Răpitorul de la Bâlteni, de negăsit

296

La mai bine de 48 de ore de la anunţarea dispariţiei unei fete de 16 ani din satul Moi, comuna Bâlteni, cel care a luat-o din faţa casei părinteşti pare în continuare de negăsit. Poliţiştii implicaţi în anchetă au dat, în schimb, de minora pe care fugarul dorea să o violeze, fata fiind salvată înainte de a fi abuzată sexual. Răpitorul său a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, în cazul în care ar intenţiona să părăsească ţara el riscând să fie prins la orice punct vamal.

Ana Maria Vâlceanu a fost salvată duminică seara de poliţişti după ce a fost descoperită într-o casă din Bâlteni. Cel care a răpit-o sâmbătă noaptea o prezentase unui amic de-al său ca fiind prietena sa, fata fiind ameninţată cu moartea dacă nu face jocurile. Cristian Gheorghe Baţai a făcut în aşa fel încât de sâmbătă noaptea şi până duminică seara să reuşească să fie cu un pas înaintea anchetatorilor, fugind din calea acestora ori de câte ori i se lua urma. Bărbatul a simţit însă duminică seara că este încolţit şi a decis să-şi abandoneze victima, fata putând astfel să fie recuperată de poliţişti, cărora le-a povestit că a fost obligată să doarmă prin pădure, fiind bătută şi ameninţată. A povestit şi că a fost ascunsă prin diferite imobile, inclusiv la rude ale răpitorului, Baţai cunoscând foarte bine zona.
Bărbatul s-a făcut de nevăzut de duminică seara încoace, poliţiştii nereuşind să-l prindă, deşi oamenii legii au fost de câteva ori în postura de a pune mâna pe el. Baţai nu este un infractor oarecare, el având la activ trei condamnări penale, una dintre ele fiind pentru viol. În 2003 a ajuns pentru prima dată după gratii, pentru o violare de domiciliu, după care în 2009 a violat o femeie din Bâlteni, fiind condamnat la cinci ani de închisoare. Înainte de a ajunge după gratii şi-a mai bătut nişte vecini, i-a ameninţat şi înjurat, alegându-se în 2010 cu alţi cinci ani de închisoare, pedepsele fiind cumulate între ele. Baţai a ajuns după gratii în iunie 2009, în vara anului trecut fiindu-i admisă o cerere de eliberare şi, astfel, înainte de a executa întreaga pedeapsă, individul a redevenit o persoană liberă.
A început apoi să-i facă „curte” fetei pe care a răpit-o acum şi probabil şi altora. El îşi dorea insistent să aibă o relaţie cu Ana Maria, fata având însă un alt prieten, şi el recidivist, din păcate. Acesta este şi motivul pentru care tânărul nu a reacţionat violent atunci când i s-a cerut să o părăsească pe fata de 16 ani. Sâmbătă noaptea băiatul în cauză a plecat spăşit, fiind alergat de un complice al lui Baţai pe care ar fi putut să-l snopească în bătaie. Risca însă să nu fie crezut că era în legitimă apărare şi s-a temut că ajunge iarăşi în spatele gratiilor. Aşa a putut Baţai să plece liniştit cu Ana Maria şi pădurea de la marginea satului şi de atunci să se tot ascundă pentru că prietenul fetei a sunat imediat la 112 şi a anunţat ce s-a întâmplat. Din acel moment şi până la închiderea ediţiei, cel puţin, IPJ Gorj şi-a mobilizat aproape toate efectivele de a da de urma lui Baţai şi a-l aduce din nou acolo unde îi este locul, în spatele gratiilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here