A cerut majorare de salariu! – Incompatibilul Negrescu ia bani pentru cinci profesii realizate concomitent

313

Directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, Marian Negrescu, este omnipotent la instituţia de cultură din municipiu. Asta deoarece, Negrescu, aflat într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate(ANI) la Tribunalul Gorj, deţine şi execută în acelaşi timp cinci funcţii plătite din banii teatrului. Negrescu este, astfel, în mod incredibil, într-o lună de muncă, manager al instituţiei de cultură dar şi actor, regizor, scenograf decoruri şi costume, şi mai semnează şi ilustraţia muzicală a unora dintre spectacolele puse în scenă de el. Evident pentru toate aceste profesii, Negrescu este plătit regeşte dar chiar şi aşa pentru el banii în cauză nu au fost însă suficienţi. În şedinţa de Consiliu Local Târgu-Jiu din luna februarie, Negrescu a cerut acestui organism şi, şocant, i s-a şi aprobat, o majorare a remuneraţiei sale lunare, consilierii neştiind câţi bani strânge directorul teatrului numai din instituţia aflată sub aripa CL. Asta şi pentru că declaraţia de avere a lui Negrescu este un document strict secret, lucru nemaiîntâlnit la alte teatre mari sau mici publice din ţară.

Marian Negrescu, în urmă cu câţiva ani candidat la scaunul de primar al municipiului Târgu-Jiu, huzureşte în fruntea Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”. Asta şi pentru că, beneficiind de o încredere oarbă a autorităţilor municipale, Negrescu taie şi spânzură în instituţia de cultură după bunul său plac. O face, în special, la nivel financiar, Negrescu trăgându-şi la greu spuza numai pe turta sa şi, de ceva vreme, şi a soaţei sale, subalternă a acestuia. Negrescu strânge astfel banii, mai abitir ca o furnicuţă, el semnând la spectacole puse în scenă tot de el atât rolul principal, cât şi poziţia de regizor, scenograf şi chiar se mai ocupă şi de ilustraţia muzicală a pieselor în cauză. Asta, în timp ce Negrescu este manager al Teatrului Dramatic, iar subalternii săi sunt plătiţi ca la adunat de prune, un actor încasând lunar puţin peste minimul pe economie.

Anchetă ANI pentru contractele făcute directorului însuşi
Din decembrie 2012, Marian Negrescu, înregistrează la Judecătoria Târgu-Jiu un dosar în care figurează ca petent, intimat fiind în acest caz Agenţia Naţională de Integritate. Negrescu contestă astfel procesul verbal de contravenţie încheiat de ANI pe numele său, în decursul anului trecut. ANI l-a anchetat astfel pe Negrescu şi l-a şi amendat, directorul Teatrului Dramatic neacceptând acest lucru.
Asta deşi, recent, ANI l-ar fi prins pe picior greşit şi pentru favorurile financiare făcute soţiei sale, actriţă a instituţiei de cultură, dar şi pentru contractele pe care şi le aprobă lui însuşi. În cauză, potrivit unor surse din instituţie, fiind vorba de contracte de zeci de mii de euro, acesta plătindu-se atât ca actor pentru fiecare reprezentaţie, la ultima stagiunea el neratând niciun spectacol, dar şi ca scenograf, ca regizor şi pentru ilustraţia muzicală. De altfel, pentru bani, ne aşteptăm ca omul bun la toate, Negrescu, să fie şi maşinist şi portar la “Elvira Godeanu”.
Mai mult, acesta a “susţinut” de altfel un examen prin care a devenit manager la acest teatru, iar legea îi interzice să-şi facă contracte lui însuşi sau rudelor lui. A trecut peste acest lucru la fel cum este acuzat de proprii subalterni că jonglează cu banii, pentru propriu interes, între Fundaţia Culturală “Elvira Godeanu” şi Teatrul “Elvira Godeanu”. De altfel, mai există o fundaţie numită Elvira Godeanu care este diferită de cea menţionată mai sus.

