În detrimentul preşedintelui Ruşeţ – Aripa “PNL-Vâlceanu” se consolidează în PDL Gorj

294

În PDL Gorj, înainte de alegerile parlamentare, începe să se contureze, în jurul prim-vicepreşedintelui PDL Gorj, Dan Vâlceanu, un grup numeros de foşti liberali care îi înlocuiesc treptat pe adevăraţii pedelişti din partid. Respectivii, noi veniţi în PDL acum sau înainte de alegerile locale, servesc intereselor electorale ale tânărului pedelist, intrat în cursa pentru Colegiul 2 de Deputaţi. Până aici lucrurile nu par foarte grave, interesant este că respectivii primesc însă funcţii de conducere în Biroul Permanent Judeţean(BPJ), clătinând încet-încet balanţa decizională în defavoarea lui Ion Ruşeţ, care îşi ţine susţinătorii de pe Colegiul 1 de Senat, la mantinelă. Asupra lui Ruşeţ planează astfel două pericole, un vot contra în cazul unui eşec la parlamentare, care i-ar putea atrage schimbarea din funcţia de lider al PDL Gorj, dar şi pierderea unor voturi importante de la primarii PDL care nu au drept de vot în BPJ.

Biroul Permanent Judeţean al PDL Gorj s-a completat şi se va completa, în perioada imediat următoare, cu foşti liberali atraşi de Dan Vâlceanu în partid, pentru a-i servi drept sprijin pe Colegiul 2 de Deputaţi pe care va candida la parlamentare. Jocul lui Vâlceanu în PDL este unul inteligent el reuşind astfel să îşi atragă de partea sa atât noii veniţi cu rol de susţinere la parlamentare cât şi foştii coechipieri ai lui Ionel Manţog în PDL Gorj, care nu văd nici acum cu ochi buni poziţia de lider al lui Ion Ruşeţ. Să nu uităm că şi Vâlceanu făcea parte, până nu demult, din echipa lui Manţog, care a jucat anti-Ruşeţ o lungă perioadă de timp.

Diaconescu şi Iliescu, membri în BPJ
Astfel, pe lângă ultima achiziţie de moment, adică Puiu Diaconescu, fost social-democrat şi fost liberal din ex-echipa liberală a lui Gheorghe Grivei din PNL Gorj, care va activa chiar ca şef de campanie a lui Vâlceanu pe Colegiul 2 de Deputaţi, în echipa prim-vicepreşedintelui a fost introdusă şi Iuliana Iliescu de la Prigoria. Iliescu, fostă membră a PNL Gorj până înainte de locale, a devenit astfel, la cererea lui Vâlceanu, membră în Biroul Permanent Judeţean al PDL Gorj, fiind un veritabil susţinător al lui Vâlceanu la parlamentare. Să nu uităm că localitatea Prigoria face parte din Colegiul 2 de Deputaţi pe care Vâlceanu va candida. Aşa că dintr-un foc, Vâlceanu a obţinut un vicepreşedinte în BPJ, adică pe Puiu Diaconescu, rubedenie a sa şi susţinător în zona Crasna, şi pe Iuliana Iliescu, ambii cu drept de vot în acest organism de conducere a organizaţiei.

Sabin Popescu, curtat de Vâlceanu
Un alt coechipier din fosta echipă a lui Grivei, Sabin Popescu, este şi el curtat în această perioadă de Dan Vâlceanu pentru a trece la PDL. Fostul liberal, fost conservator, s-a retras din viaţa politică, dar se încearcă atragerea sa la PDL pentru aportul pe care îl poate aduce pe Colegiul 2, la Novaci, pentru Dan Vâlceanu. Cine îl curtează însă cel mai abitir pe Popescu este fostul său coleg de PNL, Puiu Diaconescu, conştient că primarul din Novaci, liberalul Dumitru Leuştean, nu ar face blat cu PDL-ul la parlamentare fiind nevoie de un om credibil care să strângă voturile din zonă pentru candidatul Vâlceanu. Dacă Sabin Popescu ar accepta propunerea va fi primit în PDL tot pentru o funcţie de conducere, devenind membru BPJ, şi coechipier cu Puiu şi Iliescu, în echipa lui Vâlceanu.

Valentin Popa, fostul liberal, vizat şi el
Legat de fosta echipă a lui Grivei, ruptă din vechiul PNL Gorj, vizat de o invitaţie la PDL este şi Valentin Popa, fost coleg de echipă cu Puiu, Sabin Popescu şi consilierul judeţean în PNL Gorj. Tot în aripa PNL, conturată în jurul nepotului Vâlceanu, se mai află Mircea Şcheau, candidat pe Colegiul 2 de Senat, care va pune umărul pentru Colegiul 2 de Deputaţi şi care va contabiliza, pentru sine, voturile de pe colegiul lui Dan Vâlceanu. Asta deoarece Colegiul 2 de Senat, adună voturile de la Colegiul 2 de Deputaţi, Colegiul 3 de Deputaţi şi de la Colegiul 5 de Deputaţi din Gorj. Curtat de către aceiaşi pedelişti este, se vehiculează, şi Matei Catrinoiu, care ar urma să vină dinspre PNŢCD spre PDL, poate ca şi candidat al Forţei de Dreapta, probabil pe un colegiu de deputaţi ataşat Colegiului 2 de Senat. Catrinoiu ar putea trage astfel pentru Şcheau, în atare condiţii. De altfel, Ion Ruşeţ recunoaşte că va trebui să cedeze ceva şi noii alianţe, fără drept de negociere fiind colegiile 1, 2 şi 4 pentru deputaţi şi Colegiul 1 de senat. Nu ar fi exclus ca Matei Catrinoiu să intre astfel pe Colegiul 3 sau pe 5, voturile sale urmând să ajungă la Şchiau. Colegiul 1 de Senat, cel al lui Ruşeţ, va aduna voturile de pe Colegiul 1 de Deputaţi, Colegiul 4 şi Colegiul 6 de Deputaţi. Pentru Colegiul 6 voturile sunt previzibile, Daviţoiu fiind prognozat cu rezultate mai slabe decât ale lui Eduard Berca la localele din municipiu. Să nu uităm că directorul de campanie a lui Berca la locale a fost Dan Vâlceanu, dar asta este o altă poveste..

