Mafia pădurilor din Gorj în frunte cu „Moroiu”, reclamaţi la Ponta

749

Devastarea pădurilor din judeţul Gorj, în urma exploatărilor realizate fără marcări prealabile, l-au determinat pe deputatul independent Dan Ilie Morega, să se adreseze premierului Victor Ponta pentru a stopa jaful care se realizează sistematic pe mari suprafeţe împădurite din judeţ. Morega semnalează, în special, marele jaf petrecut, în opinia sa, la Padeş, loc în care o mare suprafaţă de păduri a fost devastată de firma Lorgis SRL, patronată de Ion Popescu, zis “Moroiu”. Şi alte firme care fac activităţi similare sunt semnalate de parlamentarul Morega ca şi faptul că după tăierea arborilor, nimeni nu se mai ocupă de împădurirea suprafeţelor devastate.

“Judeţul Gorj are 45% din suprafaţa sa păduri care, din nefericire, în ultimii 10 ani au început să fie defrişate, în mod dramatic, de mafia pădurilor şi sub oblăduirea unor autorităţi de la nivelul judeţului care, în mod paradoxal, în loc să ia măsuri împotriva lor le acordă protecţie”, susţine Morega, la începutul interpelării sale adresate premierului Ponta şi ministrului Mediului.
Potrivit parlamentarului, în toată zona submontană şi montană începând de la intrarea în judeţul Gorj, NE – NV: comunele Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Crasna, Bumbeşti Jiu, Schela şi în deosebi, în ultima perioadă, jaful este de nedescris în pădurile comunelor Runcu, Peştişani, Tismana, Padeş. De asemenea, “tăierile de copaci nu sunt numai din parcelele marcate ci de-a valma, fără ocrotirea copacilor tineri şi lăsând după ei jaf ca după uragan, neigienizând terenurile exploatate rămânând în urma lor sute de metri cubi de lemn, în special crengi şi trunchiuri cu noduri, care se degradează”.

Lorgis şi Fag, firmele care devastează pădurile din Padeş
Se explică apoi că principalele firme care fac acest jaf sistematic, formând o adevărată mafie a pădurilor, sunt SC Lorgis SRL din Glogova şi SC Fag SRL din Târgu-Jiu. “Exemple de firme pe problemele arătate mai sus sunt: S.C. LORGIS S.R.L. Glogova, patron Popescu Ion, zis Moroiu, care aproape a lichidat pădurile din comuna Padeş, Valea Motrului (10 parcele), Mileanul până la Cerna, comuna Padeş având cea mai mare suprafaţă de pădure, 36.000 hectare; S.C. FAG S.R.L. Tg-Jiu, aparţinând grupului de firme “SUCCES”, patron Sarcină Nicolae, care jefuieşte de 4 ani pădurile comunelor Tismana, Padeş (Valea Motrului, Cerna), Runcu, Peştişani; şi multe alte firme”, enumeră Morega. Fimele în cauză distrug dar nu se mai implică în împădurirea parcelelor afectate, lasă de înţeles deputatul.

Controale inopinate, şi interzicerea exportului de cherestea
Pentru reducerea acestui flagel Morega propune ca Ministrul Administraţiei şi Internelor împreună cu Ministrul Mediului, Garda de Mediu, să organizeze controale inopinate şi să nu anunţe instituţiile publice (i)responsabile din judeţ care să înştiinţeze mafia lemnului. “Propun să examinaţi în Guvern, ţinând cont şi de directivele Comisiei Europene, luarea unor măsuri, posibil o hotărâre de guvern, etc., care să anuleze exportul de cherestea şi de buşteni. Înfiinţarea poliţiei pădurilor cu atribuţii şi responsabilităţi foarte clare în ocrotirea, împădurirea şi protecţia pădurilor”, conchide parlamentarul.
Morega a semnalat, de mai multe ori, public problemele legate de exploatarea fără cap a pădurilor din Gorj, făcând un apel şi faţă de comandatul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Viorel Caragea, privind stoparea prin controale repetate a transportului de lemne din pădurile Padeşului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here