Cearta dintre Focşan şi Moţa, bucuria medicului Crăciun

282

bscap0005Sunt zile cumplite pentru Maria Buicu, o mamă îndurerată care se zbate de ani de zile s-o vadă pedepsită pe cea care i-a ucis fiica, respectiv medicul Liliana Crăciun de la UPU Târgu-Jiu. Acum, femeia a aflat că toată munca procurorului se năruie pentru o procedură neîndeplinită, iar toate actele din dosar sunt lovite de nulitate absolută. Aşa se întâmplă când unii muncesc, iar alţii stau la pândă. Ieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, Maria Buicu a venit să-i ceară explicaţii celui care a anulat întreaga anchetă. A primit răspunsuri halucinante, cum că dosarul va fi trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu doar pentru a se îndeplini competenţa, în rest toate actele din dosar rămân valabile. Total fals! Nulitatea absolută înseamnă că niciun document, declaraţie sau expertiză din dosar nu rămân în picioare, întrucât toate acestea au fost întocmite după începerea urmăririi penale, exact lipsa de competenţă stabilită.

Este absolut revoltător ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Lipsa de comunicare şi dorinţa de răzbunare a făcut ca o cauză penală extrem de importantă să fie dărâmată de relaţiile încordate dintre procurorii Gheorghe Focşan şi Emil bscap0003Moţa. Rechizitoriul prin care medicul Liliana Crăciun a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă a fost infirmat de Gheorghe Focşan pe motiv de lipsă de competenţă. Înfuriată de o astfel de decizie, asta după ce a aşteptat dreptatea aproape 4 ani, Maria Buicu, mama pacientei moarte în urma injecţiei efectuate de medicul Liliana Crăciun, a venit să ceară explicaţii. I s-a vorbit de lipsa de competenţă, de vicii de procedură, una peste alta de cât de incompetent a fost singurul procuror care s-a implicat în acest dosar, respectiv Emil Moţa. Şi pentru că femeia ameninţa cu plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii i s-au servit numai gogoriţe.

Vinovaţii să răspundă!

„Vreau ca cel vinovat de această batjocură să-şi dea demisia!”, a spus femeie revoltată. Dar, s-o luăm secvenţial, pentru că un astfel de caz explică multe, cum se fac anchetele, cum sunt traşi unii procurori înapoi de la descoperirea infractorilor, cum sunt încurcaţi apoi în anchetă şi, în general, cum se face Justiţia. Nenorocirea, respectiv moartea Lorenei Buicu a survenit în 2008, când aceasta a venit la cabinetul particular al Lilianei Crăciun, iar medicul i-a efectuat câteva injecţii. Toate expertizele medicale arată că Lorena, în vârstă de 23 de ani a murit în urma infecţiei cu un stafilococ, iar localizarea acestuia indica exact locul unde Crăciun i-a efectuat injecţia. În 2008, mama tinerei face plângere la Parchet. Neştiind competenţele, a depus sesizarea la Parchetul Tribunalului Gorj. Din 2008 până în 2010 nu se ştie cine s-a ocupat de dosar, cert este că în 2010, prim-procurorul Gheorghe Focşan îi repartizează dosarul spre soluţionare lui Emil Moţa. Acesta studiază dosarul şi îi cere lui Focşan să efectueze ancheta. A făcut acest lucru, întrucât, de regulă, de cercetare se ocupă poliţiştii. Moţa, însă, ca în majoritatea dosarelor sale, cere conform legii, să efectueze el direct ancheta. Scrie în cerere că doreşte să facă cercetări pentru ucidere din culpă, infracţiune de care competent e de fapt Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Incompetenţă cu avize!

Culmea, Focşan vede infracţiunea de ucidere din culpă, de care în mod normal nu era competent Parchetul Tribunalului Gorj şi îi dă avizul pentru preluarea anchetei. Deci, atunci Focşan a văzut lipsa de competenţă a procurorului de caz şi putea interveni. N-a făcut-o şi, mai mult, prin acordarea avizului, l-a lăsat pe Moţa să înţeleagă că acest dosar a fost preluat de Parchetul Tribunalului Gorj. În final, şi-a bătut joc, pentru că la finalizarea anchetei, Focşan se trezeşte şi vede lipsa de competenţă, reproşându-i lui Moţa acest lucru.

Blestemul unei mame!

Batjocura nu are limite şi, după ce se stabileşte că e lipsă de competenţă se dispune anularea absolută. Mama pacientei vine să ceară explicaţii şi i se spune că, de fapt, ancheta nu va fi luată de la capăt, că unele documente şi probe, cum ar fi expertizele, nu se mai repetă. Atunci, unde există nulitatea absolută, în ce constă ea, dacă toată ancheta făcută de Moţa cu începerea urmăririi penale, efectuarea de expertize şi tot probatoriul sunt perfect valabile. În realitate, cineva şi-a bătut joc de o mamă care nu are multă carte, dar care nu acceptă ca cine a determinat moartea fiicei sale să rămână nepedepsit. Acum, Maria Buicu spune că nu mai are puterea s-o ia de la capăt, dar susţine că are puterea să blesteme: „Să se gândească, au şi ei copii. Dacă cineva şi-a bătut joc de mine, le doresc să treacă prin ce trec eu!”

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here