Ordonanţa lui Boc se modifică! – Managerul CEO, cu salariul mai mic decât cel avut la CE Rovinari

293

Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, nu consideră că are un salariu mare, adică cei 5000 de euro impozabili stabiliţi recent de către Consiliul de Supraveghere al CEO. De asemenea, acesta nu consideră că salariul său trebuie comparat cu cel al preşedintelui ţării, şi nici cu cel avut de directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu. Cel din urmă are de altfel o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 de euro şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni. Din pricina cazului “Smeeianu”, ordonanţa care stabileşte aceste salarii mari, dată în 2011 de Guvernul Boc, s-ar putea însă modifica.

“Cred că muncesc de multe ori mai mult ca preşedintele României, ca timp de lucru, aşa mi se pare mie. Vă pot spune, de asemenea, că există preşedinţi de bănci are au salariul mult mai mare decât al meu sau al preşedintelui României. Există preşedinţi de multinaţionale la fel, în SUA există preşedinţi de companii care au salariul de foarte multe ori mai mare decât preşedintele SUA. Salariul meu este sub jumătate decât cel avut de şeful Poştei Române şi este mai mic decât cel pe care îl aveam când eram directorul CE Rovinari”, a declarat vineri Laurenţiu Ciurel, legat de salariul pe care îl încasează de la CEO.

Salariul, stabilit de Boc
Acesta a explicat, de asemenea, că salariu său este stabilit în conformitate cu Ordonanţa 109/2011 dată de Guvernul Boc privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. “Eu conduc o companie privată a statului român cu autofinanţare. Nu are absolut nicio componentă la bugetul statului, este un donator la bugetul statului şi plăteşte impozite şi taxe în valoare de 100 de milioane de RON la timp în fiecare lună şi salariile la 19.000 de angajaţi. Lucru acesta a fost posibil prin introducerea unei Ordonanţe în 2011, pentru guvernare corporatistă, care a stipulat acest gen de management corporatist.(..) Au fost competitori care au cerut şi 100 de mii de euro pentru a conduce această companie”, a completat Ciurel.

Ordonanţa se modifică
Pe viitor însă un manager de companie de stat nu va putea avea un salariu mai mare decât echivalentul a şase salarii medii pe ramură, Ordonanţa de Guvern privind stabilirea salariilor la firmele deţinute de stat urmând să fie modificată în acest sens, după modelul polonez, a anunţat, vineri, la Galaţi, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. Necesitatea unei asemenea modificări a apărut după ce, recent, s-a făcut public salariul managerului Companiei de stat Poşta Română, un salariu “în afara aşteptării care există în privinţa salariului unui manager al unei companii de stat, fie ea şi foarte mare”, a precizat Nica. Potrivit ministrului Dan Nica, OG nr. 109, adoptată de Guvernul Boc, nu permitea ordonatorului principal de credit – în cazul Poştei Române, Ministerul pentru Societatea Informaţională – să stabilească salariul managerului, drepturile salariale ale acestuia fiind stabilite de managerii privaţi. După modificarea OG nr. 109, pe modelul polonez, propus de Dan Nica premierului Victor Ponta, salariul directorului Poştei Române nu va putea fi mai mare decât suma rezultată din înmulţirea cu şase a salariului mediu pe ramură, care este de 1.801 lei. Demnitarul a adăugat că deja a solicitat Fondului Proprietatea să fie de acord cu o convocare AGA a Poştei Române, în care să se aplice modificările OG nr.109, care vor fi adoptate de Guvern în viitor. Decizia anunţată de primul-ministru Victor Ponta în Guvern a fost aceea de a solicita ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru buget să discute cu Fondul Monetar Internaţional şi să vina cu modificare de urgenţă a OG nr. 109, dată de Guvernul Boc.
“Această OG stabileşte că nivelurile de salarizare sunt stabilite în afara deciziei administrative a ordinatorului principal de credite, adică a ministrului, ci de managerii privaţi angajaţi, membri ai consiliului de administraţie. Aceştia decid în funcţie de propriile dorinţe care este nivelul de salarizare şi ideea a fost aceea să introducem o limitare. Şi ca să nu existe un factor subiectiv am propus primului-ministru modelul polonez”, a spus ministrul pentru Societatea Informaţională.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here