Concurs cu contracandidat liberal pentru penelistul Iana

291

Fostul candidat USL pe Colegiul 1 de Deputaţi din Gorj, Gheorghe Iana, se va prezenta astăzi la concursul pentru menţinerea funcţiei de preşedinte al Casei Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Competiţia pentru care Iana are susţinere politică a PNL nu va fi una prea uşoară atâta timp cât acesta are contracandidat pe post chiar pe fostul director al instituţiei, Răzvan Roşca, şi el susţinut tot de liberali. Situaţia înregistrată este neobişnuită atâta timp cât şefii tuturor caselor de asigurări din ţară s-au prezentat ieri la concurs fără niciun contracandidat, doar cu carnetul de partid.

Liberalul Gheorghe Iana, gorjean la origini, este de o scurtă perioadă de timp preşedintele director al Casei Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Iana a ocupat postul la finalul anului trecut, la scurt timp după alegerile parlamentare, finalizate pentru medic cu pierderea mandatului de deputat. Numirea lui Iana atunci a surprins asta deoarece aspiraţiile doctorului gorjean erau mult mai înalte acesta visându-se ministru al Sănătăţii în Guvernul Ponta II. Cum a pierdut însă mandatul de deputat visul lui Iana s-a năruit, acesta refuzând în acest context chiar şi funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. A acceptat însă provizoriu numirea în funcţia de la Casa Asigurărilor de Sănătate Bucureşti, post ocupat anterior de actualul său contracandidat Răzvan Roşca.
Postul în cauză, se vehicula, că era rezervat lui Roşca, aflat în anturajul liberalilor, acesta fiind şi ocupantul postului, cu delegaţie, în ultimele 6 luni. Cum Roşca a fost pus pe funcţie în timpul guvernării Ponta I s-a crezut că acesta va fi menţinut şi în timpul guvernării Ponta II. În schimb, după parlamentare, Roşca a fost scos de pe delegaţie, în locul său fiind numit Gheorghe Iana.

Concurs amânat din cauza lui Roşca
Data de 15 ianuarie 2013 a fost ultima zi când s-au mai putut înscrie cei care vor să ocupe postul de preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Numirea cu delegaţie pe această funcţie a medicului Gheorghe Iana i-a descurajat practic pe toţi ceilalţi candidaţi, care au înţeles din start că postul îi este dedicat medicului Iana. Astfel, deşi Iana a demonstrat că are susţinere politică pe post, fostul ocupant al postului, Roşca, şi-a depus, cu curaj, alături de medicul gorjean dosarul de concurs, motiv pentru care lupta pentru preşedinţia Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti se va da astăzi între doi reprezentanţi ai liberalilor, o situaţie destul de neobişnuită. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care s-a decis amânarea concursului pentru data de 24 ianuarie. Trebuie menţionat însă că dorinţa de definitivare pe funcţia de şef al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a medicului Gheorghe Iana a tulburat apele în PNL, cu atât mai mult cu cât în joc sunt interesele mult mai mari ale unor liberali grupaţi în jurul ministrului Eugen Nicolăescu.

Şefia CNAS la PSD, cea a Casei Bucureşti la PNL
Legat de Iana s-a vehiculat că acesta ar fi dorit chiar să ajungă şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS), post ce a revenit unui reprezentant al PSD. Chiar dacă funcţia de la CNAS ar fi ajuns la PNL, Gheorghe Iana ar fi trebuit să se bată cu favoritul lui Eugen Nicolăescu, medicul Adrian Neacşu, în prezent consilier general la Capitală. Neacşu, ar urma să preia, în scurtă vreme, şefia Casei Naţionale de Sănătate, la propunerea liberalului Nicolăescu, ca urmare a unor negocieri cu PSD. În mod tradiţional, PSD trebuie să deţină şefia CNAS, iar liberalii pot invoca numirea lui Iana la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Iana, schimbat de Videanu
În ce priveşte trecutul lui Iana, este demn de menţionat că în timpul primului mandat de ministru al Sănătăţii al lui Eugen Nicolăescu, medicul gorjean, într-o perioadă chiar consilier al demnitarului, a fost implicat în mai multe scandaluri. Nicolăescu a fost cel care l-a demis pe Sorin Oprescu de la şefia Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi, în locul său, l-a numit pe Gheorghe Iana. Ulterior, odată cu venirea PDL la guvernare, în 2009, Iana a fost schimbat – prin fax! – de Adriean Videanu, care i-a făcut loc lui Florin Cătălin Cârstoiu, finul președintelui Traian Băsescu.
Cârstoiu l-a acuzat pe Gheorghe Iana că a închis bucătăria spitalului şi că a apelat la o firmă de catering care să asigure mâncarea pacienţilor. La vremea respectivă, firma cu care spitalul a încheiat un contract a fost contestată de mai multe persoane, dar managerul Cătălin Cârstoiu spunea că situaţia este moştenită şi este cauzată de ilegalităţile făcute la licitaţii de fosta conducere.

Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here