Primarul Bobaru, “Brâncuşi” de Bumbeşti-Jiu

290

Constantin Bobaru, edilul liberal al localităţii Bumbeşti-Jiu, are propria Poartă a Sărutului în incinta primăriei pe care o conduce. Construcţia care imită celebra lucrare brâncuşiană de la Târgu-Jiu a fost comandată de către edilul local pentru sala de nunţi a instituţiei publice, încăpere reabilitată recent. Poarta Sărutului de la Bumbeşti-Jiu, sub care primarul oficiază, la fiecare sfârşit de săptămână nenumărate nunţi, nu este construită însă din travertin, ca sora ei originală de la Târgu-Jiu, ci din rigips, dar, cu toate acestea, imită însemnele brâncuşiene de pe lucrarea zămislită de artistul de la Hobiţa. Poarta Sărutului By Bobaru încântă tinerii miri care spun DA în faţa edilului-ofiţer de stare civilă, simţindu-se ca sub originalul aflat în aer liber în Parcul Central din municipiu.

Edilul Bobaru de la Bumbeşti-Jiu a reuşit să transforme o banală sală de nunţi într-un spaţiu care măcar atrage atenţia. Deşi părerile legate de investiţia dispusă de primar, sunt împărţite, unii arătându-se deosebit de critici în legătură cu poarta construită în incinta primăriei, din dorinţa de a imita Porta Sărutului a lui Brâncuşi, sunt şi destui care văd în investiţie ceva inedit şi benefic pentru localitate. Cert este însă că, ce are Bobaru la Bumbeşti-Jiu, nu mai există nicăieri.

Primarul stă sub poartă
Sub această construcţie, prevăzută şi cu spoturi luminoase, primarul, dar şi alţi angajaţi ai primăriei oficiază săptămânal căsătorii. Construcţia a fost realizată de o firmă care s-a ocupat de reabilitarea încăperii, spun angajaţii primăriei, totul fiind făcut cu acordul autorităţilor locale. Dacă construcţia nu ar fi avut pe faţetele laterale simbolul sărutului, două jumătăţi ale unui cerc, atât de caracteristic operei lui Brâncuşi, poarta din Primăria Bumbeşti-Jiu nu aducea cu lucrarea în cauză, dar existenţa simbolurilor demonstrează că s-a dorit în mod deosebit ca acesta să semene cu surata ei de la Târgu-Jiu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here