Telu Pârvulescu, victimă sau nu în dosarul “Pavel”

322

Dumitru (Telu) Pârvulescu, secretarul general adjunct în cadrul Ministerului Economiei, a fost şi el agăţat în dosarul în care deja câteva persoane publice din Gorj au fost puse la zid fiind acuzate de infracţiuni importante, toate având un punct comun, primarul Florin Pavel şi Primăria Peştişani. Telu Pârvulescu este astfel al cincilea personaj în acest dosar greu instrumentat de către Parchetul Judeţean Gorj, dosar în care numele fostului director de la Finanţele Gorj a fost pomenit încă de la reţinerea primarului de Peştişani. Liberalul Pârvulescu petrece astfel, la rândul său, o noapte în beciul IPJ Gorj fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, asupra sa planând pericolul de a petrece următoarele 29 de zile după gratii.

Dumitru Pârvulescu a fost până în luna mai director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. În activitatea sa la DGFP Gorj, Pârvulescu a fost văzut tot timpul ca un bun profesionist, el rămânând din acest motiv în conducerea instituţiei şi sub Guvernarea PDL, deşi se cunoştea că fraterniza cu liberalii. În mai 2012, PNL Gorj, prin preşedintele acestuia Dian Popescu îi facilitează lui Pârvulescu accesul spre Ministerul Economiei, loc în care gorjeanul ajunge cu susţinere liberală şef al Corpului de Control. Treptat lui Pârvulescu i se încredinţează şi funcţia de administrator special al UM Sadu şi apoi funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Economiei. Nimic nu părea că umbreşte până de curând avansările profesionale ale lui Pârvulescu la Bucureşti, neexistând voci la nivel de Gorj care să-l conteste.

Reţinerea lui Pârvulescu, cunoscută de 2 luni de zile
Odată însă cu reţinerea primarului de Peştişani, Florin Pavel, apar şi primele zvonuri potrivit cărora Pârvulescu ar urma să fie unul dintre “peştii graşi” luaţi în vizor de procurorii Parchetului Judeţean Gorj pentru audieri şi chiar reţinere în dosarul privind lucrările frauduloase derulate pe raza acestei localităţi. La momentul respectiv se discuta că Pârvulescu ar fi luat la ochi pentru firma Varese, administrată de soţia sa, societate care apare în dosar deoarece a încheiat în fals un contract de custodie privind o serie de materiale aparţinând firmei Maserati SRL, deţinută de fraţii Dian şi Gabriel Popescu, materiale care nu existau dar pentru care societatea liberalilor ar fi încasat bani de la Primăria Peştişani. Existau polemici la momentul respectiv cum că Pârvulescu ar urma să scape de acest dosar, deoarece nu figurează în acţionariatul firmei.
Între timp, declaraţiile în dosar se succed, este reţinut şi liberalul şef Dian Popescu, fratele acestuia, puşi ambii sub urmărire penală, afaceristul Dan Floarea, scăpat de arest pe motiv de sănătate precară, şi acum Telu Pârvulescu.

Cine “a ciripit” în dosarul “Pavel”?!
Pe baza declaraţiilor făcute în dosar ajunge astfel şi Pârvulescu să fie chemat luni de la Bucureşti pentru audieri în dosarul “Pavel”. Ceea ce părea o banală declaraţie se prelungeşte în audieri de câteva ore la Parchetul Judeţean Gorj, luni la ora 15.00 pe numele lui Pârvulescu fiind întocmit ordinul de arestare preventivă pentru 24 de ore. Mai durează însă patru ore, până când Telu este dus în arestul IPJ Gorj, acesta fiind audiat în prezenţa avocatului său, spre disperarea familiei. Pârvulescu este transportat apoi, luni, după ora 19.20 la IPJ, acesta refuzând declaraţiile în acest caz, presa fiind pusă să aştepte scoaterea acestuia de la Parchet, dincolo de poarta instituţiei. Abia ieri se fac şi primele declaraţii oficiale în acest caz. Se află astfel că Pârvulescu a fost reţinut pentru 24 de ore, începând cu data de 3 septembrie 2012, orele 14,55. pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Se menţionează astfel că împotriva acestuia procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus începerea urmăririi, Emil Moţa “constând că, prin rugăminţi şi folosindu-se de relaţiile de prietenie în care se aflau, Pârvulescu a determinat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţă la data de 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 lei către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peştişani. Urmărirea penală continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a persoanelor învinuite şi adoptării în cauză a măsurilor legale”.

Pârvulescu: “Sunt total nevinovat”
La readucerea sa marţi la Parchetul Judeţean Gorj, pentru o nouă serie de audieri, Pârvulescu face însă primele declaraţii. Acesta îşi susţine nevinovăţia menţionând că nu ştie nimic despre cele două contracte de cesiune de creanţe. “Sunt total nevinovat. E un atac murdar, la fel ca acela care l-au făcut, împotriva mea, a familiei mele şi a echipei în care lucrez acum. E mult de povestit. Cu prima ocazie când o să pot o să povestesc cu lux de amănunte. Nu ştiu despre ce este vorba foarte bine. Nu ştiu nimic despre niciun contract de cesiune”, a declarat Pârvulescu. „Mi se par inexistente probele aduse împotriva mea. Sunt încrezător. Indiferent cât îmi ia luptăm până la capăt”, a completat acesta. Pârvulescu a fost înaintat apoi Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Ieri seară la Tribunalul Gorj propunerea în cauză a fost respinsă, Pârvulescu fiind lăsat liber. Sentinţa Tribunalului Gorj poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Pavel, reaudiat odată cu Telu
În momentul în care Pârvulescu a fost adus la Parchet, primarul suspendat Florin Pavel a fost adus şi el pentru audieri aici. Pavel încătuşat s-a arătat sărac în declaraţii la ieşirea de la audieri. Se bănuieşte însă că Pavel, pentru a-şi scăpa pielea ar fi făcut declaraţii împotriva lui Pârvulescu, aruncând vina spre fostul şef de la Finanţe, primarul fiind cel avantajat după acuzele la adresa lui Telu.
Anamaria Stoica
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here