Administraţia CEO a indus în eroare liderii FNME! – Sindicaliştii au venit la negocieri optimişti şi au plecat pesimişti

334

De un protest în stradă şi zile în şir de discuţii au avut nevoie sindicaliştii Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) pentru a se convinge, mai toţi, că negocierile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia(CEO) sunt pierdere de vreme. Administraţia nu cedează la solicitarea sindicaliştilor, privind programul de lucru şi salariile tăiate, iar pe acelaşi calapod funcţionează şi relaţia cu Ministerul Energiei. Cu toate acestea, sindicaliştii FNME încă vorbesc de dialog şi vor mai face unul cu secretarul de stat de la Ministerul Energiei, care se ocupă de domeniul mine-energie, chiar astăzi. Va mai urma un altul, purtat de Marin Condescu cu ministrul Constantin Niţă, care, previzibil, se va termina în aceeaşi manieră cum s-au terminat toate discuţiile arbitrate sau nu de reprezentanţi ai Ministerului Energiei. Adică ..ca-n tren, în timp ce angajaţii CEO se pot pregăti de stat mai mult pe acasă şi de încasarea unor salarii mult mai mici.

Interesant este însă optimismul avut de sindicalişti după discuţia avută cu ministrul Niţă, luni la Târgu-Jiu. Acelaşi optimism s-a transmis şi marţi la discuţia cu consilierul Gavril Baican, administraţia dând de înţeles că ar accepta revendicările FNME. Ieri, la a doua rundă de discuţii, sindicaliştii au venit cu zâmbetul pe buze, dar au plecat mohorâţi. Negocierile au eşuat şi se pregătesc să le mute în capitală.

Ruşeţ, spera într-o negociere corectă
Ieri la ora 12.00, spre sediul Diviziei Miniere se îndreptau zâmbitori membrii comisiei sindicale pentru a doua discuţie cu administraţia, în prezenţa lui Baican. “Am avut o discuţie în cursul zilei de ieri(n.r. marţi), pe parcursul a câteva ore, în prezenţa consilierului ministrului, Gavril Baican. Am discutat pe marginea deciziei Directoratului legată de reducerea programului de lucru şi, sigur, am discutat alte aspecte. Dar sunt detalii de negociere pe care nu le pot face publice. Astăzi(n.r. miercuri) la ora 12.00 a fost stabilită reluarea negocierilor pentru că administraţia a cerut un răgaz pentru a se face, probabil, consultări cu membrii Directoratului. Astăzi, noi, sperăm, să găsim o soluţie. Pentru că, dacă mai sunt probleme noi dorim să le soluţionăm la acest sfârşit de săptămână. Asta deoarece cred eu, există cale de dialog, pentru ca angajaţii CEO să nu fie prejudiciaţi”, declara Ion Ruşeţ, prim-vicepreşdintele FNME, înainte de a doua rundă de negocieri.
La ora 17.00, după ce Colegiul Director al FNME s-a întrunit, atitudinea lui Ruşeţ s-a schimbat. Situaţia era gravă iar prim-vicele nu s-a codit să o spună, subliniind că mai mulţi lideri de sindicat s-au arătat dispuşi să declanşeze greva generală.

Măsuri pompieristice
“Cu regret vă informez pe dumneavoastră şi opinia publică faptul că negocierile au eşuat. Administraţia îşi păstrează, în continuare poziţia privind programul de lucru pe luna iunie. Primul punct care a fost atacat cu toate că am adus argumente că soluţiile pe care le oferim sunt mai viabile atât pentru companie cât şi pentru lucrători acest lucru nu s-a întâmplat. Măsura acesta de a aplica un program restrâns de activitate, o diminuare cu aproape 25% a salariilor lucrătorilor, este una de neacceptat pentru sindicate. În consecinţă, acum desfăşurăm în continuare şedinţa Colegiului Director al FNME şi până seara se va lua o decizie”, a afirmat Ruşeţ, ieri, la ora 17.00.
Acesta a mai menţionat că s-a mai luat ieri legătura cu ministerul de resort pentru ca astăzi o delegaţie va fi prezentă la Ministerul Economiei, loc în care, sindicaliştii, în faţa secretarului de stat, vor argumenta că poziţia FNME a fost una corectă. “Sunt poziţii radicale ale colegilor mei, dar şi unele moderate”, a completat Ruşeţ, care susţine că în iunie, graficele făcute pentru concediul de 4 zile, la Turceni şi la Rovinari, de exemplu, se aplică diferenţiat.
“Mărturisesc cu sinceritate că negociez din 1996. Am avut diverşi parteneri de negociere diferiţi directori generală şi diferiţi negociatori dar nu mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu o poziţie atât de rigidă ca cea exprimată în aceste ultime două zile”, a completat Ruşeţ, care încă mai speră într-un arbitraj corect făcut de către Ministerul Economiei în conflictul CEO-FNME.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here