Transformator golit de cupru, sub nasul poliţiştilor din Turburea

1176

Un transformator de energie electrică, cântărind 500 de kg şi valorând aproximativ 200 de milioane de lei vechi, depozitat în garajul clădirii în care funcţionează Secţia 7 de Poliţie Turburea a fost găsit în urmă cu câteva zile golit de componentele din cupru. Lipsa transformatorului defect, care fusese înlocuit anul trecut de la puţul de apă realizat pe fonduri Sapard de la Spahii, a fost reclamată în şedinţa din 22 februarie a Consiliului Local Turburea de către unul dintre consilierii USL. Câteva zile mai târziu, verificându-se transformatorul, care reapăruse peste noapte în garajul clădirii în care funcţiona şi postul de poliţie, s-a constatat de către lucrătorii Serviciul Public Gospodăresc al Primăriei Turburea că este gol în interior, componentele de cupru dispărând. Carcasa goală a fost analizată apoi de către câţiva consilieri care au şi reclamat furtul cuprului la poliţie.

Pe raza localităţii Spahii dar şi la Poiana, ambele aparţinând comunei Turburea, autorităţile locale au derulat în 2004 o investiţie cu fonduri Sapard, în valoare de aproximativ 1 milion de euro. De fapt cu banii în cauză s-au forat două puţuri, fiecare fiind dotat cu staţie de înmagazinare a apei şi staţii de clorinare, care nu au funcţionat însă niciodată. Puţurile realizate în Spahii şi Poiana au fost conectate la energia electrică având fiecare postul lui de transformare. Mai precis, fiecare deţinând câte un transformator. Cel de la Spahii, anul trecut în primăvară s-a defectat, fiind achiziţionat din bani publici alt transformator de o putere mai mică, cel defect având o putere de 90 KVA. Transformatorul vechi a fost luat din locul în care se găsea în timpul funcţionării şi depozitat în clădirea în care funcţionează postul de poliţie nr.7 şi Centrul de Permanenţă. Din primăvara anului trecut, nimeni nu s-a mai interesat oficial de acest transformator, deşi componentele lui vândute ar fi putut aduce nişte banii autorităţilor locale. De asemenea, transformatorul putea fi reparat sau piesele valorificate.

Încărcat într-o cupă de tractor
În acest timp, transformatorul ar fi fost luat din garaj de către cumnatul primarului Ion Bârcă, Cosmin Becheru, fost şef al Serviciului Public de Gospodărire, care fusese însă condamnat la 3 ani cu suspendare pentru furt din primăria localităţii, în urmă cu câţiva ani. Transformatorul ar fi fost dus de către acesta într-un loc necunoscut, el fiind transportat în cupa tractorului SPG-ului, fiind ajutat la încărcare de viceprimarul Ion Popovici, care a declarat asta în scris într-o plângere depusă la Poliţia Turburea.
De altfel, 7 consilieri USL, alături de vicele PDL, au semnat documentul în cauză, prin care cer organelor de poliţie să găsească vinovaţii, urmare a faptului că din transformatorul autorităţii publice a rămas acum doar carcasa.

Două plângeri la poliţie
De altfel, la postul de poliţie din Turburea s-au depus două astfel de plângeri. Una a consilierilor şi una a electricianului Constantin Cioveie, care se disculpă astfel arătând că vina dispariţiei componentelor din transformator nu îi aparţine. Transformatorul se află în inventarul actualului şef al SPG Turburea, Marian Badea, finul primarului Bârcă. Mai precis, Bârcă l-a înlocuit din funcţie pe cumnat şi şi-a pus finul, care ar putea acum să răspundă penal pentru furtul componentelor din cupru din transformator.
Rămâne ca poliţiştii, de sub nasul cărora s-au furat componentele de cupru din transformator, să găsească vinovaţii şi să recupereze prejudiciul făcut autorităţilor locale.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here