Niciun progres în procesul şefilor de la EM Petrila

298

Doi foşti directori generali ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Daniel Surulescu şi Constantin Jujan, au bătut ieri drumul degeaba până la Târgu-Jiu, pentru a fi prezenţi la Tribunalul Gorj, unde urmau să fie audiaţi ca martori într-unul dintre cele mai grele dosare de pe rolul instanţei gorjene. Foştii şefi de la Exploatarea Minieră Petrila, unde în noiembrie 2008 au murit 13 mineri şi au fost răniţi alţi 12, în urma a două explozii, sunt judecaţi pentru ucidere din culpă şi chiar au primit la instanţa de fond, Judecătoria Târgu-Jiu, pedepse cu puşcăria şi cu plata unor daune uriaşe, dar, acum, judecata bate pasul pe loc de luni bune.

Jujan şi Surulescu au venit degeaba la Gorj, primul fiind motrean la origini, avocaţii inculpaţilor având o discuţie mai tensionată cu judecătorii de caz, ajungându-se până la recuzarea completului. Magistratul Teofil Boncu a absentat ieri de la slujbă, locul său în completul condus de Remus Ionescu fiind luat de Gheorghe Constantinescu. Avocaţii inculpaţilor au sesizat imediat schimbarea şi au cerut lămuriri, precizând că audierea martorilor nu se poate face cu un judecător care, pe viitor, nu va mai avea nicio treabă cu dosarul acesta. Discuţiile au fost lungi şi aprinse, toate lumea părea să fie de acord cu amânarea dezbaterilor pentru termenul următor, dar cererea avocaţilor a fost respinsă. Apărătorul a doi dintre cei trei inculpaţi a răbufnit şi a anunţat că recuză completul de judecători, magistraţii dând termen două săptămâni pentru a lua o decizie cu privire la solicitarea respectivă. La termenul respectiv ar urma să fie reluate şi audierile, în cazul în care completul va reveni la formula iniţială, avocaţii spunând că au legea de partea lor. Dosarul este unul cu greutate pentru că în sală vin de cele mai multe ori şi rudele minerilor morţi sau chiar mineri răniţi în cele două explozii, oamenii fiind puşi pe drumuri de atâta timp, fără să vadă că justiţia reuşeşte să împartă dreptatea.
Fostul director al Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, şi adjuncţii săi Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, au fost condamnaţi, pe fond, la Judecătoria Târgu Jiu, la şapte ani şi jumătate şi, respectiv, şase ani şi jumătate de detenţie, pentru ucidere din culpă, după ce 13 mineri au murit şi alţi 12 au fost grav răniţi în două explozii succesive ce au avut loc în 15 noiembrie 2008. Instanţa i-a mai obligat pe cei trei la plata unor daune substanţiale către rudele şi victimele celor două explozii. Inculpaţii au declarat recurs la Tribunalul Gorj, iar ulterior, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Craiova care, în primăvara acestui an, a decis reluarea judecăţii la Tribunalul Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here