DNA, pe fir! – Contracte umflate, maşini închiriate ilegal şi avocaţi super plătiţi de subunităţile CEO

314

Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală în legătură cu operaţiuni sau acte ilicite constatate în urma unor verificări la Complexul Energetic Oltenia(CEO) SA, la unităţile care comun acum entitatea, care pot întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca justiţia să decidă asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei celor care au comis faptele. Perioada supusă controlului a fost 2010-2012, iar cele depistate de inspectorii guvernamentali demonstrează seria ilegalităţilor de la SNLO, CE Turceni, CE Rovinari şi CE Craiova, care au avut loc sub fostele conduceri PDL.

Potrivit sintezei raportului de control, făcută publică ieri de Guvernul României, la unităţile care fac parte acum din CEO s-au oferit sponsorizări peste sponsorizări şi contracte de asistenţă juridică de la terţi prestatori, în condiţiile în care toate cele 4 unităţi aveau o armată de jurişti angajaţi.
Astfel, “în perioada supusă controlului – 2010-2012 – la entităţile din care este constituită SC Complexul Energetic Oltenia SA (Complexele Energetice Turceni SA, Craiova SA, Rovinari SA) au fost încheiate 76 de contracte de sponsorizare, în baza cărora au fost efectuate plăţi în sumă totală de 19.079.616,37 de lei”, se arată în raportul în cauză. Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Complexul Energetic Oltenia SA, care a încheiat 34 contracte de sponsorizare, efectuând plăţi în valoare de 16.938.666 de lei. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia SA şi entităţile din componenţa sa au încheiat 19 contracte pentru achiziţia de servicii de asistenţă juridică de la terţi prestatori, în baza cărora, până pe 1 noiembrie 2012, au fost efectuate plăţi în sumă de 1.172.699,77 de lei.

Bani cu cârca pentru firmele lui Izvoranu şi Sarcină
În acelaşi raport se arată şi ce contracte au fost încheiate de SC Alpha Construct Sistem de la Mehedinţi, aparţinând lui Constantin Izvoranu, şi de către SC Succes Nic Com şi de către TPSUD Bâlteni, aparţinând lui Nicolae Sarcină. “În perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, entităţile juridice din care a fost constituită S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. au încheiat 45 de contracte cu SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA Drobeta-Turnu Severin, cu o valoare totală contractată de 82.167.904,25 de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 49.101.578,07 de lei, fără TVA”, se mai arată în raport. Acestora li se adaugă 26 de contracte cu SC SUCCES NIC COM SRL Runcu, a căror valoare totală depăşeşte 41,4 de milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi de peste 5,2 milioane de lei, şi 84 de contracte cu SC TRUSTUL PENTRU SERVICII CU UTILAJE DIVERSE(TPSUD) SA Bâlteni, în sumă de 183,7 milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi de 148,2 milioane de lei. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia SA a încheiat, în perioada 01.06.2012 – 31.10.2012, cu SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi şi TPSUD SA Bâlteni, un număr de 9 contracte, cu o valoare totală contractată de 45,5 milioane de lei, din care s-au efectuat plăţi în sumă de 6,5 milioane de lei.

Majorare ilegală a contractelor de achiziţie publică
În plus, Corpul de Control al primului-ministru a mai constatat majorarea ilegală a valorii contractelor de achiziţie publică cu peste 20% din valoarea iniţială. “În perioada decembrie 2010 – aprilie 2012, SC COMPLEXUL ENERGETIC ROVINARI SA a încheiat acte adiţionale la trei contracte de achiziţie publică, prin care valoarea contractelor iniţiale a fost suplimentată cu peste 20%, fără aprobarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi cu încălcarea dispoziţiilor imperative (…) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 34/2006”, se arată în raport, precizându-se că valoarea cumulată cu care au fost suplimentate cele trei contracte iniţiale este de 7.198.337,90 de lei, fără TVA. Prin suplimentarea valorii contractelor iniţiale cu peste 20%, cu eludarea prevederilor legale, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din S.C. TPSUD Bâlteni, şi S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. Runcu, respectiv S.C. EXPRES TRANSPORT S.A. şi S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. Runcu, explică sursa citată.

Maşinile de lux, comoditate ilegală
O altă neregulă vizează atribuirea contractelor de achiziţie publică având ca obiect cumpărarea sau închirierea de autoturisme, deşi potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în perioada 24.06.2010 -13.05.2011, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu au avut dreptul de a achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme. Presa a criticat în nenumărate rânduri faptul că se aruncau bani pe aceste închirieri dar oficialii SNLO au tăcut de fiecare dată mâlc.
După data de 13.05.2011, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat puteau însă achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme în situaţii temeinic justificate, numai pe baza unui memorandum aprobat de Guvern, la propunerea ordonatorilor principali de credite. Totuşi, în perioada 25.03.2011 – 21.03.2012, SNLO S.A. a încheiat cu TPSUD, cu SUCCES NIC COM S.R.L., S.C. ROMFEREX IMPORT EXPORT S.R.L şi S.C. BLASOVA S.R.L., contracte de achiziţie publică având ca obiect “închirierea de autoturisme”, în valoare totală de 1.654,908 de lei, fără a avea la bază memorandumuri aprobate de Guvernului României.

Touareg ilegal, în ograda lui Bălăşoiu
De asemenea pe 23.11.2011, CE Craiova a achiziţionat un autoturism marca Volkswagen Touareg, la preţul de 35.750 de euro, cu încălcarea dispoziţiilor legale care au interzis achiziţionarea de autoturisme.
După ce enumeră şi alte ilegalităţi, Corpul de control al primului-ministru menţionează că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie, organul de urmărire penală competent să cerceteze posibilele fapte de natură penală constatate în cadrul acţiunii de control privind activitatea CEO şi a entităţilor juridice din care s-a constituit. Reprezentanţilor CEO li se impută astfel exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here