CEO a redus ilegal lefurile la TESA, dar a tăiat “pe lege” o zi de muncă

280

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a făcut publice ieri concluziile raportului efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, după ce sindicatele au sesizat instituţia cu privire la reducerea unilaterală a săptămânii de lucru şi a salariilor personalului TESA. Concluziile sunt deja ştiute, în mare, opiniei publice, dar sunt pentru prima dată prezentate „negru pe alb” chiar de către unitatea supusă verificărilor.

Astfel, conform documentelor analizate de inspectorii de muncă, administraţia a informat sindicatele şi chiar dacă acestea nu au fost de acord cu măsura respectivă, ITM Gorj a comunicat că, în conformitate cu legea 53/2003, „angajatorul are dreptul să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii, în speţa de faţă reducerea programului de lucru a salariaţilor de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului”. Controlul respectiv a fost efectuat de inspectorii ITM Gorj la solicitarea Federaţiei Naţionale Mine Energie, care nu este de acord cu reducerea programului de lucru. FNME a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj şi cu privire la decizia administraţie de a reduce, unilateral, de la 1 aprilie, salariile unor angajaţi din rândul personalului TESA.
Inspectorii de muncă au analizat, prin sondaj, câteva dintre documentele prezentate în acest sens şi au constatat ca ilegale modificările de salariu făcute fără încheierea unui act adiţional încheiat între administraţie şi fiecare angajat vizat de măsura respectivă. Modificările respective, care presupun reduceri salariale de până la 50%, au fost făcute în condiţiile în care la sfârşitul lunii februarie administraţia încheiase acte adiţionale cu salariaţii prin care le recunoştea veniturile şi sporurile aferente primite până la acel moment. Pe 1 aprilie administraţia a perfectat în mod unilateral acte adiţionale prin care modifica veniturile salariale ale angajaţilor verificaţi de inspectorii de muncă, decizia respectivă fiind considerată ca ilegală.
ITM Gorj a dispus, conform concluziilor făcute publice de conducerea CE Oltenia, ca administraţia să plătească pe luna aprilie drepturile salariale pentru angajaţii îndreptăţiţi conform situaţiei de la 31 martie 2013. În această categorie intră salariaţii cu venituri modificate în mod unilateral, surse sindicale precizând că mulţi dintre angajaţii vizaţi de măsura respectivă au semnat, între timp, noile acte adiţionale, dispoziţia ITM Gorj neputându-se aplica şi în cazul lor. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a comunicat, de asemenea, că în prezent este în desfăşurare procesul de semnare a actelor adiţionale, acţiunea urmând să se încheie pe 6 iulie. „Procesul de semnare a unor noi contracte individuale de muncă pentru personalul TESA, început în luna martie 2013, va fi finalizat până în 6.07.2013, aşa cum s-a dispus. Semnarea şi negocierea a 2.300 de contracte individuale nu se poate face într-un timp foarte scurt, motiv pentru care se va face tot posibilul ca noile contracte să fie semnate anterior acestei date, iar acolo unde nu va fi posibil, se vor restitui sumele aferente lunii aprilie celor îndreptăţiţi”, susţine administraţia CE Oltenia.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here