Consilierii din Turburea au pus DNA-ul pe Bîrcă

403

ion barcaPrimarul PDL al comunei Turburea, Ion Bârcă, s-a ales cu câteo plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) Târgu-Jiu şi la DNA Bucureşti, cei care au considerat că trebuie să reclame ilegalităţile edilului local fiind o parte dintre consilierii din localitate.

Plângerile celor 7 consilieri nu s-au instrumentat însă de către DNA, ci au aterizat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti. Au aterizat însă din toamna anul trecut, procurorii neinstrumentând, până în prezent, în niciun fel dosarul, anunţând însă reclamaţii doar că dosarul a ajuns la ei, şi cam atât.

Victor Băran, Tudor Brabete, Titu Puşcu, Constantin Daju, Mihai Enculescu, Constantin Ghiţuică şi Elena Popescu sunt consilierii locali din Turburea care au ales să anunţe DNA-ul pentru a stopa ilegalităţile pe care consideră ei că le-ar fi raport2798făcut primarul Ion Bârcă, în dauna localităţii şi folosind cu nemiluita banii publici. În aceiaşi plângere pentru DNA, nemulţumiţii anunţă procurorii instituţiei că o plângere similară au făcut şi la Instituţia Prefectului Gorj, enunţând abuzurile şi ilegalităţile primarului PDL în exerciţiu, dar răspunsul primit de aici nu a fost unul mulţumitor, reclamanţii fiind acuzaţi că demersul lor ar avea tentă politică. “De aceea vă solicită(n.r. procurori DNA) pentru a interveni în sensul efectuării unei anchete din partea dumneavoastră pentru verificarea tuturor documentelor privind achiziţiile publice, cât şi modul prin care s-au cheltuit banii din bugetul local pe mandatul primarului Bârcă Ion”, transmit însă consilierii în cauză, în plângerea înaintată celor două instituţii.

Cerinţele consilierilor

raport2799Ce au solicitat însă consilierii, procurorilor DNA, de aceştia au considerat că nu este de competenţa lor? “Numirea pe funcţia de şef Serviciu al SPG Turburea a cumnatului primarului, Becheru Şerban Cosmin, care a spart Primăria Turburea în anul 2005 când Ion Bârcă era viceprimar, această numire făcându-se ilegal deoarece acesta avea cazier. În toată această perioadă SPG Turburea pe care Becheru îl conducea a derulat suma de 2 miliarde de lei, în condiţii ilegale”, este una dintre aspectele pe care consilierii le doreau verificate. “Verificarea condiţiilor de forare a unui puţ de apă cu o adâncime de 300 m, în valoare de peste 2 miliarde de raport2796lei de către UEF Motru, firma la momentul actual aflându-se în faliment, lucrarea fiind realizată fără autorizaţii şi avize din partea organelor abilitate, puţul fiind racordat la reţeaua de apă în condiţii ilegale. raport2797Această lucrare figurează în raportul anual de activitate al primarului, prin care a informat CL Turburea, că a fost făcut gratis”, este a doua cerinţă aflată în cuprinsul solicitării. “Cheltuirea pe perioada mandatului a unor sume de ordinul sutelor de milioane pe combustibil atât în primărie cât şi la SPG Turburea, existând informaţii că documentele (bonuri) decontate de acesta la contabilitate sunt false şi efectuarea pietruirii în satul Butişoaia neavând proiect şi diriginte de şantier pentru verificarea cantităţii de material folosite precum şi a cantităţii materialului”, se completează în documentul înaintat DNA.

Drum penal

De altfel aici, consilierii atrag atenţia că, potrivit avizelor de însoţire a mărfii, cantităţile de material folosite la pietruirea drumului ar fi exagerat de mari. Pietruirea drumului în cauză a costat, ar fi declarat primarul, 800 de milioane de lei, 74 de maşini de piatră fiind băgate în acesta. Fotografiile de la faţa locului arată însă cu totul şi cu totul altceva. Drumul în cauză pare pietruit de mântuială în niciun caz nu demonstrează o investiţie de 800 de milioane de lei.

Alimente cu etichete electorale

Tot consilierii locali atrag atenţia procurorilor că Primăria Turburea ar fi fost aprovizionată ,,cu o mare cantitate de alimente, existând bonuri şi facturi în valoare de 300 de milioane de lei, sume cheltuite ilegal”. “Există o aşa-zisă fundaţie care aduce la Primăria Turburea cantităţi imense de materiale cum ar fi: mobilier, computere, haine, care sunt date de primar, cu scop electoral, atât în şcoli cât şi la cetăţenii comunei. Menţionăm că nu există însă o evidenţă a acestor bunuri, primarul neinformând CL Turburea în acest sens, acţiunea desfăşurându-se ilegal”, se mai precizează în plângere. Consilierii mai vorbesc despre anumiţi angajaţi ai primăriei din Turburea care ar fi fost constrânşi să facă recepţii fictive, recepţii făcute din birourile instituţiei publice. “Aceste abuzuri au dus la plecarea unor angajaţi care răspundeau de legalitatea documentelor(contabil, jurist, secretară)”, mai avertizează consilierii. Aceste aspecte ar fi trebuit controlate de procurorii Parchetului Târgu-Cărbuneşti care nu au chemat însă, din august 2011, pe niciunul dintre reclamanţi la audieri.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here