Protest al romilor la Târgu-Jiu contra noilor regi ai etniei

589

Zeci de romi din cartierul Meteor au declanşat sâmbătă la prânz un protest spontan pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de cei doi băieţi ai lui Florin Cioabă, care s-au autointitulat regi ai etniei. Printre protestatari s-au numărat fostul prezidenţiabil Constantin Ninel Potârcă, dar şi consilierul pe care etnia îl are la Primăria Târgu-Jiu, Ion Mihai Ministru, la locuinţa acestuia fiind, de altfel, şi locul de întâlnire al celor nemulţumiţi.

Constantin Ninel Potârcă şi Ion Mihai Ministru au fost liderii din Meteor care joi la prânz au plecat spre Sibiu în fruntea coloanei de maşini care a făcut deplasarea pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Florin Cioabă. Romilor din Târgu-Jiu nu le-a fost însă dusul ca întorsul pentru că acolo au constatat că regele pe care l-au respectat foarte mult nu a lăsat din calităţile sale şi celor doi băieţi ai săi. Dorinel şi Daniel s-au încoronat şi ei regi, după o ceartă, după cum spun Potârcă şi Ministru, cei doi lideri din Meteor refuzând să mai participe acolo la „ceremonia” de încoronare. „Au făcut o mare măgărie, pentru că ne-au minţit că s-au înţeles între ei, că Dorin are studii, că are susţinerea lui Daniel, iar noi eram iniţial de acord să fie unul dintre ei, deşi noi îl doream pe cel mic, pentru că aşa e tradiţia. Dorin a venit şi a zis că la Biblie spune altfel şi că lui i se cuvine titlul şi aşa s-au luat la ceartă, iar noi nu ne-am mai băgat când am văzut ce vor să facă. Am luat oamenii şi am plecat direct acasă, după care am aflat că amândoi s-au pus regi, iar noi nu le recunoaştem autoritatea, ca să ştie toată lumea”, a spus Potârcă.

Fără regi la Târgu-Jiu
Un unchi al celor doi regi autointitulaţi este Ion Mihai Ministru, care cere instituţiilor statului să intervină şi să interzică atribuirea de către oricine a unor astfel de calităţi. „Nu ne reprezintă pe noi niciunul dintre cei doi. A murit Florin Cioabă şi gata, s-a terminat cu regii. Nu mai vrem regi pentru că aceşti doi indivizi pot fi orice, numai regi nu. Tatăl lor a fost alături de noi în diferite probleme, bunicul lor, Ion Cioabă, a fost un rege căruia i-am recunoscut autoritatea, dar lor nu le-o recunoaştem pentru că ei nu au nicio calitate. Ei au vrut doar funcţiile şi atât. Cer pe această cale ca Guvernul să dea o ordonanţă şi să stopeze aceste lucruri. Domnul senator Toni Greblă, care e vicepreşedinte la comisia juridică din România, are posibilitatea să dea o astfel de lege. Nu se poate ca să se facă rege aşa oricine, iar noi pe ei nu-i recunoaştem”, spunea Ion Mihai Ministru, revoltat de situaţia creată. În curtea sa s-au strâns zeci de romi care au cerut ca liderii etniei să ia legătura şi cu reprezentanţii din ţară ai altor comunităţi, astfel încât să se ştie că cel puţin la Târgu-Jiu cei doi regi nu au nicio autoritate. Culmea este că revolta din Meteor a început din locul în care familia Cioabă are o serie de neamuri, rude care acum contestă în totalitate regalitatea urmaşilor lui Florin Cioabă.
Gelu Ionescu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here