Angajatorii din județ, controlați de inspectorii de muncă. Amenzi mari

254

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat în perioada 25-28 iunie 2024 un număr de 47 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă.

”Au fost aplicate 24 sancțiuni contravenționale în valoare de 157.500 lei. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 86 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
Un angajator cu sediul social în comuna Dănești, având domeniu de activitate Alte activități poștale și de curier a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
În perioada 12-15 iunie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfăşurat o Campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul “restaurante și alte activități de servicii de alimentație”, cod CAEN 56. La acţiune au participat 7 inspectori de muncă, fiind verificați 13 angajatori în domeniul relațiilor de muncă, iar pentru unul dintre aceștia, documentele pentru finalizarea controlului au fost trimise unui alt inspectorat teritorial de muncă din țară, agentul economic având sediul social în județul respectiv. Pentru agenții economici de pe raza județului nostru, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoarea de 72.000 lei și s-au dispus 52 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale. Unul dintre angajatorii verificați în domeniul vizat a fost depistat că folosea muncă nedeclarată, o persoană fiind identificată că presta muncă în beneficiul respectivului angajator fără a avea întocmit în formă scrisa contract individual de muncă, prin urmare acesta a fost sancționat contravențional cu suma de 20.000 lei”, a comunicat instituția.
„Prin această acțiune de control s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare”, a precizat inspectorul șef, George Romanescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here