Punct final în dosarul primului buldotanc

376

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct la sfârşitul săptămânii trecute în dosarul în care mai multe persoane, inclusiv din Gorj, au fost inculpate alături de fostul şef al Romsilva, Ion Dumitru, pentru achiziţionare cu aproape un deceniu în urmă a unui utilaj de mare tonaj, nefuncţional şi extrem de scump, după cum susţineau procurorii DNA la vremea respectivă. Magistraţii au decis ca nimeni să nu facă puşcărie pentru un prejudiciu estimat de anchetatori la 8,7 miliarde lei vechi, fostul director general de la Romsilva, fost deputat între timp, fiind condamnat la închisoare cu suspendare.

Iniţial, instanţa de fond îi achitase pe toţi inculpaţii de acuzaţiile ce le erau aduse, însă completul de cinci judecători a considerat că există suficiente probe pentru a pronunţa un alt verdict. Ion Dumitru a primit trei ani cu suspendare, înlocuiţi cu un termen de încercare de şase ani, timp în care nu ar trebui să mai recidiveze. La fel au decis judecătorii şi pentru alţi foşti şefi ai Romsilva, aflaţi în subordinea lui Ion Dumitru şi pe care, culmea, îi cheamă Elena Dumitru şi Bunea Dumitru. Alţi angajaţi ai Romsilva au fost achitaţi de acuzaţiile ce le-au fost aduse, dar o condamnare la închisoare cu suspendare a primit şi gorjeanul Florin Bogdan Stanciu, administrator la o firmă aflată în legătură cu fostul prefect şi deputat de Gorj, Mugurel Surupăceanu, martor în acest dosar.
„Condamnă pe inculpatul Stanciu Bogdan Florin pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată prevăzută de art. 26 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 248/1 din Codul penal combinat cu art.248 Cod penal la pedeapsa de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 litera a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale. Aplică inculpatului Stanciu Bogdan Florin pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal, pe durata şi în condiţiile prevăzute de art.71 Cod penal. În baza art.86/1 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 6 ani stabilit în condiţiile art.86/2 Cod penal”, au decis judecătorii.
Magistraţii de la instanţa supremă au mai stabilit ca Stanciu şi principalii inculpaţi din acest dosar, respectiv foştii şefi ai Romsilva, să fie buni de plată. “Obligă, în solidar, inculpaţii Dumitru Ion, Bunea Dumitru, Dumitru Elena si Stanciu Bogdan Florin la plata sumei de 614.322,74 lei (RON) cu titlu de despăgubiri către partea civilă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva”, au stabilit magistraţii. Primii trei inculpaţi menţionaţi mai au de plătit la Romsilva despăgubiri de peste un milion de lei pentru achiziţii ilegal făcute, preţurile de achiziţie având în unele cazuri adaosuri comerciale şi de aproape 500%. Decizia de acum este definitivă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here