Dosarul “Mafia Imobiliară”, în pronunţare la Curtea de Apel Piteşti

284

curtea de apel pitestiÎnregistrat în 2010 dar strămutat anul trecut de la Curtea de Apel Craiova la Curtea de Apel Piteşti dosarul, intitulat de presă “Mafia Imobiliară”, a rămas în pronunţare la finalul lunii trecute. De altfel, pronunţarea a fost deja amânată o dată în dosarul în care sunt inculpaţi fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, soţul său avocat, Nicolae Deaconu, Ioana Călinescu şi alţi funcţionari publici care au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Pe 13 aprilie însă magistraţii Curţii de Apel Piteşti se vor pronunţa în acest dosar după numeroase declaraţii, expertize şi martori aduşi cu mandat la instanţă.

“Lotul” din “Mafia Imobiliară” cuprinde 7 persoane, nume cu rezonanţă la nivelul judeţului Gorj, toţi cu calitate de inculpaţi, învinuiţi de fapte de corupţie. Este vorba despre: soţii Deaconu, Lelioara fost subprefect şi soţul acesteia Nicolae, avocat de profesie în cadrul Baroului Gorj; despre Ioana Călinescu, fosta şefă a Serviciului de Verificare a Legalităţii, din cadrul Prefecturii deaconu lelioaraGorj, pensionată din cadrul instituţiei la fel ca şi fostul subprefect; despre Ştefan Burcheci, consilier al aceluiaşi serviciu; despre cei doi, Ilie Gheorghe, fost şef al Serviciului Agricol şi Cadastru din cadrul Primăriei Târgu-Jiu şi Marinela Bardan, referent în cadrul aceluiaşi serviciu; şi despre Remus Stamatie, fostul secretar al Primăriei Turceni. Cei 7 sunt acuzaţi că au participat, facilitat sau întocmit diverse documente care au dus la comiterea unor infracţiuni, finalizate cu tranzacţii de terenuri pentru care existau documente fictive.

Prima sentinţă, după doi ani

Trimişi în judecată de DNA la jumătatea anului 2010 cei 7 sunt la un pas de a afla sentinţa de la Curtea de Apel Piteşti, loc în care dosarul a fost strămutat în martie 2011, la cererea familiei Deaconu. Pe 2 aprilie, apoi pe 9 aprilie, iar acum, în final, pe 13 aprilie dosarul a tot fost amânat pentru pronunţare, magistraţii Secţiei Penale dorind să dea un prim verdict în acest dosar de corupţie. Amintim faptul că Ilie Gheorghe, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată şi fals intelectual, în formă continuată şi Marinela Bardan, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma continuată şi calificată şi fals material în înscrisuri oficiale, şi-au luat inima în dinţi şi au recunoscut probele de la dosar, la termenul procesului de pe 24 iunie. Sentinţa pentru cei doi se va da odată cu restul “lotului”.

Anamaria Stoica

Remember

Faptele s-au comis în perioada anilor 2002-2007, rechizitoriul procurorilor DNA stabilind că totul s-a petrecut când cele două Lelioara Deaconu, în calitate de subprefect al judeţului Gorj şi de secretar şi membru al Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj şi Ioana Călinescu, în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe inculpaţii Ilie Gheorghe, Marinela Bardan şi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva municipiului Targu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate. Ambele au acceptat aceste documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene, în calitate de secretar şi membru, fără să verifice legalitatea, verosimilitatea şi pertinenţa documentaţiilor. Astfel, a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui Nicolae Deaconu, soţul fostei subprefect, şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza administrativă a Târgu-Jiului. Nicolae Deaconu a obţinut două suprafeţe de teren de 3.300 mp. iar fiul Ioanei Călinescu alte două terenuri de 2.731 mp., toate imobilele fiind situate pe raza oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here