încheiate anul trecut la Primăria Târgu-Jiu, doi bărbaţi erau din Maroc, iar altul din Albania, însă alesele acestora erau târgujience”, a precizat reprezentanta Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Ea a mai spus că vârsta partenerilor celor nouă căsătorii mixte este cuprinsă între 25 şi 30 de ani.

Căsătorii gratuite în timpul săptămânii

Conform legilor în vigoare, pentru a se putea oficializa o astfel de căsătorie în care unul dintre soţi are o altă naţionalitate, acesta din urmă trebuie să posede permis de şedere sau paşaport de intrare în ţara noastră, dovadă din care să rezulte să străinul îndeplineşte condiţiile de fond prevăzute de legea sa naţională cu privire la încheierea căsătoriilor, certificat de naştere tradus legalizat, act de identitate, declaraţie notarială. „La fiecare căsătorie mixtă oficiată, soţul care nu era cetăţean român a venit însoţit de un translator. În cazul moldovencelor, acestea cunoşteau limba română şi nu a fost nevoie de un traducător”, a mai adăugat Claudia Iscru.

Târgujienii care vor să-şi pună pirostriile în timpul săptămânii în orarul de lucru al Primăriei Târgu-Jiu nu trebuie să achite niciun fel de taxe, însă cei care vor să facă asta în week-end până la orele 14:00 vor plăti 100 de lei taxa de căsătorie, 30 de lei cea foto şi tot atât pentru cea video. De asemenea, taxa de căsătorie se dublează, ajungând la valoarea de 200 de lei, dacă soţii solicită oficializarea după orele 14:00 în zilele sfârşitului de săptămână. Totodată, cei care vor să-şi lege destinele în Parcul Central trebuie să scoată din buzunar suma de 400 de lei, indiferent de ziua aleasă, fie că este week-end sau lucrătoare.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here