Morega a prevăzut furtuna care se apropie de CEO

283

Fostul deputat, Dan Morega, a avertizat de o lungă perioadă de timp că situaţia economică a Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu va fi una care să permită păstrarea tuturor angajaţilor în structură, anul acesta. Morega a anunţat de câteva luni disponibilizările de care a început să vorbească de doar două zile şi managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, asta deşi, iniţial, a considerat drept exagerate previziunile economice făcute de profesorul universitar. Acum însă Ciurel se plânge că CEO nu are comenzi de energie, cărbunele stând în depozite în timp ce angajaţii au fost trimişi forţat acasă. Tot Ciurel a declarat că va fi nevoit să apeleze la disponibilizări, asta deşi mai că jura că anul acesta CEO nu va trimite nici măcar un angajat dincolo de porţile unităţii.

Morega a fost contestat de Ciurel în momentul în care şeful Institutului pentru Analiză şi Investigaţii Publice a prognozat dezastrul care bate acum la uşa CEO. De altfel, Morega a vorbit despre ANRE, despre energia verde, despre disponibilizări şi despre personalul numeros care sufocă CEO, unitate ajunsă cu depozitele de cărbune pline dar în lipsă de comenzi, de câteva luni, dar Ciurel a dat de înţeles că acesta exagerează. Acum îi dă indirect dreptate, spunând public că CEO mai are resurse puţine pentru a supravieţui. Mai precis, CEO are bani pentru salariile tuturor angajaţilor doar pentru o lună de zile, a declarat-o şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care speră şi el că nu se va ajunge la disponibilizări.

Apel la Ponta
Dan Morega îi cere însă premierului Victor Ponta să intervină şi să ia măsuri radicale cu ANRE şi cu Transelectrica. “Fac un apel către primul-ministru pentru preîntâmpinarea dezastrului din economia Gorjului. Avem o economie monoindustrială numai datorită CEO, partea necorespunzătoare este că ANRE-ul şi Transelectrica fac ce vor. Fac apel la premier să dispună măsuri deoarece CEO ce poate livra 2100 de megawaţi, de o săptămână, nu livrează mai nimic, deoarece ANRE-ul favorizează energia verde”, a declarat Morega. “Ponta trebuie interveni drastic dacă iubeşte gorjenii, aşa cum spune. Cum ţine el la Gorj dacă oamenii nu îşi iau salariul pentru timpul nelucrat. Acum se consumă aproximativ 6000 de megawaţi în sistem. Înseamnă că energia verde trebuie să intre doar cu 1200 de megawaţi, adică cu 20%. Cine dă restul? De ce CEO nu dă şi el măcar cu 1500-1700 de megawaţi măcar faţă de 2100 cât are capacitatea de livrare a energiei electrice”, se mai întreabă profesorul. Acesta menţionează că Ponta trebuie să îşi respecte promisiunea faţă de Gorj. “Dacă minerii şi energeticienii vor fi disponibilizaţi, aşa cum eu am prevăzut şi nimeni nu m-a crezut, Gorjul va fi judeţul foamei. Asta pentru că serviciile oferite populaţiei sunt legate de veniturile din minerit şi energie”, a conchis Morega, care îi cere inclusiv sindicalistului Marin Condescu să intervină în sprijinul angajaţilor care vor rămâne, în scurt timp, pe drumuri.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here