Brănescu, Daviţoiu, Modrea şi Mitescu în echipa lui Vâlceanu
Tot alături de Vâlceanu se află şi şeful tinerilor democrat-liberali, Constantin Brănescu, fost liberal din Ţicleni, prezentat şi promovat în funcţie recent şi cu aportul prim-vicepreşedintelui PDL. Brănescu va atrage voturi pentru Colegiul 2 de Senat, adică pentru Şchiau, neavând niciun aport la atragerea de voturi pentru Ion Ruşeţ. Brănescu este şi el membru în BPJ.  Gheorghe Mitescu este membru în BPJ şi face parte din echipa electorală a lui Vâlceanu, urmând să atragă voturi pe zona Novaci pentru prim-vicepreşedintele PDL. Alături de Mitescu, în echipa foştilor susţinători ai lui Manţog, se mai află şi Sorin Chircu, membru în BPJ, şi Emanoil Dragomirescu. Dumitru Modrea, fost liberal, face şi el parte din PDL Gorj, jucând, din păcate, alături de Vâlceanu, deşi este singurul care poate aduce voturi din Turcineşti pentru Ruşeţ, ca şi Nicu Daviţoiu care a acceptat confruntarea pe Colegiul 6, dar nu gratis, la rândul său acesta solicitând o funcţie de conducere administrativă dacă PDL-ul va ajunge la putere. Greu de crezut că cei astfel enumeraţi ar vota pro-Ruşeţ în cazul în care rezultatele PDL la parlamentare ar putea duce la o detronare a preşedintelui şi, cine ştie, poate la o promovare pe funcţie a lui Ion Cupă, interimar, lider PDL.

Cu cine ar vota aripa ,,Vâlceanu” dacă..??
Astfel, dacă parlamentarele ar provoca un cutremur la nivelul conducerii PDL, iar noua conducere centrală ar impune schimbări în teritoriu, scaunul lui Ruşeţ ar putea să se clatine. Avantajat până în prezent de o poziţie care îi asigură de acum succesul pe Colegiul 1 de Deputaţi pare, din start, Ion Cupă. Finanţistul, fin al lui Mihai Stănişoară, prim-vicepreşedinte PDL, ar putea fi propus pentru a ocupa funcţia lui Ruşeţ după parlamentare. Cu cine credeţi că va vota aripa “PNL-Vâlceanu”, în aceste condiţii? Cu siguranţă nu cu Ion Ruşeţ, asta în timp ce actuala echipă a preşedintelui nu mai este închegată. Ipotezele pot continua, mai ales că cei rămaşi în aşa-zisa echipă a lui Ruşeţ, sunt, o parte, persoane care la momentul decisiv îşi vor vedea propriile interese şi cam atât.La un astfel de vot nu va mai conta că Puiu Diaconescu are o funcţie de vicepreşedinte în interimat ori că Dan Vâlceanu nu a trecut de votul Comitetului Executiv Judeţean pentru a fi uns prim-vicepreşedinte. Va conta doar câţi din cei 31 de membri ai BPJ Gorj ar vota pentru un alt lider al partidului. Majoritatea o face de pe acum aripa “Vâlceanu”..

Primarii din Padeş, Samarineşti şi Bolboşi, fără drept de vot în BPJ
Şi fără să se gândească să îşi întărească poziţia în BPJ Gorj, măcar pentru primarii de pe Colegiul 1 de Senat, Ion Ruşeţ permite intrarea în acest organism doar a susţinătorilor lui Vâlceanu, mai puţin a celor care l-ar putea susţine pe el. Vorbim astfel de primarul de la Padeş, Mihai Troacă, care îi poate aduce lui Ruşeţ voturi pe Colegiul 1 de Senat, de Marian Ardeiu de la Samarineşti sau de Gheorghe Bîlea de la Bolboşi care participă la şedinţele BPJ fără drept de vot în acest organism. Asta, în timp ce noii veniţi în PDL, primesc funcţii în BPJ pe bandă, evident, la cererea interesată a lui Vâlceanu, care câştigă pe spatele lui Ruşeţ de două ori. Mai mult, chiar are aprobarea preşedintelui pentru a-şi aduce susţinători în BPJ, care îl vor ajuta pe Colegiul 2. Să fie numai atât…?!
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here