Pericol de autoaprindere a lignitului în depozitele de la Cucuieţi şi Valea Copcii

278

Cantităţile mari de cărbune existente în depozitele din Mehedinţi ale Complexului Energetic Oltenia, mai precis cele de la Cucuieţi şi Valea Copcii, şi temperaturile ridicate din ultimele zile ar fi schimbat programul de livrări a lignitului spre Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Astfel, de teamă că lignitul se poate autoaprinde livrările de cărbune din cariera Husnicioara către termocentrala în cauză s-au reluat ieri, după ce timp de aproximativ două săptămâni au fost sistate ca urmare a restrângerii activităţii miniere în perioada sărbătorilor de Paşte. Directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a declarat însă înainte de Paşti că livrările de la Husniciara şi Roşiuţa spre RAAN se vor face oricum în zilele libere din perioada 1-13 mai.

Reprezentanţi ai Exploatării Miniere Mehedinţi au declarat oficial că programul livrărilor a fost decalat cu cinci zile din cauza pericolului de autoaprindere a lignitului stocat, din depozitele Cucuieţi şi Valea Copcii, din cauza temperaturilor ridicate. Până luni, 13 mai, când este programată oficial reînceperea extracţiei lignitului în cariera de suprafaţă, circa 20.000 tone cărbune trebuie să ajungă pe platforma industrială a Termocentralei Romag-Termo din localitatea Halînga, situată la trei kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin.
Şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a declarat însă înainte de intrarea în concediu că de la cariera Roşia şi Husnicioara se vor livra însă 35.000 de tone de cărbune spre RAAN şi în perioada zilelor libere, indiferent ce s-ar fi întâmplat între timp. Se mai fac livrări în zilele libere şi din zonele Berbeşti spre Govora fiind vorba de 40.000 de tone de cărbune.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here