Regele Cioabă, născut la cort în Tg. Cărbuneşti

560

Puţină lume ştie că defunctul rege al ţiganilor, Florin Cioabă, îşi trage originile din Gorj, fiind născut la câţiva ani după încheierea celui de-al doilea război mondial la Târgu Cărbuneşti, într-un loc situat nu departe de actuala gară a oraşului, un teren viran în acele vremuri. Casa în care a venit pe lume regele era, de fapt, un cort amplasat lângă o fântână. Pământul respectiv a fost cumpărat în 1964, cu fântână cu tot, de actualul proprietar, Gore Pantilică, mediator la Primăria oraşului pe probleme ale etniei. Pantilică spune că îşi aminteşte de cei 10 ani în care Cioabă a trăit pe malul Gilortului, loc în care a copilărit împreună cu împăratul Iulian al romilor, zona fiind una cu sânge albastru…

“Făceau cazangerie pe vremea aia, asta era meseria lor, locuiau la cort. Eu am luat casa de la tatăl lui, ei s-au mutat apoi la Sibiu, unde Ion Cioabă era la fel de respectat ca şi fiul lui. De fapt, tatăl lui Florin a fost primul rege al nostru, iar el a moştenit coroana, aşa cum acum sper să o moştenească Dorin, unul din cei doi băieţi ai regelui. Florin a fost un om aproape de noi, care nu ne-a uitat niciodată. El devenise şi pastor acolo la Sibiu şi venea odată pe an pe aici pentru a vedea meleagurile natale şi mă întreba şi pe mine dacă nu doresc să mă pocăiesc. I-am spus că nu pot să renunţ la şpriţuri şi la ţigări şi din punctul acesta de vedere l-am refuzat. Dar ne revedeam cu plăcere în fiecare an, de câte ori venea pe aici. Mă bucuram pentru el că s-a realizat, că devenise un om mare şi că ne ajuta şi pe noi în rezolvarea problemelor pe care le aveam”, spune Gore Pantilică. La Târgu Cărbuneşti Cioabă nu mai avea rude, pentru că toate au plecat ori la Sibiu ori în cartierul Meteor din Târgu Jiu, cartier în care vestea morţii acestuia a fost una de necrezut. Cei care l-au cunoscut şi apreciat au anunţat că vor merge la înmormântare la Sibiu, oraş în care sunt aşteptate zeci de mii de persoane care vor veni să-l conducă pe Cioabă pe ultimul drum. Aici vor fi prezenţi şi romi din Gorj, printre aceştia dorind să fie şi Constantin Ninel Potârcă. Acesta a cerut ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj să i se permită să plece din oraş pentru a fi prezent la Sibiu, dar un răspuns îl va avea de abia azi. Fostul candidat la Preşedinţia României este anchetat într-un dosar de evaziune fiscală şi are interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu. El speră însă ca procurorul de caz să înţeleagă „situaţia” şi să-i permită să fie alături de Cioabă pe ultimul drum.
Gelu Ionescu

Decesul lui Cioabă, de mare interes în Franţa

Ştirea că liderul romilor, Florin Cioabă a murit a avut un ecou răsunător. Aceasta a fost preluată de mai multe ziare importante din Franţa, între care Liberation, Le Point sau Le Figaro, precum şi de televiziunea France24 şi de un site belgian.
Florin Tănase Cioabă, autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor” (1997), s-a născut la 17 noiembrie 1954, la Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Este fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat, la rândul său, “rege internaţional al ţiganilor”, în 1992. El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea. În faţa criticilor, el promisese să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi. Cioabă a încurajat familiile rome să rupă cercul vicios al sărăciei trimiţându-şi copiii la şcoală. În 2004, el a candidat fără succes la un loc de senator în Parlamentul român. Cioabă a fost proprietarul mai multor firme, care se ocupă cu prelucrarea metalelor neferoase (cupru, bronz etc.), confecţionând folie şi saci de polietilenă. De asemenea a fost predicator la o casă de rugăciune penticostală a romilor din Sibiu. A condus şi o uniune de biserici penticostale (formată, potrivit declaraţiilor sale, din peste o sută de biserici), numită Centrul Creştin al Romilor, la care preda în calitate de lector.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here