Învârteli puşcăriabile la Târgşor, cu rădăcini şi în Puşcăria Târgu-Jiu

470

Vâlvă mare, zilele trecute, în media centrală, la mai toate posturile de televiziune, pe seama faptului că directorului de la Penitenciarul Târgşor i-au spart maşina şi i-au sustras pistolul Glock, calibru 9 mm, cu 2(două!) încărcătoare, başca şi suma de 7000 de euroi. Chiar dacă salariile angajaţilor ANP (Autoritatea Naţională a Penitenciarelor) se achită, deocamdată, până va intra şi România – dacă va intra – în spaţiul Euro, tot în lei.

Amnezii, declaraţie de avere incertă şi nerespectarea regimului de port-armă
Apoi, pe la Poliţie, s-a fâstâcit, neştiind ce să mai declare, astfel nu-şi mai amintea câţi bani avea asupra dumisale. Vom vedea dacă cei în drept îl vor strânge puţintel cu uşa referitor la aceşti bani, în condiţiile în care el câştiga cam vreo 1000 de euro lunar, iar declaraţia de avere a acestuia nu pomeneşte nimic cum că ca ar deţine asemenea sume de bani prin conturi. Până acum, n-am auzit decât o primă măsură a Poliţie, că i-au trântit o amendă de 5.000 lei pe seama nerespectării regimului armelor şi muniţiilor şi i-au retras acest drept de port-armă.

Puşcăria Târgşor, legată ombilical de surata nefericită din Târgu Jiu !
De ce ne-ar interesa numitul Stanciu Florin?
Pe lângă faptul că este un subiect de impact naţional, cu rădăcini ce izvorăsc din matrapazlâcurile perpetuate la nivelul ANP şi tolerate continuu, lipsa de profesionalism şi multe altele, ne mai amintim că ex-preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu semnala şi sesiza organele DNA despre frauda de la Târgşor în proiectul POSDRU, cu ramificaţii şi la Penitenciarul Târgu Jiu. Numai că, Sorin Dumitraşcu o acuza în mod singular pe directoarea Puşcaş Mihaela de toate neregulile, iar celor de la Târgu-Jiu le lua apărarea, ştiind dumisale că sunt nevinovaţi. Ba chiar îmi spunea, personal, la telefon dar şi pe forumul Gorjeanului că se va zbate şi va dovedi nevinovăţia celor de la Târgu-Jiu. Cu toate că DNA Gorj luase, pe cont propriu, ancheta cu volatilizarea sumei de 80.000 euro! Sumă ce făcea parte din imensa cifră de 2,5 milioane de euro ai Proiectului POSDRU – la nivel de ANP -, cu autori prioncipali ai proiectului de accesare a fondurilor europene la Penitenciarul prahovean Târgşor.

Doi demişi, cu scăpaţii zece
Evident, la acea vreme, de la Penitenciarul Târgu-Jiu fuseseră demişi directorul Constantin Bălă şi directorul adjunct pe Educaţie, Daniel Lăzăroiu, ambii detaşaţi şi făcuţi scăpaţi la Craiova. Au mai rămas – ca urmăriţi penal – alţi 8 (opt) angajaţi ai Penitenciarului Târgu Jiu, deveniţi mai târziu 10 (zece!). Numai că prin plecarea procurorului Dănuţ Volintiru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Dosarul POSDRU nr. 128-p-2011 a încăput pe mâna actualului şef al Biroului Teritorial DNA Gorj, procurorul Adrian Cristian Bertha. Şi de atunci nu s-a mai auzit despre afacerea cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de euro nici pâs!

C. Bălă, Chestorul Ioan Băla şi celebrul caz Serghei Gorbunov!
Jocul, de fapt, era rodul prieteniei lui Bălă Constantin, cel vestit în Cazul Serghei Gorbunov, cu Chestorul dr. Ioan Băla – fost şef al ANP, dar mai ales cu liderul FSANP de la acea vreme, Sorin Dumitraşcu. Care cetăţean – fost om de încredere şi pupilă, trimisă la studii în Marea Britanie, a şi mai celebrei Monica Macovei – ne spunea pe forumul redacţiei Gorjeanul care sunt vinovaţii şi care nu sunt. Nici zilele acestea nu l-am auzit scoţând vreo vorbuliţă sau scriind ceva pe bloogul personal, acum al FSANP, căci şi el poartă rangul de preşedinte de onoare al acestei structuri sindicale. Legat de Comisarul Şef Stanciu Florin, deoarece îi leagă anumite interese, posibil debarcarea directorului Mihaela Puşcaş şi înlocuirea sa cu Stanciu. Că de, sindicalistul Sorin Dumitraşcu şi-a cam băgat coada mai mereu în numirile în funcţii de conducere.

Pătaţii în concurs. Ce va face MJ?
Aflăm că Stanciu Florin e în plin concurs de ocupare a funcţiei de director stabil la Penitenciarul Târgsor. El fiind, până acum, împuternicit pe aceasta funcţie, şi că mai concurează şi singur pe foncţie. Oare cei din Ministerul Justiţiei vor avea vreo reacţie? Ne referim la una promptă, desigur, că de băgat capul în nisip – cum este politica struţului, cea adoptată pe vremea guvernării portocalii, din vremea Regimului Băsescu, ne-am cam săturat!
La vremea când Raluca Niţoiu, fostă director adjunct pe Educaţie al penitenciarului Târgu Jiu, ne-am adresat în scris – evident – Comisiei ANP de la Arad şi s-a făcut dreptate. Lucrătorii puşcăriei târgu Jiu ne-au şi mulţumit pentru intervenţia respectivă. Nutrim speranţa că, şi de această dată, actuala conducere a Ministerului Justiţiei şi cea nouă a ANP vor lua măsuri.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here