Acţiune majoră! – Disponibilizaţii din minerit se bat în instanţă cu Statul român pentru discriminare

290

curtea-de-apel-1Avocaţii Gheorghe Pecingină şi Diana Dumitraşcu, specializaţi în litigii de muncă, au depus ieri la Curtea de Apel Craiova 87 de acţiuni pe discriminare, făcute la cererea a tot atâţia disponibilizaţi ai SNLO. În acţiunea complexă depusă la instanţa din Bănie împotriva Statului român se solicită ca instanţa, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să constate dreptul reclamanţilor de a li se acorda o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2011 şi venitul lunar de completare în cuantumul prevăzut de lege.

De fapt, disponibilizaţii îşi cer drepturile de care au fost lipsiţi pentru că un act normativ s-a publicat la cinci zile după ce ei au fost lăsaţi fără serviciu. În ajutorul avocaţilor vine şi acţiunea Curţii Constituţionale.

Potrivit celor 87 de foşti angajaţi ai Minei Motru, care se consideră lezaţi şi discriminaţi în acest proces, ce se anunţă încă de la debut destul de laborios, ei au fost afectaţi încă din 1 aprilie 2011 când şi-au încetat raporturile de muncă cu unitatea la care au lucrat, ca urmare a disponibilizării. Asta şi pentru că abia la cinci zile de la trimiterea lor acasă, a fost publicată O.U.G. nr.36/2011 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr.116 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, prin acest din urmă act normativ reglementându-se acordarea venitului lunar de completare persoanelor ce urmau a fi disponibilizate în cursul anului 2011. ,,Întrucât data încetării contractului individual de muncă a operat cu data de 01.04.2011, iar data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 36/2011 a fost o dată ulterioară încetării raporturilor de muncă, nu am beneficiat nici de o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie în luna ianuarie a anului 2011 şi nici de venitul lunar de completare pentru perioada şi în cuantumul prevăzut la art. 8 din O.U.G. nr. 116/2006. În atare situaţie, prin neacordarea acestor drepturi considerăm că, în mod grav ne-au fost lezate o serie de drepturi economice şi sociale”, se arată în cererile de chemare în judecată depuse ieri la Craiova.

Disponibilizaţi cu drepturi, disponibilizaţi fără drepturi

Prin cei doi avocaţi, disponibilizaţii atrag atenţia instanţei de judecată că SNLO-ul a continuat concedierile colective, următorilor disponibilizaţi acordându-li-se însă drepturile în cauză. ,,La nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia S.A. Târgu-Jiu au mai fost efectuate concedieri colective, acestea operând cu data de 31.12.2011, acestor persoane fiindu-le acordate toate drepturile prevăzute de O.U.G. nr. 116/2006, cu privire la suma egală cu de două ori salariul net pe economie pe luna ianuarie a anului 2011, aşa cum a fost comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se mai arată în cererea în cauză, avocaţii arătând clar instanţei de judecată unde stă discriminarea. Adică unii disponibilizaţi au primit banii iar alţii nu, totul din cauza publicării după operarea disponibilizării, a ordonanţei de urgenţă. ,,Neaplicarea prevederilor O.U.G. nr. 116/2006, pentru cei disponibilizaţi începând cu data de 01.04.2010 a dus la o discriminare faţă de noi, în sensul că a fost încălcat principiul egalităţii între cetăţeni, excluderea privilegiilor şi discriminării fiind garantate în special în exercitarea ……drepturilor economice, sociale……., această prevedere fiind reglementată prin dispoziţiile art. 1 alin. (2) lit. e) din Ordonanţa nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, îşi mai fundamentează avocaţii acţiunile.

Articol neconstituţional

Mai mult, în condiţiile în care însăşi art. 9 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar au fost declarate neconstituţionale, acţiunea în instanţă este temeinică şi dovedită. ,,Prin hotărârea ce o veţi pronunţa să constataţi dreptul nostru de a ni se acorda o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2011, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi, de asemenea, de a beneficia de venitul lunar de completare, aşa cum sunt reglementate prin O.U.G. nr. 116/2006, modificată şi completată prin O.U.G. nr. 36/2011”, se arată la finalul acţiunii.

Proces foarte greu

Ambii avocaţi, Pecingină şi Dumitraşcu, sunt conştienţi de amploarea acţiunii pe care au declanşat-o ieri în instanţa de la Craiova, chemând la bară Statul român. Aceştia se aşteaptă, din acest motiv, ca procesul să fie îndelungat şi să se finalizeze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar cu victoria disponibilizaţilor. Va mai dura până când Curtea de Apel Craiova va stabili primul termen de judecată, urmând întâmpinările celor şapte instituţii implicate şi apoi alţi paşi în derularea procesului. Poate însă că în câteva luni, cele 87 de persoane îşi vor primi însă prin AJOFM drepturile ce li se cuvin.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here