Accident cu 19 victime în „Valea Naibii”

375

Un grav accident de circulaţie a avut loc ieri dimineaţă, pe raza satului Cerna din comuna Padeş. 19 persoane au fost la un pas de a-şi pierde viaţa după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat într-o prăpastie. Trei pasageri au suferit răni grave, fiind transportaţi cu elicopterele la unităţi medicale din Bucureşti şi Timişoara.

Accidentul s-a produs în jurul orei 06:00, într-o zonă de munte, greu accesibilă, cunoscută şi ca „Valea Naibii”, unde cei peste 20 de oameni care se aflau în camionetă erau duşi la cules de afine. Conform anchetatorilor, motorul camionetei s-a oprit într-o rampă, pe drumul forestier care leagă Cerna Sat de Barajul Cerna. Şoferul a încercat să repornească maşina însă motorul nu a mai răspuns manevrelor făcute de acesta, iar camioneta a luat-o la vale, răsturnându-se în pârâul Naiba, aflat la o distanţă de aproximativ 20 de metri de drum. Din fericire, o parte dintre pasageri au reuşit să iasă dintre fiarele contorsionate şi să ceară ajutor. Un localnic care trecea prin zonă a sunat la 112. „Dispeceratul I.P.J. Gorj a fost sesizat prin apelul de urgenţă 112, de către un bărbat din comuna Padeş, cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe un drum forestier, într-o zonă montană, limitrofă satului Cerna Sat, a observat mai multe persoane rănite, care i-au relatat că se deplasau cu o camionetă descoperită, iar autovehiculul a căzut într-o prăpastie. Din primele cercetări efectuate la faţa locului, a rezultat că C.S.D., de 35 ani, din Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi, în timp ce conducea o autoutilitară, ce tracta o remorcă, pe un drum forestier ce face legătura între satul Cerna Sat şi Barajul Cerna din comuna Padeş, din cauza manevrării necorespunzătoare a autovehiculului, a căzut într-o prăpastie situată la aproximativ 20 metri faţă de drumul forestier”, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

19 răniţi, trei în stare gravă
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a 19 persoane cu vârste cuprinse între 13 şi 67 de ani. 15 victime au fost transportate la spitalul din Baia de Aramă iar alte 4 la spitalul din Târgu-Jiu. Ulterior, trei dintre victimele accidentului, au fost duse cu elicopterele la Bucureşti, respectiv, Timişoara. O femeie de 33 de ani, din Obârşia Cloşani, a fost preluată de un elicopter de tip SMURD şi transportată la Bucureşti. Aeronava a aterizat în Capitală în jurul orelor 12:30, la sediul Detaşamentului de Pompieri “Apărătorii Patriei”. O fetiţă de 13 ani, din aceeaşi localitate, care a suferit un traumatism cranio-cerebral cu o contuzie de coloană cervicală şi traumatism toracic, a fost preluată de un alt elicopter şi transportată la Timişoara. O altă victimă a accidentului a fost de asemenea preluată de un elicopter SMURD şi transportată la Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Planul Roşu de intervenţie, activat. 10 ambulanţe şi 5 elicoptere trimise la faţa locului
Având în vedere numărul victimelor înregistrate, încă de la primirea apelului prin 112 s-a activat Planul Roşu de intervenţie, fiind solicitate forţe şi mijloace din judeţele limitrofe pentru gestionarea situaţiei. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă comandantul operaţiunilor de salvare, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj, care a coordonat misiunea de intervenţie la care au fost angrenaţi peste 40 de pompieri militari aparţinând echipajelor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. De asemenea, la locul accidentului au fost trimise şi 3 echipaje de descarcerare. Forţelor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă le-au venit în sprijin 10 ambulanţe (7 din cadrul serviciilor de ambulanţă din cele trei judeţe şi 3 S.M.U.R.D), respectiv 5 elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie (2 elicoptere tip MI 17 – cercetare şi eventuală evacuare şi 3 elicoptere S.M.U.R.D. tip EC 135 din Craiova, Arad şi Bucureşti). Astfel, potrivit unui comunicat al MAI, un prim elicopter ce participa la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei a efectuat un prim zbor de recunoaştere a zonei şi evaluare a situaţiei, la scurt timp după producerea evenimentului rutier. Două elicoptere le-au preluat pe femeia de 33 de ani şi pe fetiţa de 13 ani şi le-au transportat la spitale din Bucureşti şi Timişoara. De asemenea, alte două elicoptere echipate cu aparatură medicală şi personal specializat au decolat de la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. pentru a ateriza la Baia de Aramă în vederea evaluării şi eventual a transportării pacienţilor către alte unităţi spitaliceşti, dacă situaţia o va impune. Potrivit aceleiaşi surse, la bordul tuturor aeronavelor destinate acestei intervenţii s-au aflat echipaje SMURD.

Şoferul camionetei, cercetat pentru vătămare corporală din culpă
Şoferul autoutilitarei nu a fost rănit iar testul cu aparatul etilotest a arătat că acesta nu consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Bărbatul de 35 de ani este acum cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Poliţiştii continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru lămurirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here