Cronica (ne)anunţată a unei sinucideri! – Moartea deţinutului Oprea reînvie anchetele în Penitenciarul Târgu-Jiu

314

penitenciar (18)La puşcăria din Târgu-Jiu, de ani buni, este locul unde se petrec tot felul de fărădelegi. Cu descinderi ale DNA, cu demiteri şi demisii, cu furtişaguri de zeci de mii de euro – vreo 60.000 – în urma proiectului POSDRU. Ca-ntr-un veritabil loc blestemat, în noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, a mai şi decedat un deţinut – Daniel Oprea, de 32 de ani – prin spânzurare.

Cine va răspunde pentru cele petrecute vom vedea, momentan s-a declanşat o anchetă.

Camera de deţinere, depozitul pantofilor

Spânzurarea şi decesul tragic al deţinutului Daniel Oprea, de 32 de ani, s-a petrecut în grupul sanitar al camerei de detenţie nr.1. Despre care semnalasem, în urmă cu o lună de zile, că este cea mai aglomerată din penitenciarul târgujian. Şi asta pentru că în ea sunt vreo 70 de deţinuţi, şi tot aici se confecţionează pantofi. Într-un aer greu respirabil din pricina mirosului greu al materialelor şi chimicalelor utilizate în procesul tehnologic. Să ne gândim numai la prenadezul care, se ştie, e toxic şi chiar împiedică creierul să funcţioneze normal, oxigenarea fiind împiedicată, iar gândurile sinistre apar ca la ele acasă. Pur şi simplu, nici nu ai loc să te mişti în voie într-o cameră ce măsoară numai 70 de metri pătraţi, din cauza sacilor de încălţăminte. Şi cu ce credeţi că s-a spânzurat deţinutul răposat? Cu aţa de la pantofi, pe care-a tot răsucit-o, în mai multe fire, fără a fi observat de cei de la paza lipsă ori de către colegi. Nu puţini la număr! Culmea, responsabil al deţinuţilor din această cameră sinistră, de-acum, este un oarecare deţinut R.C., de etnie romă, care-i terorizează pe deţinuţii din cameră. Unul ce se ocupă cu cămătăria cu ţigări şi care-i obligă la slugărnicie faţă de el pe unii dintre deţinuţii ce nu-i sunt pe plac, ori nu contribuie la câştigurile lui în urma traficului cu ţigări. Multe chestiuni sunt neclare, dintre cele care au condus deţinutul spânzurat la un asemenea gest. Ar merita verificat pentru cine lucra pantofi deţinutul decedat şi ce datorii acumulase!

De vreo trei săptămâni deţinutul refuza hrana!

În urmă cu trei săptămâni, deţinutul Daniel Oprea intrase în refuz de hrană. Mai peste tot, şi în România şi în Uniune Europeană, un asemenea gest impunea un tratament aparte. Dar la Penitenciarul din Târgu Jiu, care schimbă directorii ca pe şosete, s-a acţionat, fără discuţie, cu superficialitate. La data decesului exista o confuzie totală în puşcărie. Nici fosta directoreasă, Raluca Niţoiu, nu ştia prea bine ce să facă încât poate ne va spune ce a consemnat în registrul de rezolvare a cazurilor de refuz de hrană! Duminică, Madam Niţoiu a chemat-o de acasă pe tiza sa, psiholoaga Raluca Dobriţan, cea urmărită penal în Dosarul DNA, nu se ştie exact pentru ce? Cumva, să-l consilieze pentru prima şi ultima dată pe acest fost deţinut? Care, decedase între timp. Ori se ajută reciproc, şi acum, fiind arhicunoscută relaţia dintre cele două – nedespărţite la a bea cafele şi a merge braţ la braţ la popota cadrelor. Ca amice nedespărţite. La bucurii mărunte, zilnice, dar şi la necazuri ca în cazul tragic de care amintim cu tristeţe. Noi am aflat că între cele două există un interes comun de a completa în unele documente câte cave, „Post Mortem”, Evident, în fişa acestui sărman deţinut. Care consemnări să le scoată basma curată! E perfect posibil să fenteze scriptele, deşi aplicaţia informatizată ar fi cazul să evidenţieze data şi ora completării. Nu ne îndoim că procurorii şi poliţiştii care s-au deplasat la acest cumplit caz vor avea în vedere şi aceste aspecte cu încărcate accente pe posibile falsuri în documente. Pe de altă parte, sursele medicale susţin că fostul deţinut ar fi avut nevoie de consult şi de tratament psihiatric. Numai că, preocupate doar de propriile interese – Raluca Niţoiu şi penala Raluca Dobriţan – nu l-au trimis la un spital penitenciar de profil.

