Comisarul Popescu a câştigat postul de director al Penitenciarului Târgu-Jiu

685

penitenciar grevaIon Popescu a promovat concursul de director al Penitenciarului Târgu-Jiu, rezultatele fiind publicate joi. Acesta a obţinut la probele susţinute nota 7.30, el mai având doi contracandidaţi, Marius Popa şi Daniel Conea. Aceştia au obţinut notele 7.10 şi 6.80, fiind ambii respinşi. Popescu ocupă astfel funcţia la mai bine de o jumătate de an de la demiterea din funcţie de către DNA Gorj a lui Constantin Bălă. Ion Popescu va conduce Penitenciarul Târgu-Jiu având însă zece subordonaţi urmăriţi penal de DNA.

Anunţate pe 1 februarie, probele de concurs pentru ocuparea unor posturi de directori de penitenciare, inclusiv la Târgu-Jiu, au avut loc la Bucureşti, pe 2-3 aprilie, la sediul ministerului Justiţiei. Destul de ilegale!

Nimic surprinzător

Popescu IonPosturile de şefi peste pârnaie au constat în proba pentru susţinerea proiectului de management şi proba practică de verificarea aptitudinilor manageriale. Pornind cu un ordin fals, emis de ANP, deşi el trebuia să aparţină ministerului Justiţiei, iar chestorul Ioan Băla să nu facă parte din comisie, normal, au fost aleşi prin… concurs de împrejurări. Semn că şi ministrul Cătălin Predoiu, vorba lui Arghezi, una spune şi alta fumează. La Târgu-Jiu a reuşit să ocupe postul Ion Popescu – nota 7,30, agreatul ANP. Urmat de Marius Popa, cu 7,10, şi de Daniel Conea, cu 6,80. La Pelendava, s-a clasat prima fostă amantă a chestorului Ioan Băla, adică Oana Valeria Laiu, mama unei fiice a directorului general ANP – media 7,50, o asistentă socială manager la o fermă de porci, vaci, dar şi cu producţie viticolă mare. Nici penitenciarul Târgu Jiu nu stă tocmai rău la Gospodăria Agro Zootehnică. De unde se văd interesele chestorului, nu profesionale, că doar e de supt de la asemenea penitenciare.

Matrapazlâcuri şi ilegalităţi la ANP şi ministerul (In)Justiţiei

Autoritatea naţională a puşcăriilor (ANP) a profitat de „bunăvoinţa” (des)interesată a doamnei Lidia Barac, secretar de stat la MJ, care a aprobat Ordinul 2478-C-12.12.2010, prin care se reglementau condiţiile de participare, organizare şi desfăşurare a concursurilor de directori. Un ordin clocit de chestorul Ioan Băla, mai marele peste ANP, în laboratorul de falsuri numit ANP şi băgat la semnat pe sub uşă tocmai în fieful MJ. Ordinul cu pricina permitea chestorului Ioan Băla, boss-ul puşcăriilor, să aibă o putere discreţionară de a organiza concursul pentru directori de pârnăi, chiar dacă numirea acestora o face ministrul Justiţiei. Aşa că ANP-ul a trecut la înscrierea candidaţilor, testarea lor psihologică la Centrul psihologic de la Penitenciarul Rahova, după care a urmat selectarea dosarelor de concurs, cu respectarea aşaziselor condiţiile legale şi specifice…, valabile numai în „mintea luminată” a chestorului.

Ministrul Predoiu, în joc de glezne

Abia de la două luni după demararea concursurilor ce nu se mai terminau, intra în joc şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Care-a mimat respectarea legilor statului, stabilind, chipurile, două comisii. Una de concurs, alta de soluţionarea contestaţiilor. Asta respectând ordinul dat de Lidia Barac, că oricum nu au apărut publicate prin vreun Monitor Oficial sau prin vreo lege. În comisia de concurs apar pe lângă nume marcante: prof.dr. în management Paul Marinescu şi prof. dr. Neculai Mitrofan – psiholog, ambii la Universitatea Bucureşti. Lângă care apare şi musiu chestorache Ioan Băla, că doar nu putea lipsi martie din Postul Sfintelor Paşti. Deşi am trecut binişor în aprilie. S-ar putea zice că au respectat Ordinul, că dacă-i ordin se execută şi nu se discută. Numai că acest ordin aberant şi ilegal contravine tocmai Hotărârii Guvernului nr. 611-2008, care reglementează normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici. Că doar funcţionari publici sunt şi slujbaşii de la puşcării. Şi nu orice fel de funcţionari publici, ci unii cu statut special, adică au multe sporuri, cu grupa I de muncă, cu normă de hrană. Să admitem că unii care lucrează cu deţinuţii chiar le merită. Numai că problema actuală este nerespectarea legilor statului şi se pune la îndoială respectarea legalităţii concursului. Dar despre prevederile legii Versus incompetenţa Chestorului Ioan Băla, din lipsă de spaţiu, vom reveni.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here