Tombola electorală de la Turceni, în plină desfăşurare

426

primarie turceniÎn ultimele zile, pe la uşile mai multor locuitori din oraşul Turceni, au bătut persoane care le ofereau, gratuit, celor care deschideau musafirilor nepoftiţi, bilete la tombola electorală organizată de liberalii din localitate. Asta, în condiţiile în care tombola a fost declarată ilegală de reprezentanţii Prefecturii Gorj, care au şi contestat în instanţă hotărârea de Consiliu Local Turceni care decidea organizarea acestei trageri la sorţi pentru participanţii locali, la votul din 10 iunie. Autorităţile locale nu ţin însă cont de asta, şi au dat drumul tombolei electorale, publicând chiar regulamentul concursului pe site-ul Primăriei Turceni. Loteria este în vigoare deja de trei zile.

 

_MG_3989Printr-un nou proiect de hotărâre, datat 14 mai 2012, primarul localităţii Turceni, Ion Iordache, propune Consiliului Local, organizarea tombolei “Votează pentru viitorul localităţii tale”, loteria fiind organizată de primăria oraşului, în perioada 20 mai-25 iunie 2012. Primarul tombola_Page_1stabileşte astfel că pentru tombolă se vor distribui 6500 de taloane, de evidenţa, distribuirea şi modelul taloanelor pentru tombolă urmând să se ocupe atât consilierii locali din Turceni când şi aparatul de specialitate al primăriei. Primarul aprobă, de asemenea, şi regulamentul tombolei, edilul împuternicindu-se pe sine pentru tombola_Page_2desemnarea comisiei care se va ocupa de organizarea acesteia. Tot primarul se auto-însărcinează pentru ducerea la îndeplinire a hotărârii propuse chiar de el.

Motivele scrise pentru tombolă

Într-o expunere de motive, primarul liberal din Turceni, totodată candidat USL la un post de consilier în viitorul Consiliul Local, susţine că ţine cont de contextul politico-social al organizării, luna viitoare, a alegerilor locale, dar prin tombola în cauză “se încearcă simularea simţului civic, stoparea mitei electorale şi a aducerii forţate a cetăţenilor din localitate la vot”. Tot edilul, urmărit penal de DNA, pentru fapte de corupţie, susţine în documentul postat pe site-ul Primăriei Turceni că tombola cu profundă conotaţie electorală are la bază tocmai “principiile fondamentale de drept civil” şi un regulament aprobat de Consiliul Local.

Urnă la primărie sau urna mobilă

Premiile pregătite de primarul PNL pentru participanţii la tombola din Turceni au o valoare de 40.000 de lei şi sunt următoarele: un tombola_Page_3motoscuter, 5 maşini de spălat, 10 televizoare, 5 laptop-uri, 10 aspiratoare şi 20 de telefoane mobile. Potrivit tombola_Page_4regulamentului, condiţiile sunt ca participanţii la tombolă să fie majori, să aibă domiciliul sau rezidenţa în localitate, să completeze biletul la tombolă, care i se poate oferi numai în perioada 20 mai-9 iunie(adică până în preziua alegerilor locale), şi evident să îl introducă în urna special amenajată în sediul Primăriei Turceni, numai în perioada 25 mai-20 iunie sau în urna mobilă care va fi deplasată în teren. Participantul este, de asemenea, obligat să păstreze talonul de tombolă cu care să îşi ridice premiul dacă va fi tras la sorţi pe data de 25 iunie 2012.

Premiu contra vot

Chiar dacă pe talonul pentru tombolă nu se completează dacă deţinătorul a votat sau nu, organizatorii au impus ca la ridicarea premiilor, taloanele câştigătoare să fie declarate valide numai dacă deţinătorul demonstrează cu buletinul de identitate că el este posesorul biletului, cartea de identitate trebuind să aibă pe verso şi timbrul “votat”, cu data scrutinului din 10 tombola_Page_5iunie. Astfel, participantul face dovada că a participat la alegerile locale din 10 iunie, organizatorii atingându-şi tombola_Page_6astfel scopul. Adevăratul scop însă este acela de a obliga moral cetăţenii, participanţi la tombolă, să voteze cu reprezentanţii USL tombola_Page_7Turceni care le şi înmânează de altfel taloanele la loterie.

Prefectul de Gorj: “Vor răspunde cu capul!”

Informat despre organizarea de către autorităţile locale din Turceni a tombolei declarată de instituţia pe care o conduce, drept ilegală, şi chiar grăbirii acesteia, prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a declarat miercuri că nu ştia că primarul Ion Iordache a continuat organizarea loteriei electorale. “Nu ştiam că se continuă cu tombola la Turceni. Noi am declarat-o ilegală şi am atacat hotărârea de Consiliu Local Turceni la instanţă. Dacă ei continuă însă, vor răspunde cu capul”, a declarat prefectul de Gorj.

Autorităţile din Turceni, nepăsătoare

La Turceni organizatorii nu par să se teamă de ameninţările prefectului, asta deoarece încă de acum o lună, primarul PNL al localităţii, Ion tombola_Page_8Iordache, a declarat public că tombola pe care o organizează nu este ilegală, în opinia sa nefiind nici electorală. Pentru a îndepărta suspiciunile, primarul a scăzut doar valoare totală a premiilor, care, iniţial, se discutase să fie de 100.000 de lei. Tot primarul anunţa în urmă cu câteva săptămâni că tombola se va organiza oricum chiar dacă banii pentru premii vor fi obţinuţi din sponsorizări. Acum însă acelaşi edil local decide că cei 40.000 de lei să fie luaţi din bugetul localităţii. Asta însă, în condiţiile în care tombola este considerată de specialiştii Prefecturii Gorj ilegală întrucât încalcă atât principiul constituţional al libertăţii votului, cât şi prevederile Legii 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, lege care prevede că nu trebuie să existe discriminări între cetăţeni, iar votul trebuie să fie exprimat liber şi necondiţionat.

Contracandidaţii se revoltă

Şi contracandidaţii candidatului USL la Turceni, Dumitru Gâlceavă, actual viceprimar, şi el liberal, sunt contra organizării tombolei electorale, pe care o văd drept o modalitate de momire de cei doi a electoratului din localitate, pentru ca localnicii să dea votul organizatorilor pe 10 iunie. Deocamdată, instanţa gorjeană nu s-a pronunţat în acest caz, deşi politicienii din Opoziţia gorjeană contestă în gura mare tombola electorală din Turceni.

Pentru a vedea proiectul de tombolă daţi clik pe poze

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here