Lia Olguţa Vasilescu: “Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu, cartea câştigătoare pentru Craiova”

286

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a semnat duminică la Târgu-Jiu un parteneriat de colaborare cu autorităţile judeţene şi locale în vederea susţinerii demersurilor edililor craioveni de a obţine în anul 2021 titulatura „Craiova, Capitală Culturală Europeană”. Din partea autorităţilor judeţului Gorj a semnat protocolul de susţinere Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru dar şi şefii instituţiilor de cultură din judeţ.

Lia Olguţa Vasilescu, edilul municipiului Craiova, alături de Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, au venit duminică la Târgu-Jiu pentru semnarea unui parteneriat de colaborare cu autorităţile din Gorj în scopul susţinerii acestei localităţi pentru a deveni Capitală Europeană Culturală, în anul 2021. Evenimentul a avut loc în Parcul Central din Târgu-Jiu. “Practic, din acest moment, intram în parteneriat cu municipiul Târgu-Jiu pentru a câştiga această importantă titulatură de «Capitală Culturală Europeană» în anul 2021. Aceasta ne va aduce foarte multe avantaje, în cazul câştigului. În primul rând, că vom avea o autostradă, Brâncuşi, de la Craiova până la Târgu-Jiu, nu mai vorbesc despre efervescenţa instituţiilor de cultură în aceşti ani care urmează, până când va fi Capitală Culturală Europeană şi mult după. Eu am certitudinea că va câştiga Craiova, suntem peste celelalte oraşe din România la toate capitolele, în primul rând pentru că avem cei mai mulţi bani investiţi în cultură şi iată că, în prezent, scoatem şi asul din mânecă, Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi, care, credem noi, că se va dovedi cartea câştigătoare”, a precizat, în Parcul Central, Olguţa Vasilescu.

Susţinere din toate punctele de vedere
Candidatura municipiului Craiova pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană este susţinută, oficial, prin semnarea acestui parteneriat, de toţi factorii de decizie din judeţul Gorj, atât de autorităţile locale şi judeţene, cât şi de personalităţile de cultură din judeţ. “Este un proiect pe care îl realizăm nu din alte motive decât acelea de a creşte potenţialul turistic, economic şi nu în ultimul rând ceea ce înseamnă pentru noi toţi o vizibilitatea a Olteniei la nivel naţional şi european. Avem un bogat potenţial în cultură şi turism pe care îl vom valorifica ca atare. Vom avea posibilitatea de a realiza pachete pentru turişti integrate, legând sudul de munte, legând Dunărea de munte. Potrivit acestui parteneriat turismul de tranzit va fi unul de perspectivă. Au ce vedea turiştii în judeţul Gorj şi în Dolj”, a declarat şeful judeţului, Ion Călinoiu.

Operele de artă gorjeneşti, importante în demersul Olguţei Vasilescu
Prin potenţialul său turistic dar şi prin proiectele culturale, judeţul Gorj poate susţine municipiul Craiova în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană mai ales că reşedinţa sa, municipiul Târgu-Jiu, găzduieşte memorabila operă a marelui sculptor Constantin Brâncuşi, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului, ansamblu ce are toate şansele să devină obiectiv din patrimoniul mondial UNESCO, începând cu anul 2014. De asemenea, judeţul Gorj se situează pe prima poziţie în ţară sub raportul numărului de biserici de lemn. Există peste 2.000 de peşteri dar şi numeroase trasee turistice montane. Nu trebuie uitat nici faptul că după Bucovina, Maramureş şi Oaş, Gorjul este cunoscut drept o excepţională vatră de cântec, aici desfăşurându-şi activitatea câteva prestigioase ansambluri folclorice, care reprezintă la nivel naţional şi european obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti.
“După mai mulţi ani, un vis al nostru al târgujienilor începe să prindă contur. Acela ca oraşul Târgu-Jiu să devină un oraş cultural şi un oraş turistic. Prin asocierea cu oraşul Craiova putem spune că intrăm într-o competiţie ca împreună să câştigăm. Craiova să devină Capitală Culturală Europeană şi pe lângă aceasta şi noi să facem parte din această acţiune şi din această acceptare devenind astfel un oraş turistic. Pe lângă ceea ce am semnat suntem aproape de finalizarea dosarului Brâncuşi pentru ca, pe viitor Ansamblul monumental să fie înscris pe lista UNESCO”, a declarat şi Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.

Vlad Drăgulescu: „Vom candida pe modelul oraşului Marsilia”
Preşedintele Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Vlad Drăgulescu, a precizat: “este un moment foarte important pentru noi. Lucrăm la platforma pe care o să candidăm. Vom candida pe modelul oraşului Marsilia din Franţa, oraş care este Capitală Culturală Europeană în acest an. De asemenea vom aduce cum a spus şi Olguţa Vasilescu cultura în stradă şi vom crea din ce în ce mai multe evenimente care să ajungă la toţi cetăţenii. Această reunire a Doljului cu Gorjul este foarte importantă pentru că împreună vrem să aducem tot ce avem mai bun şi vrem să arătăm întregii Europe. Avem multe argumente care ne fac să mergem cu fruntea sus cu această candidatură şi care ne fac să ne batem pentru acest lucru pentru dezvoltare culturală şi nu numai culturală ci şi turistică şi economică care va intra într-o ascensiune ireversibilă. Complexul Brâncuşi este foarte important pentru noi”.
Întâlnirea autorităţilor de duminică s-a încheiat cu o plimbare în Parcul Central din municipiu. Olguţa Vasilescu a ţinut să le strângă mâna autorităţilor din Gorj, despărţindu-se la final în termeni foarte cordiali.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here