Zece inculpaţi în furtul muniţiei de la UM Sadu! – Borcan, trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu

514

Procurorul Emil Moţa a finalizat cercetările în faimosul dosar al furtului de armament de la Uzina Mecanică Sadu şi a dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de 10 inculpaţi. Unul singur dintre ei, muncitorul Ion Bălţătoiu, este în stare de arest preventiv, el fiind acuzat de furt şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Acesta lucra la secţia Capse şi, profitând de proasta organizare a sistemului de pază din uzină, a sustras 210 cartuşe, de diferite calibre, pe care le-a vândut apoi cu 650 de lei. Cumpărătorul a fost însă un ofiţer sub acoperire care mai cumpărase de la acesta şi în alte rânduri. Tranzacţia a devenit un flagrant, şi de aici toată ancheta care a urmat, inclusiv reţinerea pentru 24 de ore a altor şase persoane.

Rechizitoriul înaintat la instanţă pentru ceilalţi nouă inculpaţi conţine acuzaţii destul de dure la adresa acestora. Astfel, Ion Zăvoianu, reglor la secţia Pirotehnice, este acuzat de furt, trafic de substanţe toxice şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce a furat 2 kg de mercur, precum şi o mare cantitate de cartuşe, despre care anchetatorii nu au oferit amănunte. Ultima acuzaţie îi este adusă şi maistrului Dumitru Borcan, care urmează să fie judecat şi pentru neglijenţă în serviciu şi creare de plusuri în gestiune. „S-a reţinut în actul de sesizare a instanţei că acesta nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, favorizând astfel sustragerea de muniţie şi substanţe toxice de către cei doi inculpaţi menţionaţi anterior. De asemenea, acesta nu a evidenţiat în evidenţele Atelierului final, a cărui activitate o coordonează, întreaga cantitate de muniţie livrată de Secţia pirotehnică, având un plus în gestiune de peste 56.000 de cartuşe, pe care ulterior le-a predat inculpatului Chiriţescu Ştefan”, menţionează Parchetul.
Ştefan Chiriţescu va fi şi el judecat pentru creare de plusuri în gestiune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în rechizitoriu precizându-se că „acesta şi-a creat un plus în gestiune de peste 107.000 cartuşe, pentru care nu are documente de provenienţă sau de evidenţă”. Un alt inculpat din dosar, Şerban Popescu, şef la atelierul de încărcare din cadrul secţiei Pirotehnice, va fi judecat pentru neglijenţă în serviciu. „Acesta nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv obligaţia de a verifica asigurarea condiţiilor pentru securitatea şi integritatea materialelor, semifabricatelor în magazia atelierului şi fluxului tehnologic şi nu a ţinut o evidenţă strictă a producţiei finite, împrejurare ce a fost de natură să provoace o tulburare însemnată a bunului mers al S.C. U.M. SADU S.A., prin faptul că a permis sustragerea de muniţie şi substanţe toxice de către inculpaţii Bălţătoiu Ion şi Zăvoianu Ioan”, susţine Parchetul.
Tot pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu au mai fost trimişi în judecată şi inculpaţii Leodor Constantin Lupulescu, şef Secţie pirotehnică, Florentina Mihaela Anghel, şef formaţiune pază, Carmen Ungureanu, agent pază, şi Marius Borcan, şef serviciu compartiment administrativ-pază. Cel din urmă conduce filiala judeţeană a Partidului Conservator şi nu este rudă cu celălalt inculpat Borcan din acest dosar. Ancheta l-a vizat şi pe fostul director general Nicolae Dijmărescu, demis din funcţie după reţinerea sa pentru 24 de ore, acesta fiind trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi de nerespectare a regimului materiilor explozive. „S-a reţinut în actul de sesizare a instanţei că acesta nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu şi cele stabilite de contractul de mandat şi fişa postului, producând o perturbare deosebit de gravă activităţii unităţii şi nu a respectat regimul materialelor explozive, neluând măsurile necesare pentru autorizarea în condiţiile legii a obiectivelor unde se aflau depozitate materiale explozive, nu a luat măsuri pentru coordonarea şi controlul compartimentului administrativ-pază, nu a repartizat personal suficient pentru asigurarea unei paze efective, eficiente a patrimoniului unităţii”, menţionează Parchetul.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here