Sinuciderea lui Gheţea, un ajutor de dincolo de moarte pentru sindicalişti

290

Nu au mai pomenit nimic de demisia ori de demiterea conducerii Complexului Energetic Oltenia de când au scos în stradă aproape 5000 de mineri ca să răbufnească acum la moartea lui Iulian Gheţea, inginerul de la UMC Tismana care s-a spânzurat pe motiv că i s-ar fi diminuat considerabil veniturile. Întruniţi în şedinţă, sindicaliştii Federaţiei Naţionale Mine Energie, au decis astfel duminică, să ceară premierului Victor Ponta şi ministrului Energiei, Constantin Niţă, demiterea de urgenţă a întregii conduceri a CEO. Asta cu o zi înainte ca Marin Condescu să ajungă la noi tratative la Bucureşti iar sindicaliştii să constate că dezbaterea cu parlamentarii, de vineri de la Târgu-Jiu, nu îi va ajuta prea mult şi prea curând.

A fost necesar ca un miner să-şi pună capăt zilelor pentru ca liderii de sindicat să aibă curaj să ceară, din nou, destituirea celor care conduc CEO. Asta deşi au mai făcut-o o dată, în Piaţa Prefecturii, ca la câteva zile după, liderul sindical, Marin Condescu, să retracteze ceea ce s-a strigat în Piaţă, adică demisia lui Laurenţiu Ciurel şi cea a Consiliului de Supraveghere al CEO. Condescu, spunea astfel cu zâmbetul pe buze, că nu s-a vrut demisia ci demiterea conducerii CEO, lucru ireal, ca acum să semneze un comunicat de presă în care să solicite, în scris, guvernanţilor iar demiterea factorilor de decizie a CEO.

Colegiul Director, întrunit în şedinţă
Cum dezbaterea de vineri de la Muzeul Judeţean din Târgu-Jiu nu îi va putea ajuta pe mineri să revină la muncă, chiar dacă se încalcă contractul colectiv, şi cum negocierile sindicale s-au dovedit un eşec, Marin Condescu a găsit soluţia de a înţepa oficialii şi a-i atinge, în acelaşi timp, la coarda sensibilă. Cazul Gheţea, inginerul care s-a sinucis, motivul fiind necunoscut, dar care, potrivit soţiei, s-ar fi plâns că, urmare a deciziilor CEO, familia sa va rămâne fără bani este cheia cu care Condescu vrea să deschidă uşile negocierii la vârf.
“Federaţia Naţională Mine Energie a luat act de evenimentul tragic ce a avut loc în localitatea Drăguţeşti, judeţul Gorj, care a dus la moartea colegului nostru, Iulian Gheţea, inginer în cadrul U.M.C. Tismana, precum şi de declaraţiile doamnei Tatiana Gheţea, care a explicat motivul ce a determinat gestul soţului său, respectiv diminuarea considerabilă a veniturilor familiei odată cu reducerea programului de lucru în luna iunie 2013. Suntem convinşi că la hotărârea colegului Iulian Gheţea au contribuit şi deciziile iresponsabile ale conducerii Complexului Energetic Oltenia, susţinută politic de către domnul Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj”, se arată într-un comunicat al FNME.

Demiterea, înainte de negocierile de la Bucureşti
În acelaşi comunicat de presă se prevede însă şi că “pentru evitarea unor astfel de tragedii”, de parcă toţi angajaţii CEO se gândesc la suicid, urmare a reducerilor salariale, ar fi bine ca Ponta, Niţă şi Fondul Proprietatea să convoace de urgenţă “Consiliului de Supraveghere pentru demiterea întregii echipe de conducere a Complexului Energetic Oltenia şi numirea unei conduceri interimare, care să anuleze deciziile luate abuziv împotriva salariaţilor, cu efect devastator asupra bunului mers al societăţii pe termen scurt şi mediu”.
Evident că recomandările lui Codescu nu vor fi luate în calcul nici de premier, nici de ministrul Energiei şi nici de către reprezentanţii Fondului Proprietatea, dar cu toate acestea mesajul ajută la negocierile de astăzi de la Bucureşti. Vom vedea cât..
A.Stoica

Găsit spânzurat în propria casă
Minerul Gheţea din Drăguţeşti s-a spânzurat joi noapte în propria casă. Motivele care l-au îndemnat pe acesta să apeleze la gestul necugetat ar fi fost, potrivit spuselor soţiei, tăierile salariale, frica pierderii locului de muncă, dar şi grija zilei de mâine. Bărbatul în vârstă de 50 de ani, lucra de 20 de ani în minerit, şi era inginer la UMC Tismana, din cadrul Complexul Energetic Oltenia(CEO). Salariul omului a fost redus recent cu 20% ca urmare a deciziei administraţiei CEO.
Gest necugetat, al unui miner din CEO care a hotărât în urma deciziei managerului CE Oltenia de a reduce salariile cu 20% a decis să îşi pună capăt zilelor.
Cea care a sunat la 112 a fost chiar soţia acestuia care l-a găsit spânzurat în mansarda casei, după ce s-a întors de la cumpărături. „A spus că nu se simte bine, să-l las să se odihnească şi când am venit, l-am găsit spânzurat. Nu m-am gândit la asta niciodată”, a spus soţia bărbatului, Tatiana Gheţea.
Femeia povesteşte că, de câteva zile, soţul ei era foarte neliniştit şi spunea mereu că îşi va pierde din salariu şi că în minerit va fi din ce în ce mai greu. Acesta crede că este şi motivul pentru care a recurs la un asemenea gest.
Bărbatul lucra de 20 de ani în minerit fiind inginer unitatea minieră de la Tismana, aparţinând Complexului Energetic Oltenia. Gestul său a surprins pe toată lumea. Poliţia a demarat o anchetă pentru a afla circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here