Şi ex-directorul Marin Calotă, printr-o dispoziţie, are vina lui?!

Din vremuri cam demultişor apuse, inclusiv ex-directorul Marin Calotă, împuternicit de două ori câte două luni, a dat o dispoziţie controversată. El a dispus ca deţinuţii să nu mai facă de planton noaptea, pe motivul inuman că, vezi Doamne, sărăcea sistemul penitenciar dacă fiecărui deţinut care executa serviciul de planton de noapte i s-ar mai fi redus din pedeapsă cu câteva zile. Dacă în noaptea de Înviere ar fi existat un deţinut de planton, cine ştie, ar fi fost posibil ca acel deţinut de planton să observe situaţia potenţial tragică şi s-ar fi prevenit, astfel, spânzurarea deţinutului Oprea!

Când pisica nu-i acasă!

Ca într-o poveste cu proşti, în noaptea de Înviere nu a venit chiar nimeni din conducerea Penitenciarului Târgu Jiu în control la unitate. Aşa că, şefii din Sectorul de Pază şi-au petrecut sărbătorile în tihnă. Comisarul şef Mugurel Ţoc, proaspăt uns Şef de Rgim Penitenciar şi ex-comandant de Secţie – era plecat la Ianca Olt, încă de miercuri, iar Inspectorul Alexandru Nistor, şi el proaspăt instalat Comandant de Secţie (că doar este finul Ralucăi Dobriţan!, n-aşa?) şi-a luat şi domnia sa învoire de Sfintele Paşti. Doamna Angela Popescu, comandanta secţiei unde s-a spânzurat deţinutul plecase şi ea pentru ceva timp din unitate, fiind şi ea finuţa Ralucăi Dobriţan. Gurile rele afirmă că avea alte trebuşoare, dorind să afle cum de soţiorul domniei sale, Alin Popescu, n-a ieşit director adjunct pe pază, fiind luată prin surprindere cum de s-a văzut în această funcţie taman inspectorul Marius Popa, cel care ocupase locul doi la concursul de directori, Nici Popa n-a dat pe la unitate, că vezi Doamne, nu se acomodase cu noua funcţie.

Preotul capelan Mihail oficia, dar şi organiza administrativ!

În acest infect concurs de împrejurări, numai Preotul capelan se afla la datorie. Părintele Mihail Groza, preotul capelan, şi-a ţinut slujba de Înviere şi oficiere, dar şi de organizare administrativă. Ba mai mult, Părintele Mihail Groza a dat dovadă şi de calităţi certe pe linia siguranţei deţinerii. Fiind acela care-a descoperit şapte telefoane mobile ce fuseseră aruncate peste gard doar trecând pe fereastra lui Daniel Conea, cel care este împuternicit cu Prevenirea Criminalităţii. A găsi/descoperit 7! Telefoane mobile într-o singură seară-noapte este, să recunoaştem, o mare performanţă. Din moment ce anul trecut a fost nevoie de 117 percheziţii ca să se găsească… 117 telefoane mobile! În vremea aceasta, probabil că ofiţerul de Prevenire a Criminalităţii era ocupat cu încondeierea ouălor. Cu care să se mândrească la Expoziţia de astăzi, de la ora 11, la Muzeul Judeţean „Al. Ştefulescu”. În loc să se afle la datorie şi să facă muncă de Prevenirea Criminalităţii! O vorbă din popor zice că „plopul face mere şi răchita micşunele”. Uite aşa, şi părul de la Puşcăria Târgu Jiu rodeşte telefoane mobile. Sub păr găsindu-le Preotul capelan pe cele 7 telefonate mobile. I-am sugera noului director ec. Ion Popescu să facă bine şi să caute şi prin crengile părului. Poate aşa ar mai depista şi vreo reclamă publicitară de-a celor de la Germanos!

Ion Predoşanu

A vrut să scape de pedeapsă

Daniel Oprea, deţinutul găsit spânzurat în ziua de Paşte la Penitenciarul Târgu-Jiu, efectua o pedeapsă de 4 ani pentru tentativă de viol săvârşită în 2010. Victima sa a fost Elena Ciucă. Oprea refuză să accepte pedeapsa şi face eforturi să obţină o revizuire. În decembrie, Oprea face astfel o cerere de revizuire la Tribunalul Gorj dar instanţa i-o respinge ca inadmisibilă. Asta, în ianuarie 2012. La finalul lunii ianuarie 2012 deţinutul, care se consideră nevinovat, face tot la Tribunalul Gorj o cerere de întrerupere a executării pedepsei dar instanţa o respinge ca neîntemeiată, în 15 februarie 2012. În ziua de Paşte, Oprea decide să îşi pună capăt zilelor el fiind găsit spânzurat în toaleta celulei nr.1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here