Mischie nu este apt pentru închisoare, la 68 de ani

335

Nicolae Mischie mai trebuie să aştepte o jumătate de lună până când magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se vor pronunţa în dosarul său, care a stat deja 7 ani şi opt luni pe rolul instanţelor de judecată din Gorj, Dolj, Timiş şi, în final, Bucureşti. Magistraţii ÎCCJ au amânat pentru 4 martie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat de instanţele inferioare la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Dacă însă la debutul cercetărilor în cazul Mischie erau numeroşi cei care îi vroiau capul, sau mai precis, îşi doreau ca acesta să ajungă după gratii, acum înverşunarea de atunci s-a schimbat radical.

Chiar foştii colegi de partid cu Mischie regretă că la 68 de ani, cel pe care îl numeau cu atâta plăcere “baron” ar putea să fie condamnat pentru un dosar care nu mai este pentru toată lumea atât de clar ca acum 7 ani de zile. Declaraţiile contradictorii ale afaceristului Clement Mocanu, îi pun pe gânduri dar, în mare, părerile de rău sunt pornite şi de la faptul că Nicolae Mischie nu mai este un pericol politic, acesta retrăgându-se de câţiva ani din viaţa politică a judeţului, deşi a mai avut câteva încercări eşuate de revenire. Pe aceste considerente, foştii săi duşmani au început să vadă, dincolo de răzbunări, şi realizările lui Mischie şi faptul că înlăturarea lui le-a adus multora promovări pe funcţii.

Reducere o treime din posibila pedeapsă
Cei în cauză se feresc să spună însă “pe faţă” că regretă faptul că Mischie va fi, probabil, condamnat luna viitoare, dar se apără spunând că vârsta înaintată a fostului şef al Consiliului Judeţean Gorj îl va opri pe acesta să facă puşcărie. Cert este însă că la 68 de ani, pe care acesta îi va împlini la 2 martie 2013, Mischie nu mai este eligibil pentru închisoare, asta chiar dacă instanţa ÎCCJ ar da o astfel de sentinţă care ar impune executarea pedepsei. Mai mult, nici starea de sănătate a lui Mischie nu îl face pe acesta apt pentru a petrece câţiva ani la închisoare, lucru care va fi luat în calcul de cei care pe 4 martie îi vor hotărâ acestuia viitorul.
Se vor pune însă aceşti factori în balanţă, alături de faptul că Mischie a fost deja condamnat de două ori în acest dosar la patru ani de închisoare, pe 12 iulie 2007 de Tribunalul Gorj şi pe 13 iunie 2012 de Curtea de Apel Timişoara, decizii atacate cu recurs la Curtea Supremă.
De altfel, în caz de condamnare cu executare, lui Mischie, potrivit legii i s-ar reduce instant o treime din pedeapsă, deoarece acesta are peste 60 de ani. Ar fi pasibil însă de un sfert de pedeapsă dar pentru ea poate cere, la scurt timp, eliberarea condiţionată. Pe 4 martie se va cunoaşte concret însă dacă Mischie are sau nu motive serioase de îngrijorare începând cu data de 5 martie.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here