Sub nasul USL – Odraslele pedelistului Văduva, angajate la CE Turceni

327

Picture 180Angajările în Complexul Energetic(CE) Turceni au continuat şi continuă în ultimele luni în care unitatea a dat afară pe o parte şi a înmatriculat personal pe alta. Pedeliştii au fost avantajaţi în ambele situaţii, chiar dacă partidul din care fac parte nu mai este pe val, iar la CE Turceni ar fi trebuit să rămână la cârmă numai specialiştii.

Profitându-se însă de situaţia bulversantă care a precedat realizarea Complexului Energetic Oltenia(CEO), la CE Turceni s-au făcut câteva angajări ,,pe sprânceană”. Astfel, în ultima săptămână, fostul director tehnic al CE Turceni, în prezent inginer-şef la Exploatare, Gheorghe Văduva, şi-a angajat fiul şi una dintre fiice. Asta însă, după ce, în urmă cu patru ani şi-a angajat pe aceiaşi ,,metodă” şi altă fiică dar şi ginerele, ambii fiind salariaţi ai unităţii energetice.

Deşi Complexul Energetic Turceni nu are aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2012, iar o majorare de personal nu i-a fost aprobată de Ministerul Finanţelor, la unitatea din Gorj se fac angajări. Am putea spune că se fac pe bandă rulantă, atâta timp cât pedelistul Corneliu Gârjoabă, este însă director la Resurse Umane în cadrul CE Turceni, el aprobând angajarea în unitate a odraslelor colegilor săi de partid. Prin pixul lui Gârjoabă trebuie să fi trecut şi angajarea fiului şi fiicei lui Gheorghe Văduva, pedelist cu ştate vechi, până la începutul acestui an, director tehnic al Complexului Energetic Turceni. Ambii au fost angajaţi în CET pe studii superioare, surse din unitate precizând că aceştia au fost ,,înmatriculaţi” pe posturi de ingineri la Desulfurare. Angajările s-au făcut, cu siguranţă, şi cu aprobarea lui Marian Motocu, directorul ,,independent” de la cârma unităţii energetice, şi fără aprobarea vreunui şef din CEO.

Văduva şi-a angajat 4, restul cât?!

Pe bază de nepotism şi pe carnetul portocaliu, Gheorghe Văduva, actual inginer-şef la Exploatare, nu şi-a angajat numai cele două odrasle în Complexul Turceni. Salariaţi ai unităţii energetice susţin că Văduva şi-a angajat în urmă cu patru ani, prin aceiaşi metodă, încă o fiică dar şi ginerele. Niciodată cei doi nu au fost trecuţi pe vreo listă de disponibilizări, nici măcar dacă la momentul respectiv erau ultimii angajaţi în unitatea energetică. Mai mult chiar Gheorghe Văduva a fost ocolit de disponibilizări ori de trimiterea în concediu de aşteptare, deşi are vârsta de pensionare, având de altfel peste 60 de ,,primăveri” la activ. De altfel, Gheorghe Văduva, nu este singurul director din CE Turceni care şi-a angajat odraslele în unitate, de câte ori au avut ocazia. Aceiaşi poveste se înregistrează şi în cazul altor şefi din CE Turceni, dar şi a multor sindicalişti.

Numărul salariaţilor acelaşi, în ciuda reducerilor de personal

De altfel să nu uităm că la începutul acestui an 150 de salariaţi au fost trimişi acasă în concediu de aşteptare. În mod miraculos numărul angajaţilor a rămas acelaşi deşi ar fi trebuit să se reducă cu 150. Nu este greu să estimăm că în ultimele luni la CE Turceni s-au făcut astfel 150 de noi angajări, oamenii fiind plătiţi conform bugetului de venituri şi cheltuieli ai unităţii, pe 2011.

Anamaria Stoica

Văduva, cercetat în dosarul ,,Cristea”

Dumitru Cristea, care la 31 mai 2006 era director adjunct în cadrul Direcţiei Comerciale a CE Turceni, a fost cercetat penal de procurorii anticorupţie pentru că, în perioada 2005 – 2006, a atribuit în mod direct contracte comerciale de servicii de transport auto pentru cărbune mai multor firme, prejudiciind patrimoniul SC CET SA cu aproximativ 7 miliarde lei (200.000 euro). Alături de el au mai fost cercetate alte 14 persoane din conducerea CE Turceni, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Printre aceştia erau directorul general al CET – Nicolae Simionescu, şi directorii Dan Gavrilescu (comercial), Gabriel Bîcu (economic), Marian Motocu (tehnic) şi Gheorghe Văduva (energetic). La data de 8 februarie 2007, numai cinci dintre persoanele amintite au fost trimise în judecată: directorul general Nicolae Simionescu, cel comercial Dan Gavrilescu, cel economic Gabriel Bîcu şi şeful Biroului Juridic Vasile Boca – acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi şeful Serviciului Achiziţii, Ovidiu Bălăcescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here