Poluare pe Jiu cu cărbune, ca pe vremuri

382

Turiştii care în week-end-ul trecut s-au aflat în vizită pe Defileul Jiului şi mai ales la Mănăstirea Lainici au avut parte de o imagine de neuitat, după ce apa Jiului a redevenit neagră, aşa cum era înainte de 2005, când autorităţile au reuşit să implementeze un program care să pună capăt poluării. Unii nici măcar nu au crezut că Jiul mai poate fi poluat în aşa fel, de abia după ce s-au uitat mai atent dându-şi seama că apa cristalină este, de fapt, un jeg negru, produs de poluarea cu cărbune în Valea Jiului.

De gravitatea situaţiei s-a convins la faţa locului şi comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, aflat la sfârşitul săptămânii trecute în Gorj. Acesta a venit la Târgu-Jiu şi a văzut cât de mare este poluarea, după care a mers în Valea Jiului, unde unda cu praf de cărbune trecuse deja, iar apa începea să redevină limpede. Asta a fost vineri noaptea, pentru că sâmbătă seara lucrurile s-au repetat.
„Am fost la dumnealor, în Valea Jiului, şi le-am cerut să oprească poluarea, dar asta a ţinut câteva ore. Puţin mai târziu lucrurile s-au repetat, ceea ce arată că nu avem de-a face cu un accident. Situaţia este gravă pentru că Jiul este negru aşa cum era înainte de 1989. Acum s-au făcut analize de laborator, iar testele arată că praful de cărbune este prezent în cantităţi şi de 40 de ori mai mari decât limitele maxime admise. Din fericire nu este o poluare cu petrol, ca să avem probleme cu peştii şi fauna, dar aspectul apei, culoarea acesteia complet inestetică, nu poate să nu reprezinte un semnal de alarmă pentru noi. Am informat-o personal pe doamna ministru al mediului, Rovana Plumb, iar dumneaei a dispus o anchetă. Luni sper să avem rezultatele finale, să ştim exact cine este şi poluatorul şi să aplicăm şi sancţiunile prevăzute de lege. Dacă a fost un accident, va fi o amendă, iar dacă a fost ceva intenţionat se poate ajunge la dosar penal pentru că deja este infracţiune”, a menţionat Tudor, azi fiind aşteptate concluziile oficiale ale discuţiilor pe care le va avea în Valea Jiului cu reprezentanţii unităţilor miniere de acolo, suspectate de producerea poluării.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here