Proces pentru declaraţia de avere
Procesul a fost câştigat, în februarie, pe fond, de Negrescu, ANI declarând rapid recurs, urmare a “dreptăţii” făcute de un magistrat stagiar al Judecătoriei Târgu-Jiu.
De fapt, Negrescu a fost amendat pentru că nu îşi publică declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, asta deşi teatre ca Bulandra sau Odeon din capitală au declaraţiile celor care îi conduc afişate pe paginile lor de internet. Teatrul din Buzău însă îşi publică aceste declaraţii pe site-ul Consiliului Judeţean, găsindu-se soluţii pentru maximă transparenţă în raport cu cetăţenii. Regulile sunt invers la Târgu-Jiu… Aici, Negrescu, care beneficiază însă de o clemenţă exagerată a autorităţilor municipale, nu vrea să arate ce avere a colectat din bani publici, iar declaraţia sa de avere nu s-a publicat niciodată de când este manager al Teatrului. Asta, deşi prin lege trebuie depusă public declaraţia de avere şi nu numai de către managerul instituţiei, dar şi de către contabilul şef şi de şefii de departamente. Dar cum la Târgu-Jiu este o altă ţară iar Negrescu este deasupra altor managerii de teatre din ţară, directorul Teatrului Dramatic se lasă rugat. ANI continuă însă procesul, recursul fiind declarat pe 8 aprilie la Tribunalul Gorj.

Concursul pentru numirea lui Negrescu, fără specialişti
Legat de concursul pentru funcţia de manager, poziţie adjudecată de Negrescu, la o primă vedere putem spune că, acesta este nul de drept. Asta deoarece condiţiile de alcătuire ale comisiei de examinare nu au fost îndeplinite, conform legii, din cadrul acesteia lipsind specialiştii.
Mai exact, din comisia de examinare lipsesc reprezentanţii de specialitate, adică managerul de teatru, regizorul, actorul, etc., aşa cum cere, expres, legea. De altfel, Hotărârea Guvernului nr. 1301/2009 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009 menţionează în Anexa 1 a Regulamentului Cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management, la capitolul II, art. 3(1) punctele a) şi b) că, Comisia de Concurs(n.r. în cazul lui Negrescu) trebuia alcătuită din reprezentanţi ai autorităţii şi specialişti. Pentru Negrescu s-au îndeplinit numai cerinţele de la punctul a). Astfel cei care l-au evaluat pe Negrescu ca manager au fost “specialiştii” Liviu Cîlniceanu şi Gheorghe Nechifor, cei doi consilieri locali fiind reprezentaţi ai CL Târgu-Jiu. Asta deşi toate teatrele din ţară, la stabilirea managerului, au respectat şi condiţiile de la punctul b).
Şi pentru a avea tacâmul complet, nici evaluările pe care le-a avut Negrescu ca manager nu au fost în termeni legali, ele făcându-se de către nespecialişti.

Tupeu a la Negrescu
De altfel, Negrescu a împins până la extrem tupeul său de a se favoriza pe banii instituţiei de cultură sprijinită de CL Târgu-Jiu. Mai precis, în şedinţa din februarie 2013 a CL Târgu-Jiu lui Negrescu i s-a aprobat de către consilieri, urmare a evaluării de care am precizat mai sus, o creştere a remuneraţiei lunare a directorului Teatrului Elvira Godeanu, “în raport cu realizarea criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de management”. Primarul Florin Cârciumaru este împuternicit prin acelaşi document să negocieze cu Negrescu salariul managerului, căruia i se şi prelungeşte, totodată, rămânerea sa în funcţie.
Ne întrebăm astfel dacă cei care au aprobat solicitarea în cauză chiar ştiau ce face şi cât câştigă, pentru ce face, Negrescu de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu?!
Anamaria Stoica

Pentru a vedea documentele daţi click pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here