Dumnezeu nu bate cu parul cadrele încă portocalii din ANP!

1177

Ne-am îngăduit să anticipăm câteva dintre gravele probleme ale Penitenciarului Târgu-Jiu ascunse de Raportul asupra activităţii acestuia în anul ce tocmai trecu. Ceea ce i se cere ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, într-un mod imperativ este, fără discuţie, o treabă grea. Ani la rând, vreo 7-8, puterea portocalie a implantat cadre anume promovate şi este de-a dreptul imposibil să fie curăţat sistemul în câteva luni. Ba parchetele, ba Autoritatea Naţională a Penitenciarelor creează noi şi noi dandanale.

Promovările cu cântec
În sistemul penitenciarelor din România, iar aici cel din Târgu-Jiu nu face vreo excepţie, nu concursurile profesionale au condus la promovare cadrelor de conducere. Iar când DNA Gorj i-a demis pe fostul director Constantin Bălă şi pe directorul adjunct pe educaţie Daniel Lăzăroiu, transferându-i ANP-ul, condus de chestorul dr. Ioan Băla, la Craiova, alte 9-10 cadre cu funcţii mai mărunte fiind date în urmărire penală s-a pus batista pe ţambal. Ce dacă dispăruseră vreo 80.000 de euro, într-un Proiect POSADRU mai mare – de 2,5 milioane de euro! – că, deocamdată, totul s-a muşamalizat.
Iar procurorul de caz, detaşat la acea vreme la DNA Gorj – el însuşi fiind gorjean din Tismana – a fost avansat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Şi dosarul a fost dat deoparte. Pe el aşternându-se colbul. Mă rog, în acea vreme, director adjunct economic activa actualul director ec. Ion Popescu şi, totuşi, a reuşit să nu fie implicat în dosar. Tot în acele vremuri lucrase la Penitenciarul Târgu-Jiu preafrumoasa Oana Laiu, îndrăgită de Chestorul dr. Ioan Băla, directorul general de atunci al ANP. Ei bine, Oana Laiu are o fetiţă cu Ioan Băla, a cărei paternitate s-a recunoscut în instanţă. Numai că darnicul Chestor dr. Ioan Băla a avut grijă ca distinsa – acum doamnă – Oana Laiu să fie promovată – printr-un “concurs de împrejurări” – director de penitenciar la Craiova.

Raluca Niţoiu, trecută la capitolul “pierderi”!
O altă frumuseţe, dar nu locală, ci din Craiova, delicata Raluca Niţoiu – de numai 36 de anişori -, extrem de activă pe Facebook(acolo unde avea o poză apetisantă şi dialoga “despre orice, numai de PSD nu!”) a deţinut o groază de posturi la Penitenciarul Târgu-Jiu: ba director pe educaţie şi Purtător de vorbe, ba director interimar cu delegaţie, cam patru luni, iar apoi a picat cu success la un concurs adevărat, ţinut pe la Arad, sub nasul “Naşului” dr. Ioan Băla, ce-şi păstrase postul de director al Penitenciarului Timişoara. Bănuind că Guvernul USL nu-l va mai menţine pe postul de director general al ANP. Culmea este că domnul Chestor dr. Ioan Băla este, ca grad, singurul din sistemul penitenciar ajuns atât de sus. Ca grad, că funcţia a pierdut-o!Dar şi unicul ce are un grad de Chestor dar conduce un simplu penitenciar. Pe cel din Timişoara, acolo unde-i fusese studentă şi apoi subalternă tânăra gorjeancă Oana Laiu!

Ce mai face Chestorache?
După filmele cu terorişti, care chipurile operau pentru evadarea unor detinuţi şi dejucate de un personaj celebru şef de puşcării, fireşte existente doar în mintea nebunească a chestorului dr Ioan Băla, şi după care a fost demis de la conducerea ANP, iată că azi s-a produs un nou episod în ograda lui Chestorache(singurul din sistemul penitenciarelor româneşti!).
Prin managementul său, demn de Gâgă, precum şi prin vigilenţa escortei instruită de acesta, acest deţinut deosebit de periculos, condamnat în prima instanţă la 16 ani pentru omor, i-a bruscat pe gardienii ce îl însoţeau şi s-a facut dus prin mulţimea din centrul oraşului Timişoara.
Ce-o fi fost în mintea bezmetică a chestorului să ducă aceşti deţinuţi la Serviciul de Evidenţa populatiei, când între penitenciare şi aceste Servicii publice comunitare nu se ştie! Când există protocoale de colaborare ca specialiştii acestora să vină cu camera foto mobilă în incinta penitenciarelor pentru preschimbarea actelor de identitate.
Contactat telefonic de Realitatea TV chestorul s-a blocat în a justifica evenimentul, iar când s-a deblocat avea bâlbe în exprimare. Cert este faptul că a fost făcut praf de jurnalişti, dar şi de specialiştii criminologi care au comentat evadarea. Rămâne de văzut ce bobârnace va primi chestorul dr. Ioan Băla de la mai marii din Ministerul Justiţiei, că de la interimarul director general al ANP, Marian Dobrică, nicio grijă, fiind totul de bine. (Ştiut fiind că actualul director general al ANP, Marian Dobrică, trece drept unul dintre favoriţii Chestorului dr. Ioan Băla, fiind crescut şi educat de acesta prin multiplele împuterniciri ca director de penitenciare. Fără concursuri ! Alea-s pentru fraieri.) Chiar dacă la Penitenciarul din Iaşi s-au omorât deţinuţi, iar la Penitenciarul Jilava a evadat un altul.
(Va urma)
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here