Tipurile de personalitate și cum ne afectează acestea viața de zi cu zi

103

Ansamblu de trăsături, gânduri, emoții și comportamente, personalitatea ne definește și, în același timp, ne diferențiază de ceilalți. Cum ne comportăm, cum interacționăm sau cum luăm decizii, fiecare dintre aceste aspecte poate fi influențat de personalitatea pe care o avem în mare măsură. Există în literatura de specialitate mai multe teorii și modele care descriu tipurile de personalitate, iar despre acestea, respectiv cum ne afectează viața de zi cu zi vei descoperi în acest articol.

Principale tipuri de personalitate

Înainte de a ști cum afectează personalitatea viața de zi cu zi, este crucial să știm care sunt acele tipuri de personalitate principale.

Modelul Big Five este una dintre teoriile care descriu personalitatea pe baza a cinci trăsături principale, respectiv deschiderea către experiență, conștiinciozitatea, extravertirea, agreabilitatea sau neuroticismul. Contează, în acest sens, cât de deschisă este o persoană să exploreze idei și experiențe noi, atenția la detalii, la disciplină și organizare, nivelul de sociabilitate și energia în interacțiunile sociale, capacitatea de a fi empatic, cooperant și grijuliu, dar și nivelul de stabilitate emoțională și tendința de a experimenta emoții negative.

Sunt trăsături considerate de mulți psihologi ca fiind fundamentale pentru înțelegerea personalității umane, având un impact semnificativ asupra vieții cotidiene, de la carieră la relațiile interpersonale.

Există, de asemenea, o teorie a lui Carl Jung care a stat la baza modelului MBTI și care a influențat multe alte teorii în acest sens. Aceasta sugerează că oamenii tind să se bazeze pe anumite funcții psihologice în viața lor, respectiv gândirea, simțirea, intuiția și percepția.

Ne afectează personalitatea viața de zi cu zi?

Cu siguranță. Aceasta prezintă influențe din diverse perspective, de la relațiile interumane la alegerile profesionale sau modul în care ajungem să gestionăm emoțiile și stresul.

Tipul nostru de personalitate influențează profund modul în care ne raportăm la ceilalți. Extravertiții, de exemplu, se simt în largul lor în situații sociale și pot dezvolta relații cu ușurință, în timp ce introvertiții preferă interacțiuni mai intime și evită mulțimile mari.

Personalitatea joacă un rol crucial și în alegerea carierei, și în modul în care ne descurcăm la locul de muncă. De exemplu, persoanele cu un nivel ridicat de conștiinciozitate sunt de obicei meticuloase și disciplinate, fiind astfel potrivite pentru cariere care necesită organizare și atenție la detalii. Pe de altă parte, indivizii deschiși la experiențe noi pot fi atrași de joburi creative sau de cercetare.

Alte avantaje considerabile

Persoanele care au un scor mare la neuroticism tind să fie mai predispuse la anxietate și schimbări de dispoziție. Acest lucru poate afecta modul în care fac față stresului în viața de zi cu zi. În contrast, persoanele stabile emoțional sunt mai calme și mai capabile să gestioneze situațiile dificile fără a se lăsa copleșite.

Și stilul de luare a deciziilor este afectat – de exemplu, persoanele care se bazează pe gândire (Thinking) tind să ia decizii raționale, bazate pe fapte și logică, în timp ce cei care se bazează pe simțire (Feeling) iau decizii pe baza emoțiilor și impactului asupra celorlalți.

Să înțelegem tipul de personalitate ne poate ajuta să facem față cu mai mare succes relațiilor, carierei, deciziilor sau menținerii noastre de sănătate. Oricare ar fi modelul folosit pentru înțelegerea acestuia, este important să fim conștienți de trăsăturile noastre, pentru a învăța să ne adaptăm și să ne dezvoltăm într-un mod armonios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here